to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 26.10.2022

Πολιτισμός

Νέα κυκλοφορία από το ΙΝΠ: «Νεοσοσιαλισμός - Αλληλεγγύη, Δημοκρατία και Οικολογία εναντίον Καπιταλισμού»

«Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, Δημοκρατία & Οικολογία εναντίον Καπιταλισμού» | Klaus Dörre, Christine Schickert (επιμ.)


Μόλις κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τις εκδόσεις νήσος ο συλλογικός τόμος Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, Δημοκρατία και Οικολογία εναντίον Καπιταλισμού, σε επιμέλεια των Klaus Dörre και Christine Schickert και μετάφραση Κυριάκου Μελίδη.

Συμμετέχουν με κείμενα οι: Klaus Dörre, Christine Schickert, Hubertus Buchstein, Brigitte Aulenbacher, Raul Zelik, Bob Jessop, Erik Olin Wright, Hans-Jürgen Urban, Ngai-Ling Sum, Vishwas Satgar, Ulrich Brand.

Περισσότερα για την έκδοση

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κοινωνικής αλλαγής. Αυτός ο “μεγάλος μετασχηματισμός” όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεν έχει ιστορικό προηγούμενο· είναι ανοιχτός στο μέλλον. Από τη μία ενισχύονται αυταρχικά, συντηρητικά και οπισθοδρομικά ρεύματα ενώ από την άλλη αναπτύσσονται εναλλακτικές, προοδευτικές επιλογές. Το ποια κατεύθυνση θα πάρει η κοινωνική αλλαγή θα καθοριστεί εν τέλει από κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές αποφάσεις.

Μπορεί ένας κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του καπιταλισμού; Ή μήπως είναι απαραίτητο να αναζητηθούν νέοι δρόμοι πέρα από τον καπιταλισμό προκειμένου να αποφευχθεί μια οικολογική και κοινωνική καταστροφή. Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα πιεστικά ερωτήματα οι συγγραφείς του τόμου εξετάζουν κριτικά τις προτάσεις για ένα νεοσοσιαλιστικό κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δείτε εδώ τα περιεχόμενα του τόμου.

Λίγα λόγια για τους επιμελητές του τόμου:

Ο Klaus Dörre είναι καθηγητής κοινωνιολογίας της εργασίας και της βιομηχανίας του πανεπιστημίου Friedrich-Schiller της Ιένας. Έχει διατελέσει διευθυντής του κολεγίου “μετα-αναπτυξιακών κοινωνιών” και είναι υπεύθυνος για το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού της Θουριγγίας (ZeTT). Είναι εκδότης των επιστημονικών περιοδικών Berliner Journal für Soziologie και του Global Dialogue. Στα ερευνητικά του αντικείμενα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η θεωρία του καπιταλισμού, η επισφαλής εργασία, οι εργασιακές σχέσεις, οι συνέπειες της ψηφιοποίησης, ο δεξιός λαϊκισμός. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Ακροδεξιά ανταρσία και αριστερή πολιτική. Η εργατική τάξη στο βοναπαρτικό κράτος (2021, νήσος | Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς).

Η Christine Schickert είναι συντονίστρια στο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα “Δομικές αλλαγές της ιδιοκτησίας”. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο κολέγιο “μετα-αναπτυξιακών κοινωνιών” του πανεπιστημίου της Ιένας ενώ το 2020/2021 εργάστηκε ως σύμβουλος του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και προστασίας της φύσης του κρατιδίου της Θουριγγίας. Σπούδασε αμερικανικές σπουδές, κοινωνιολογία και παιδαγωγικά στο Βερολίνο, στο Ρέντλαντς των ΗΠΑ και στη Δρέσδη.

◻️ Μπορείτε να προμηθευτείτε τον τόμο από τις εκδόσεις νήσος (www.nissos.gr), καθώς και όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Για οποιοδήποτε πρόβλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)