to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 11.03.2020

Πολιτική

Άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς και ακύρωση των παρελάσεων, λόγω κορωνοϊού

Τι ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης


Άδεια ειδικού σκοπού, που θα λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές θα δοθεί για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το μέτρο ισχύει για όσους έχουν παιδιά έως 15 ετών, μετά την απόφαση για κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες.

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειες, τρεις θα καταγράφονται ως ειδικού σκοπού και μία ως κανονική άδεια. Η άδεια αφορά εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν μπορεί να λαμβάνεται ταυτόχρονα από τους δύο γονείς. Εξαιρούνται περιπτώσεις στις οποίες ο ένας γονέας έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, νοσηλεύεται για άλλη ασθένεια ή είναι ΑμεΑ. 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο δημοσιονομικό κόστος του μέτρου. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του. Για εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Παράλληλα, στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «θα προβλέπεται η δυνατότητα για ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία». 

Eν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και και στις συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χωρίς να πάρει συγκεκριμένη θέση για τις επικίνδυνες και σκοταδιστικές θέσεις της Εκκλησίας, σημειώνοντας απλά πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Θυμίζουμε ότι, μέτρα για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της οικονομίας αλλά και για τη στήριξη των εργαζόμενων πρότεινε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας. "Ο νέος κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της δημόσιας υγείας. Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε" υπογράμμισε σε δήλωσή του on camera ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προήδρευσε την Δευτέρα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επαφές χθες το πρωί για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη δημόσια υγεία και την οικονομία με τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σκέφτηκαν πρώτα τα συμφέροντα, μετά τους ανθρώπους
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε "ζήτημα κοινωνικής ευθύνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης" την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού για το οποίο, όπως τόνισε, ο νέος κορωνοϊός, "δεδομένου ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη κάποιο φάρμακο αντιμετώπισης, μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνη εξέλιξη".

Αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της παγκόσμιας κοινότητας και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που "δίστασαν και εντέλει καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού, από τον φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους", τόνισε ότι "σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντα και μετά τους ανθρώπους". "Αυτή η λογική είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη, αφού η ολιγωρία οδηγεί τελικά σε αποφάσεις εκ των υστέρων, που έχουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος", επισήμανε.

Προτάσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία οφείλουν να μας παραδειγματίσουν ώστε να ληφθεί έγκαιρα κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο "και να αποφύγουμε τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, που θα οδηγήσει σε γενικευμένη καραντίνα". Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. "Ούτε η σημερινή στελέχωση ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος προτείνοντας συγκεκριμένα:

* Να δημιουργηθεί άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

* Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, οι οποίοι μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν.

* Ανανέωση όλων των συμβάσεων για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

* Χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατ., ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους. "Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι αστείο να αυξάνεται μόνο κατά 15 εκατομμύρια", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

* Να υπάρξει πρόβλεψη για την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

"Όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα. Ακόμη και αν δεν χρειαστούν, που όλοι το ευχόμαστε, κέρδος θα είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενίσχυση οικονομίας - κοινωνίας

Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο καλεί την κυβέρνηση να λάβει αντίστοιχα έκτακτα μέτρα και για τις επιπτώσεις στην οικονομία. "Ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης", σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και τον Δεκέμβριο την οδήγησε στο 1%. "Με τα νέα δεδομένα δε, που δημιουργεί ο νέος ιός, είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί", προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας. Κάτι που προϋποθέτει την άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την αναστολή του κυβερνητικού σχεδιασμού για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαΐου. "Είναι αδιανόητο την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους", είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κόμματα, Εκκλησία, συλλογικοί φορείς, όλοι έχουμε ευθύνη

"Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας. Έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη. Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η Εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας καταλήγοντας: "Δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής και ανθρωπιάς".

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)