to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 16.04.2013

Πολιτική

Νέα "πλατεία Κλαυθμώνος" προβλέπει ο Δ. Παπαδημούλης - Η ΔΗΜΑΡ "αποσμητικό" της μνημονιακής πολιτικής

Μια νέα “πλατεία Κλαυθμώνος λόγω των επικείμενων απολύσεων στο δημόσιο -ενδεχομένως σε μικρότερη κλίμακα από ότι γινόταν πριν από έναν αιώνα- προβλέπει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι “έχουμε μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα”. Ασκεί μάλιστα έντονη κριτική στη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζοντας ότι “ η Δημοκρατική Αριστερά έχει εξελιχθεί στο αποσμητικό μιας σκληρά μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής και έχει μετατοπιστεί πολύ προς τα δεξιά” Καταδίκη των επιθέσεων στη Βοστώνη -Κατ' αρχήν να ξεκινήσουμε από την βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη. Επιστρέφουμε μήπως στην εποχή της τρομοκρατίας στην Αμερική; -Δεν ξέρουμε ποιός το έκανε και για ποιό σκοπό. Το βέβαιο είναι ότι με τέτοιες τυφλές δολοφονικές ενέργειες που σκοτώνουν και τραυματίζουν αθώους πολίτες δεν χτυπιέται ούτε ο καπιταλισμός ούτε ο ιμπεριαλισμός ούτε το σύστημα. Αντίθετα σκορπίζουν το φόβο στους πολίτες και διευκολύνουν τα κράτη να γίνονται σκληρότερα, αυταρχικότερα και να δικαιολογούν ενέργειες αντιποίνων. Θυσιάζεται δηλαδή στο όνομα της ασφάλειας το δικαίωμα του πολίτη στην ελευθερία και “νομιμοποιούνται” πολεμικές ενέργειες -Τι θα γίνει με τις απολύσεις στο δημόσιο. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε την εισήγηση της τρόικα για 15.000 απολύσεις ; -Εγκαταλείφθηκε το σχέδιο Μανιτάκη που υποτίθεται ότι ήταν όχι μόνο κόκκινη γραμμή της ΔΗΜΑΡ, αλλά και επιλογή όλης της κυβέρνησης. Τι έλεγε το σχέδιο Μανιτάκη; Ότι δεν χρειάζονται απολύσεις, αρκεί η κινητικότητα , η αναδιοργάνωση για να εξασφαλιστεί η προγραμματισμένη μείωση προσωπικού με βάση τα μνημόνια.

Αντί γι αυτό έχουμε τώρα όχι μόνο επιτάχυνση της διαδικασίας απόταξης των επιόρκων, ορισμένοι εκ των οποίων θα έπρεπε ήδη να έχουν φύγει, αλλά έχουμε και απολύσεις. Ο κ. Σαμαράς να σπεύδει σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, να λέει ότι όταν καταργείται μια θέση πρέπει να απολύεται ο υπάλληλος και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας -ψάρι ή να μετατρέπουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές σε κορδελάκια συσκευασίας του νέου κυβερνητικού πακέτου.

Προβλέπω νέα “πλατεία Κλαυθμώνος, ενδεχομένως σε μικρότερη κλίμακα από ότι γινόταν πριν από έναν αιώνα και το πράγμα μυρίζει κομματισμό. Τι εγγυάται ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι δίκαια και αξιοκρατικά και όχι κριτήρια πελατειακής και κομματικής σκοπιμότητας.

Σε όλα τα επίμαχα θέματα γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα -Θεωρείτε ότι δεν γίνεται καμιά διαπραγμάτευση. Γιατί αυτό ; Δεν είναι πατριώτες στην κυβέρνηση; -Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα και της νέας “διαπραγμάτευσης” είναι ότι σε όλα τα επίμαχα θέματα έγινε τελικά αυτό που ήθελε η τρόικα. Και στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής-Γιούρομπανκ και στο χαράτσι της ΔΕΗ και στις απολύσεις στο δημόσιο. Έχουμε δηλαδή μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν για την πρωτιά.

Γιατί δεν πείθει η γραμμή σας τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου; -Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά του 27-30% ενώ προηγουμένως ήταν στο 4% δεν είναι μικρό πράγμα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Οι εκλογές, που κατά τη γνώμη μου θα γίνουν πολύ νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας, θα κριθούν πολύ πάνω από το 30%. Για να κερδίσουμε εμείς, για να κάμψουμε φοβίες, πρέπει να κερδίσουμε ένα τριπλό στοίχημα: Πρώτον, το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς - όχι πολλά κόμματα σε συσκευασία του ενός. Δεύτερον, επεξεργασία ενός πολύ εξειδικευμένου κυβερνητικού προγράμματος που να στηρίζεται σε όσα είπαμε στον ελληνικό λαό στις προηγούμενες εκλογές και τρίτον ο προσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ με μία σαφή, σύγχρονη αριστερή ταυτότητα - την Αριστερά του 21ου αιώνα.

Εμείς διεκδικούμε βάσιμα τη νίκη στις επόμενες εκλογές και λέμε στον ελληνικό λαό ότι ακόμη κι αν είμαστε αυτοδύναμοι θα επιζητήσουμε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Οι άλλες δυνάμεις θα κληθούν να δουν αν θα σεβαστούν αυτή την εντολή του ελληνικού λαού δίνοντας ανοχή, στήριξη ακόμη ή και με συμμετοχή στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως προτιμάμε να μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Εργαζόμαστε γι αυτή την προοπτική, δεν προβάρουμε υπουργικά κοστούμια ούτε μοιράζουμε θώκους σε κλειστά γραφεία.

Η ΔΗΜΑΡ “αποσμητικό” της μνημονιακής πολιτικής -Διακρίνω μια τάση πιο διακριτικής κριτικής από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΗΜΑΡ. Μήπως γιατί δεν θέλετε να κόψετε τις γέφυρες λόγω της πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας; -Η κριτική μας απέναντι στη ΔΗΜΑΡ παραμένει πολύ αυστηρή και σαφής γιατί έχει εξελιχθεί στο αποσμητικό μιας σκληρά μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η ίδια ΔΗΜΑΡ έχει μετατοπιστεί πολύ προς τα δεξιά σε σχέση με το πως ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια. Σήμερα ακόμη και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ την κριτικάρουν και δικαίως ότι έχει μετατοπιστεί σε ένα είδος κεντρώου “γκενσερισμού” - σε ένα κόμμα μπαλαντέρ, που θα έχει πάντα μερίδιο στην εξουσία, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές. Για να ανοίξουν δρόμοι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ απαιτείται ως προϋπόθεση ο απεγκλωβισμός της ΔΗΜΑΡ από μία δύναμη στήριξης των σκληρών μνημονιακών πολιτικών. Αλλά δυστυχώς βλέπω τη ΔΗΜΑΡ να δένεται όλο και πιο σφικτά στο κατάρτι της κυβέρνησης Σαμαρά μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο.

-Πως βλέπετε την εκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα ως ΓΓ του ΚΚΕ. Θα αλλάξει κάτι στο θέμα της ενότητας της Αριστεράς; -Ο χρόνος θα το δείξει. Εύχομαι καλή επιτυχία στον Δημήτρη Κουτσούμπα στο νέο του πόστο. Μέχρι τώρα όσα έχει πει δημόσια εμφανίζεται ως απόλυτα πιστός συνεχιστής της γραμμής Παπαρήγα, αλλά νομίζω ότι το σωστότερο είναι να αφήσουμε το χρόνο να δείξει το δείγμα γραφής του νέου ηγέτη του ΚΚΕ. Ο κόσμος της Αριστεράς θέλει ενότητα της Αριστεράς, θέλει διάλογο και δημιουργική συνύπαρξη ανάμεσα στις διαφορετικές δυνάμεις, παρά τις διαφορές που έχουμε ή τουλάχιστον κοινή δράση.

ΜΨ (Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στη Web TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)