to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 07.02.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Νέα παλινωδία της Ν.Δ στο προσφυγικό: Από τα κλειστά κέντρα, στα ανοικτά «πολυλειτουργικά» (βίντεο)

"Ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας" που θα είναι ανοικτές, και όχι κλειστά κέντρα, για τους πρόσφυγες και μετανάστες ανακοίνωσε ο Ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, σε συνέντευξή του. Μετά την επαναφορά του ΑΜΚΑ, η Ν.Δ. αναγκάζεται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και πραγματοποιεί άλλη μια αναδίπλωση στο προσφυγικό.


Της Κατερίνας Μπρέγιαννη

Η Ν.Δ. παίρνει πίσω τα «κλειστά κέντρα» που διατυμπάνιζε προεκλογικά αλλά και μέχρι πρόσφατα με δηλώσεις στελεχών της στα κανάλια, εκμεταλλευόμενη αλλά και καλλιεργώντας ακροδεξιά αντανακλαστικά στις τοπικές κοινωνίες.

Αφού δεν έκανε τίποτα επί μήνες διογκώνοντας το πρόβλημα της ασφυκτικής συσσώρευσης των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά σήμερα παίρνει πίσω τις εξαγγελίες της μετά την κατακραυγή και την «πόρτα» που προφανώς έφαγε από την Ε.Ε. διότι όπως είναι γνωστό η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές - φυλακές αλλά ούτε και πλωτά φράγματα που ονειρεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σήμερα ο Μάνος Λογοθέτης είπε στον Alpha ότι σχεδόν είναι ίδιος ο νόμος της Ν.Δ. με τον προηγούμενο αυξάνοντας μόνο τα χρονικά όρια της κράτησης καθώς και ότι πλέον δεν θα υπάρχουν κλειστές δομές αλλά «πολυλειτουργικά κέντρα» ή όπως προτίμησε ως όρο «ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας».

Συγκεκριμένα ο κ. Λογοθέτης ανέφερε:

«Και ο προηγούμενος νόμος και αυτός ο νόμος προβλέπει τον χρονικό ορίζοντα της κράτησης ή τους λόγους της κράτησης και είναι πάνω κάτω οι ίδιοι απλώς επεκτείνονται λίγο οι χρόνοι κράτησης για παραβατικότητα ή περίεργη συμπεριφορά.»

«Και ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ και αυτός ο νόμος λέει ότι χρειαζόμαστε τριών ειδών δομές: μία δομή στην οποία θα τους κρατάμε για να κάνουν το αίτημα του ασύλου και για να γίνει η πρώτη συνέντευξη και μία πρώτη εισήγηση για το αίτημά τους. Αυτό θα γίνεται τις πρώτες 25 μέρες.»

«Ο οποιοσδήποτε έχει ένα προφίλ που δεν χρειάζεται να παραταθεί η κράτησή του θα απελευθερώνεται με τη δυνατότητα να βγαίνει εκτός κέντρου. Αυτός δηλαδή που έχει προσφυγικό προφίλ.»

«Θα έχουμε ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας ακόμα και για την περίοδο της ελεύθερης κυκλοφορίας". "Δεν υπάρχουν κλειστές δομές τώρα". Αποκάλεσε τις δομές αυτές «πολυλειτουργικά κέντρα» και όπως περιέγραψε θα είναι εκεί: άνθρωποι που μόλις φτάνουν και θα έχουν καταγραφεί. Θα παραμένουν 25 μέρες περιφραγμένοι για να τους βρίσκουμε εύκολα και να οριστικοποιηθεί το αίτημά τους. Μετά τις 25 μέρες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτοί που έχουν απορριφθεί το αίτημά τους θα βρίσκονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή τα προαναχωρησιακά που υπάρχουν και τώρα και δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι να επιστραφούν.

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα σε σχέση με την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σχέδια για «υπερδομές» στα νησιά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Ν.Δ. θα μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα είτε με παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είτε για τις τοπικές κοινωνίες.

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)