to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα περιστατικά επαναπροωθήσεων σε δημόσια θέα στη Σάμο και την Ικαρία

Χωρίς καμία αιδώ συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο οι λιμενικοί στη Σάμο και την Ικαρία


(φωτ. αρχείου)

Συνεχίζουν παρότι η δράση τους είναι πλέον γνωστή και έχει προβληθεί με κάθε τρόπο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα απήγαγαν και έβαλαν σε κίνδυνο δεκάδες ζωές, ανάμεσά τους έγκυες ακόμα και βρέφη λίγων εβδομάδων ή και ημερών.

Τα περιστατικά εγκατάλειψης ανθρώπων σε διασωστικές σχεδίες, που πλέουν ακυβέρνητες μέχρι να εντοπιστούν, από τους Τούρκους είναι απανωτά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα πρόσφατα γεγονότα στην Ικαρία, όπου δεκάδες κάτοικοι είδαν το πρωί της Κυριακής 17 Οκτωβρίου να προσεγγίζει τις βορειοδυτικές ακτές του νησιού σκάφος που μετέφερε 23 άτομα, 14 άνδρες, 4 γυναίκες και 5 παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος τριών ημερών καθώς και ένα πέντε εβδομάδων.

Ντόπιοι ενημερωμένοι από τα κοινωνικά δίκτυα και τα τοπικά ΜΜΕ έσπευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν μεταφέροντας τρόφιμα, κουβέρτες και ό,τι άλλο είδος πρώτης ανάγκης μπορούσαν.

Παράλληλα ειδοποίησαν τη Λιμενική Αστυνομία προκειμένου να τους παραλάβει. Πράγματι, όταν έφτασε το Λιμενικό εκεί βρήκε αρχικά 21 άτομα (σ.σ. στη συνέχεια εντοπίστηκε ακόμα ένας), τα οποία επιβίβασε σε σκάφος στην περιοχή του Αρμενιστή, λέγοντας στους ντόπιους ότι θα τους μετέφεραν στη Σάμο. Αυτή ήταν και η επίσημη πληροφόρηση προς τα περιφερειακά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ Αιγαίου και του ντόπιου ανταποκριτή, Γιώργου Βιτσαρά.

Οι πραγματικές προθέσεις τους όμως έγιναν αντιληπτές όταν ορισμένοι εκ των λιμενικών φρόντισαν να μαζέψουν τα κινητά των ντόπιων και να τους υποχρεώσουν να διαγράψουν όσες φωτογραφίες είχαν προλάβει να τραβήξουν. Χωρίς όμως να τα καταφέρουν, αφού κάποιοι υποψιασμένοι συνέχισαν να απαθανατίζουν τη δράση τους. Παράλληλα οι ίδιοι οι πρόσφυγες είχαν στείλει άφθονες φωτογραφίες τους σε οργανισμούς αλληλεγγύης.


Πρόσφυγες στην Ικαρία

Την επόμενη μέρα όμως το Λιμενικό άλλαξε την αφήγηση, αρνούμενο ως συνήθως τα συμβάντα παρά το πλήθος στοιχείων που είχε ήδη δημοσιευτεί. Στην πραγματικότητα το Ελληνικό Λιμενικό είχε εγκαταλείψει και αυτούς τους πρόσφυγες σε ένα liferaft, το οποίοι οι Τούρκοι βρήκαν να πλέει ακυβέρνητο το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου έξω από το Μεντερές της Τουρκίας, 8 ώρες αργότερα αφότου είχαν αποβιβαστεί στην Ικαρία. Από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό λιμενικό, διακρίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά τουλάχιστον τριών ανθρώπων από το περιστατικό της Ικαρίας, ενώ ακόμα ένας φοράει το ίδιο μπουφάν με έναν εξ αυτών.

Λίγες ώρες αργότερα, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σημειώθηκαν και δύο ακόμα αφίξεις σκαφών αυτή τη φορά στη Σάμο, εκ των οποίων το ένα επαναπροωθήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ηταν μια ομάδα 27 ατόμων που αποβιβάστηκαν στη παραλία Ασπροχόρτι, ενώ προηγουμένως είχαν προσεγγίσει το νησάκι Διαπόρι στις βορειοανατολικές ακτές της Σάμου.

Η άφιξη, που τεκμαίρεται και αυτή από μαρτυρίες, δεν καταγράφηκε επισήμως πουθενά. Αντίθετα μία ακόμη άφιξη 27 ατόμων, που σημειώθηκε την ίδια ημέρα στη παραλία Ποτάμι, κατέληξε στη μεταφορά τους στη δομή καραντίνας της Σάμου όπου φιλοξενούνται συνολικά 51 άτομα. Αυτοί τη γλίτωσαν αφού στην περιοχή έσπευσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το ΕΚΑΒ για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε μια έγκυο που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Σάμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)