to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:25 | 13.05.2022

Πολιτική

Νέα προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας στη Σλοβενία - Η αναφορά του Γιάννη Μπουρνού

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γράφει, έχοντας ταξιδέψει πολλές φορές στη χώρα, για τις εξελίξεις στη Σλοβενία όπου η Αριστερά γίνεται σήμερα κομμάτι της νέας, προοδευτικής τρικομματικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κεντροαριστερού, οικολογικού «Κινήματος Ελευθερίας», Ρόμπερτ Γκολόμπ και έτερο συμμέτοχο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.


Όπως γράφει ο Γιάννης Μπουρνούς σε ανάρτησή του:

Το 2013 πήρα "φύλλο πορείας" για τη Σλοβενία. Πρωτοπήγα προσκεκλημένος, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πολύ μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση της 9ης Μαρτίου 2013. Ανέβηκα στη σκηνή να χαιρετήσω υπό βροχή. Θυμάμαι ακόμη το κεντρικό σύνθημα κατά της δεξιάς, διεφθαρμένης κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα, που κυβερνούσε τότε:"Gotovi so!" ("Τελείωσαν!").
Ακολούθησαν άλλα τρία ταξίδια μέσα σε ένα χρόνο. Συσκέψεις επί συσκέψεων και ομιλίες επί ομιλιών, από τη Λιουμπλιάνα και την Ποστόινα μέχρι το Κόπερ στα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας.

"Στην ενότητα η δύναμη" το μήνυμα που μετέφερα στις μικρές, διάσπαρτες οργανώσεις της σλοβενικής Αριστεράς, περιγράφοντας αναλυτικά την μέχρι τότε εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 3% είχε ήδη αναδειχθεί Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Στην ιδρυτική εκδήλωση της "Ενωμένης Αριστεράς" το 2014, κεντρικός προσκεκλημένος στη Λιουμπλιάνα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, που συνυπέγραψε την ιδρυτική πράξη του κόμματος.
Κι εγώ να φουσκώνω στα παρασκήνια από χαρά που πηγή έμπνευσης της νέας σλοβενικής Αριστεράς ήταν ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χρόνια πέρασαν. Η Ενωμένη Αριστερά Σλοβενίας μετονομάστηκε σε "Αριστερά" ( Levica), μετασχηματίστηκε από συνασπισμός κομμάτων σε ενιαίο κόμμα και από το 2014 που πρωτοσυμμετείχε σε εθνικές εκλογές, καθιερώθηκε ως δύναμη δυναμικής αντιπολίτευσης στο σλοβενικό κοινοβούλιο. Έγινε το πρώτο πετυχημένο εγχείρημα νέας, ριζοσπαστικής Αριστεράς με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το καλοκαίρι του 2015 "στενοχωρηθήκαμε". Ακόμα κι αν μας άσκησαν, όμως, σκληρή κριτική για τον επώδυνο συμβιβασμό του 3ου Μνημονίου στην Ελλάδα, ποτέ δεν κόψαμε τις επαφές μας. Συνεχίσαμε να συμπορευόμαστε στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρά τις διαφορές μας.

Και να που έφτασε η μεγάλη ώρα: Η Αριστερά της Σλοβενίας γίνεται σήμερα κομμάτι της νέας, προοδευτικής τρικομματικής κυβέρνησης, με Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του κεντροαριστερού, οικολογικού "Κινήματος Ελευθερίας", Ρόμπερτ Γκολόμπ και έτερο συμμέτοχο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η συμμαχία αυτή απαλλάσσει τη χώρα από την ακροδεξιά, διεφθαρμένη και αυταρχική κυβέρνηση του φιλο-πουτινικού Γιάνεζ Γιάνσα, που είχε καταρρεύσει στις 20 Μαρτίου του 2013 υπό το βάρος εκείνων των διαδηλώσεων, αλλά επέστρεψε ως Πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2020.

Ο φίλος επικεφαλής της Αριστεράς, Luka Mesec, στα 34 του χρόνια, θα είναι πλέον ο ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της νέας κυβέρνησης, με έτερη Αντιπρόεδρο την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Τάνια Φαλόν.

Η φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης είναι "να χτίσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη δεκαετία" και να φέρει "μια νέα εποχή".
Η συμφωνία μένει να επικυρωθεί από τα μέλη των τριών κομμάτων για να γίνει πραγματικότητα.

Η Αριστερά θα λάβει τα εξής υπουργεία:
- Υπουργείο Αλληλεγγύης του Μέλλοντος (αφορά τη στεγαστική πολιτική, μακροχρόνια φροντίδα και οικονομική δημοκρατία).
- Υπουργείο Πολιτισμού
- Υπουργείο Εργασίας, οικογένειας, κοινωνικών υποθέσεων και ίσων ευκαιριών.

Μια χαρμόσυνη είδηση για την βαλκανική και Ευρωπαϊκή Αριστερά. Και λίγο πιο χαρμόσυνη για μένα, που, επιστρέφοντας στην Αθήνα από την πρώτη αποστολή εκείνο τον Μάρτη, διεμήνυσα τότε ότι "στη Σλοβενία υπάρχει χώρος και ανθρώπινο δυναμικό για την Αριστερά".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)