to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 07.12.2023

Οικονομία

Nέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Αϊρίν- Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ

Η Μαίρη Σαρπ αντικαθιστά τον Ιωάννη Λιανό ο οποίος οδηγήθηκε στην έξοδο μετά από από σφοδρές αντιπαραθέσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα


Η Αϊρίν- Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ είναι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατόπιν πρότασης του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, η οποία έγινε αποδεκτή, κατά πλειοψηφία, από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο καθηγητής Ιωάννης Λιανός, που τοποθετήθηκε ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από τεσσερισήμισι χρόνια με λαμπρές προοπτικές, μετά από σφοδρές αντιπαραθέσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, οδηγήθηκε στην έξοδο.

Το «διαζύγιο», προδιαγεγραμμένο εν πολλοίς, ανακοινώθηκε δια της πλαγίας, καθώς την Πέμπτη συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την ακρόαση της κας Αϊρίν – Έβελυν – Μικέλα – Μαίρης Σαρπ.

Η κα Σαρπ, έμπειρη δικαστικός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, προτάθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τα μέλη της Επιτροπής να καλούνται να διατυπώσουν γνώμη επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κος Λιανός ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 29 Αυγούστου 2019 αντικαθιστώντας την κα Βασιλική Θάνου – όταν νομοθετήθηκε το ασυμβίβαστο – και για το υπόλοιπο της θητείας της, που λήγει στις 3 Ιανουαρίου 2024.

Ο υπουργός τόνισε στην Επιτροπή της Βουλής μεταξύ άλλων, ότι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει αντίληψη των δομικών προβλημάτων της αγοράς, των αναγκών της κοινωνίας και θα υπηρετήσει το νέο της ρόλο με την ίδια αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου.

Σχετικά με το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο υπουργός σημείωσε ότι «μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, την προστασία των καταναλωτών, αλλά και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μπορεί και πρέπει να εντοπίζει εναρμονισμένες πρακτικές, αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και να επιβάλει πρόστιμα αλλά και πρόσθετα μέτρα. Μπορεί να αποτρέψει συμπεριφορές αισχροκέρδειας και να ενισχύσει τη διαφάνεια και το όφελος για τους καταναλωτές. Πολύ σημαντική επίσης είναι η αρμοδιότητά της να διενεργεί αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με υψηλή κατάρτιση, που λειτουργεί με ακεραιότητα, και αναλύει μεθοδικά τα δεδομένα που συλλέγει.

Η υποδομή παρακολούθησης των αγορών που έχει αναπτυχθεί, η χαρτογράφηση των αγορών, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν μια πολύτιμη αφετηρία».

Για τον απερχόμενο πρόεδρο ο Κ. Σκρέκας ανέφερε: «ο κ. Ιωάννης Λιανός, ένας διακεκριμένος επιστήμονας με διεθνές κύρος, τον οποίο ευχαριστώ για την πολύτιμη συνεισφορά του σε μια δύσκολη και τεταμένη διεθνή συγκυρία, αφήνει στην Επιτροπή μια σημαντική παρακαταθήκη».

Με ταχύτερο τρόπο οι διαδικασίες προσλήψεων

Σχετικά με τις προσλήψεις ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μας έχει δώσει ευελιξίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, και στις αμοιβές και στη διενέργεια προσλήψεων, και θέλουμε αυτές να αξιοποιηθούν και να συμπληρωθούν όπου χρειάζεται, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Πέρα από τη διαδικασία προσλήψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε δώσει ευελιξία στις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να τρέξουν εφεξής διαδικασίες προσλήψεων με ταχύτερο τρόπο, καθορίζοντας εκείνες τα κριτήρια και συγκροτώντας τις επιτροπές λήψης των αποφάσεων».

Τέλος ο κ. Σκρέκας είπε με έμφαση ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αποκομμένοι από την καθημερινότητα των πολιτών μας και να εστιάζουμε σε θεωρητικές συζητήσεις για βελτιστοποίηση μεθοδολογιών. Χρειαζόμαστε πρακτική σκέψη και γρήγορα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι απαίτηση και της οικονομίας μας, αλλά και της κοινωνία μας. Θα είμαστε αρωγοί στο έργο της νέας προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο προφανώς, θα διέπεται από ανεξάρτητη σκέψη και το όραμα το οποίο η Επιτροπή θα διαμορφώσει και θα υλοποιήσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)