to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 18.03.2019

Διεθνή

Παράταση του Brexit θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί η Μέι με τον Τουσκ

Η Βρετανία θα αιτηθεί την καθυστέρηση του Brexit ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 20 και 21 Μαρτίου και ελπίζει ότι θα ληφθεί απόφαση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη συνάντησή τους, δήλωσε απόψε ο υφυπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Κουάζι Κουάρτενγκ.


Την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει την παράταση του Άρθρου 50, καθυστερώντας έτσι την αποχώρησή της από την ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Κουάρτενγκ είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί η σχετική απόφαση στο αίτημα του Λονδίνου.

"Το συντομότερο δυνατόν μετά τη συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, θα προωθήσουμε το αναγκαίο νομοσχέδιο για να τροποποιήσουμε τον ορισμό της ημέρας εξόδου", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί την παράταση του άρθρου 50, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός για το Brexit, Κουάσι Κουάρτενγκ, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή των Συντηρητικών, Τζάστιν Γκρίνινγκ για την διαδικασία της παράτασης.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα ζητήσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα πρέπει να αναζητήσει την παράταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ότι αναμένεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Όπως είπε, εάν συμφωνηθεί μία παράταση, θα τεθεί σχετικό νομοθετικό διάταγμα, την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από την Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από την Βουλή των Λόρδων.

Πλήγμα για τη Μέι νωρίτερα

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια πρόταση για το Brexit διαφορετική από εκείνη που καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο, εφόσον επιθυμεί να διεξαχθεί μια νέα ψηφοφορία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Ο πρόεδρος, αρμοδιότητα του οποίου είναι να κρίνει αν η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εξετάσει ξανά το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι οι υπουργοί δεν επιτρέπεται να υποβάλουν την ίδια πρόταση ξανά.

"Αυτό είναι το συμπέρασμά μου: αν η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει μια νέα πρόταση, που δεν θα είναι η ίδια, ούτε στην ουσία της ίδια με εκείνη που απορρίφθηκε από το Σώμα στις 12 Μαρτίου, αυτό θα ήταν απολύτως επιτρεπτό", τόνισε.

"Αυτό που δεν μπορεί να κάνει νομίμως η κυβέρνηση είναι να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή την ίδια πρόταση" που απορρίφθηκε δύο φορές μέχρι τώρα, μία τον Ιανουάριο και μία την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε.

Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες, με βάση μια παράδοση που χρονολογείται από το 1604, ορίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποβάλει προς ψήφιση ουσιαστικά παρόμοιες προτάσεις κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο Μπέρκοου σημείωσε ότι η απόφασή του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "η τελευταία λέξη" στο θέμα, αφού η κυβέρνηση μπορεί εφόσον το επιθυμεί να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη.

Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή αν θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στη συμφωνία, ο Μπέρκοου απάντησε ότι είναι πολύ πιθανόν. "Ουσιαστικά, για να είναι κάτι διαφορετικό, πρέπει να είναι εξ ορισμού διαφορετικό. Όχι μόνο όσον αφορά τη διατύπωση αλλά διαφορετικό στην ουσία του και αυτό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με άλλους, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου", εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος της Μέι ανέφερε ότι ο Μπέρκοου δεν είχε προειδοποίησει την Ντάουνινγκ Στριτ για αυτήν την απόφαση και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Τα πιθανά σενάρια για το Brexit

Μετά την άρνηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων να προκηρύξει νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, 11 ημέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία του "διαζυγίου" μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, τα πιθανότερα σενάρια της "επόμενης ημέρας" είναι τα εξής:

Αναβολή του Brexit

Αν θέλει να αποφύγει μια άτακτη έξοδο στις 29 Μαρτίου, η Μέι θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit από τους Ευρωπαίους, στη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ωστόσο ότι για να δοθεί οποιαδήποτε παράταση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να γίνει αποδεκτή ομόφωνα από τις υπόλοιπες 27 χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει καλέσει τις χώρες να είναι έτοιμες να παραχωρήσουν μια "μακρά παράταση" στη Βρετανία, εφόσον "δεχτεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της". Κάτι τέτοι όμως θα σήμαινε πολύμηνη αναβολή, πέραν της 30ής Ιουνίου, κάτι που θα οδηγούσε αναγκαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο στη διεξαγωγή ευρωεκλογών για την ανάδειξη ευρωβουλευτών, στα τέλη Μαΐου.

Brexit χωρίς συμφωνία

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε αυτήν την πρόταση στην ψηφοφορία της 13ης Μαρτίου όμως το άτακτο Brexit παραμένει εκ των πραγμάτων μεταξύ των πιθανών σεναρίων, εφόσον δεν βρεθεί κοινό έδαφος, τόσο μεταξύ των Βρετανών όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση άμεσα, χωρίς να προηγηθεί μια μεταβατική περίοδος. Οικονομικοί παράγοντες ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρή αναταραχή στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών. Πολλοί βουλευτές διαφωνούν με αυτήν την προοπτική, όμως άλλοι, ένθερμοι υποστηρικτές της αποχώρησης, υποστηρίζουν ότι "η έλλειψη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μια κακή συμφωνία".

Για να αντιμετωπίσει μια άτακτη ρήξη, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αναστείλει προσωρινά τους τελωνειακούς δασμούς στο 87% των εισαγωγών.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν επίσης τις προετοιμασίες τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεύτερο δημοψήφισμα ή βουλευτικές εκλογές

Αρκετές δεκάδες βουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, όμως και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται να προταθεί και πάλι, ιδίως αν υπάρξει παρατεταμένο αδιέξοδο.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε διστατικά υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος, κάτι που αρνείται όμως κατηγορηματικά η Τερέζα Μέι. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόταν μια αναβολή του Brexit με την παράλληλη αλλαγή της κυβέρνησης ή την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών ώστε να διεξαχθεί τελικά αυτό το δημοψήφισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)