to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 25.11.2020

Πολιτική

Νέα παρέμβαση Παπαδημούλη μετά την προκλητική παρουσία του Γ. Λαγού στη χθεσινή Ολομέλεια

Να ολοκληρωθεί η άρση ασυλίας του εγκληματία νεοναζί Γιάννη Λαγού στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου ζήτησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι.


Με νέα, τρίτη επιστολή του προς τον Πρόεδρο του θεσμού Νταβίντ Σασόλι, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναφέρειεντόνως την ανάγκη να επισπευθεί η άρση ασυλίας του καταδικασθέντα νεοναζί Γιάννη Λαγού για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Με αφορμή ότι «παρά την καταδίκη του δίχως αναστολή για ειδεχθή εγκλήματα, επετράπη στον Ιωάννη Λαγό να λάβει τον λόγο στη χθεσινή Ολομέλεια», αυτή τη φορά ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζει τη λύπη του για την «καθυστέρηση στην ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την άρση της ασυλίας του εγκληματία Ιωάννη Λαγού», και επισημαίνει ότι η καθυστέρηση αυτή «ντροπιάζει το Κοινοβούλιο και αμαυρώνει ανεπανόρθωτα τη φήμη και την εικόνα του ως συμβόλου της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών».

«Όπως σας έχω ήδη ενημερώσει με επιστολές που σας έστειλα στις 7 και 27 Οκτωβρίου», αναφέρει η νέα επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο Ντ. Σασόλι, «το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον Ιωάννη Λαγό σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της απόπειρας δολοφονίας»  και επιπλέον «ως έναν εκ των προσώπων που διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Και καταλήγει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «ευελπιστώ ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω και ότι θα πράξετε ό,τι είναι δυνατό», έτσι ώστε «τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα νομικά βήματα και διαδικασίες, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην υπόθεση του εγκληματία νεοναζί Ιωάννη Λαγού στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων», προκειμένου «να ολοκληρωθεί η άρση της ασυλίας του στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου».

Σημείωση:  Oι δυο προηγούμενες επιστολές του Δημήτρη Παπαδημούλη
στις 7.10.2020 (link) και στις 27.10.2020 (link).

Ακολουθεί η νέα, πλήρης επιστολή:

 

25 Νοεμβρίου 2020

Θέμα: Άμεση άρση ασυλίας του καταδικασμένου εγκληματία Ιωάννη Λαγού

 

Αξιότιμε Πρόεδρε Σασόλι,

Όπως σας έχω ήδη ενημερώσει με επιστολές που σας έστειλα στις 7 και 27 Οκτωβρίου, το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον Ιωάννη Λαγό σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της απόπειρας δολοφονίας μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων, ως έναν εκ των προσώπων που διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. 

Το επίσημο αίτημα των ελληνικών αρχών για την άρση της ασυλίας του ανακοινώθηκε από εσάς στην Ολομέλεια στις 11 Νοεμβρίου και το αίτημα έχει διαβιβαστεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ως αρμόδια για την εξέταση τέτοιων αιτημάτων.

Ωστόσο, παρά την καταδίκη του δίχως αναστολή για τόσο ειδεχθή εγκλήματα, επετράπη στον Ιωάννη Λαγό να λάβει τον λόγο στη χθεσινή Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την επείγουσα ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μετά λύπης δηλώνω ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την άρση της ασυλίας του εγκληματία Ιωάννη Λαγού ντροπιάζει το Κοινοβούλιο και αμαυρώνει ανεπανόρθωτα τη φήμη και την εικόνα του ως συμβόλου της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών.

Είναι απόλυτη και επιτακτική ανάγκη, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα νομικά βήματα και διαδικασίες, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην υπόθεση του εγκληματία νεο-ναζί Ιωάννη Λαγού στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί η άρση της ασυλίας του στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου. Όπως έκρινε το Εφετείο Αθηνών, η θέση του είναι στη φυλακή.

Με δεδομένες τις ισχυρές σας δημοκρατικές αξίες, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευελπιστώ ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω και ότι θα πράξετε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψετε καθυστερήσεις στην άρση της ασυλίας του καταδικασθέντα νεο-ναζί Ιωάννη Λαγού.

 

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Παπαδημούλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)