to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα Πλατφόρμα καινοτόμων υπηρεσιών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ερευνητές και συνεργάτες του Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη «Γεωγραφία της Εργασίας» του Τμήματος Γεωγραφίας παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνάντηση, τα πρώτα βήματα ανάπτυξης της νέας τεχνολογικής πλατφόρμας δεδομένων «Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τεχνολογιών και Αναλύσεων για την Εργασία και την Ανθεκτικότητα στον Μεσογειακό Ευρωπαϊκό Νότο».


Το Παρατηρητήριο, παρουσιάζει δεδομένα για την απασχόληση και την ανεργία στις περιφέρειες οκτώ χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από σειρά δυναμικών πινάκων, διαγραμμάτων και χαρτών. Μελετάει επίσης την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 και των επιπτώσεων αυτής στην απασχόληση.

Το Παρατηρητήριο αποτελεί την πρώτη ως τώρα συγκροτημένη και ανοικτή προσπάθεια παρουσίασης αξιόπιστων στατιστικών πηγών, με έμφαση στα δεδομένα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΛΣΤΑΤ, EUROSTAT), για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στις περιφερειακές αγορές εργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Κροατίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας. Στοχεύει στη βαθύτερη ανάλυση καίριων προβλημάτων και αλλαγών, όπως η επέκταση της ευέλικτης εργασίας και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ανεργία, χρησιμοποιώντας σύνθετους δείκτες που θα επιτρέψουν την ελεγχόμενη σύγκριση μεταξύ περιοχών. Εστιάζει επίσης στη μελέτη της ανθεκτικότητας των επιμέρους περιφερειών σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας, ύφεσης και πανδημίας, αλλά και της θέσης των περιφερειών στα διεθνή παραγωγικά δίκτυα.

Σκοπός της διαδικτυακής συνάντησης ήταν η παρουσίαση της προόδου των ερευνητικών και τεχνολογικών εργασιών. Καθοριστικό βήμα στην έως τώρα επιτυχή συγκρότηση του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου αποτελεί η αυτοματοποίηση των διαδικασιών συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων μέσα από κατάλληλες προγραμματιστικές εφαρμογές ανοικτού κώδικα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγήτρια Βιτσιλάκη Χρυσή, ως Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ιδρυματικής Πράξης και των υποέργων της, τονίζοντας την σημαντικότητα του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου και αντίστοιχων εγχειρημάτων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, συνεργάτες και εμπειρογνώμονες, καθώς και μέλη της ερευνητικής, επιστημονικής και διοικητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)