to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τις Σκουριές

Την απουσία επίσημης έγκρισης επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός επαναφέρει ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου


Με νέα προσφυγή στο ΣτΕ ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου επαναφέρει το θέμα της απουσίας επίσημης έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Ο αρχιμανδρίτης, που είναι κάτοικος της Μεγάλης Παναγιάς, στην προσφυγή του παραθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έγκριση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα φράγματα εναπόθεσης αποβλήτων δεν νομιμοποιείται, καθώς δεν έχει προϋπάρξει διοικητική πράξη έγκρισης του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές. Αναφέρεται επίσης στις επιπτώσεις που θα έχει στη ροή των υδάτων η δημιουργία των φραγμάτων αυτών, αλλά και στους κινδύνους που κρύβει για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής η εναπόθεση τοξικών αποβλήτων.

Καλείται ο Δήμος Αριστοτέλη

Η συζήτηση της προσφυγής του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου θα συζητηθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2015 και πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, Α. Θεοφιλοπούλου, κρίνοντας ότι ο Δήμος Αριστοτέλη έχει έννομο δικαίωμα παρεμβάσεως στη δίκη, έδωσε εντολή να κοινοποιηθούν στον δήμο η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής και καλεί τον δήμο εντός πέντε ημερών (έως τις 27.10.2014) να καταθέσει τις απόψεις του ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το αίτημα που κατέθεσαν 311 κάτοικοι της περιοχής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει θέση αναφορικά με την απουσία επίσημης έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε εγγράφως από την εταιρεία να προσκομίσει τη διοικητική πράξη με την οποία εγκρίθηκε το επενδυτικό της σχέδιο. Η ανυπαρξία τέτοιου εγγράφου γίνεται εμφανής από την απάντηση της Ελληνικός Χρυσός ότι δεν έχει να προσκομίσει κάτι τέτοιο, διότι η έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου δεν ήταν απαραίτητη...

Εκδήλωση για τον προορισμό των κερδών

Στο μεταξύ το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και το Ολλανδικό Κέντρο Έρευνας για τις Πολυεθνικές διοργανώνουν εκδήλωση, την 1η Νοεμβρίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην οποία θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης τηςSOMO με τίτλο "Eldorado Gold: Ο ρόλος ολλανδικών εταιρειών - ταχυδρομικών θυρίδων στηφοροαποφυγή και σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα". Από την έρευνα αυτή, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση, προκύπτει ότι τα κέρδη της EldoradoGold πιθανότατα μεταφέρονται έξω από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Μπαρμπέιντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)