to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής σήμερα

Αποφάσισαν δίωρη στάση εργασίας, από τις 11:30 έως τις 13:30 και 15λεπτο συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος του εργοστασίου


(φωτογραφία από την κινητοποίηση της Τετάρτης 26/9 όταν οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, με τη στήριξη και άλλων σωματείων, έκλεισαν το ρεύμα προς Αθήνα)

Όπως γράφαμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Left.gr, οι εργαζόμενοι της κάποτε κραταιάς βιομηχανίας εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη δίνη μίας δικαστικής ενδοοικογενειακής διαμάχης (μεταξύ υιών και πατέρα Αγγελόπουλου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή 19/10 αναμένεται η πρωτόδικη απόφαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Χαλυβουργικής, αλλά, το μέλλον προμηνύεται μακρύ, δεδομένου ότι θα υπάρξει συνέχεια στο Εφετείο.

Και, όπως ξέρουμε από τη γνωστή παροιμία για τον βάλτο με τα βουβάλια και τα βατράχια, αλλά και όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Γ. Γάκης, μιλώντας πρόσφατα στο «Κόκκινο», όμηροι επί χρόνια αυτής της κατάστασης είναι οι περίπου 170 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, οι οποίοι υφίστανται την τρίμηνη διαθεσιμότητα από το 2014 και μετά, παρά τα δύο κύματα οικειοθελών αποχωρήσεων (συνολικά 350) εργαζομένων του 2013 και του 2015, «παρά τη μείωση μισθών και παρά τη μείωση του κόστους σε ρεύμα και φυσικό αέριο» (σ.σ.: εδώ το παλαιότερο δημοσίευμα του Left.gr).

Τελευταίο «χτύπημα», η ανακοίνωση της Παρασκευής 21/9 προς τους εργαζόμενους, από την πλευρά της διοίκησης, ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (τρεις ημέρες την εβδομάδα) μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, η οποία φέρει τον τίτλο «Χαλυβουργική ώρα μηδέν», η παραπάνω απόφαση «βαραίνει 100% τον ιδιοκτήτη και μεγαλομέτοχο Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο», ο οποίος «κωφεύει στα καλέσματα των εργαζομένων» για επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι απέκλεισαν συμβολικά το ένα ρεύμα της Εθνικής Οδού στο ύψος του εργοστασίου, την Τετάρτη 26/9, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους και μέλη άλλων σωματείων. 

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που ομόφωνα αποφάσισε το Δ.Σ. του σωματείου. 

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο στην Ελευσίνα έχει διακόψει από τον Μάιο του 2012 την λειτουργία του χαλυβουργείου «λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων». Αυτή τη στιγμή, η εργασία όσων έχουν απομείνει να δουλεύουν αφορά στη διαχείριση αποβλήτων τα οποία πακετάρονται και μεταφέρονται στο εξωτερικό. 

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε τρίμηνη διαθεσιμότητα έλαβαν το επίδομα διαθεσιμότητας του ΟΑΕΔ αλλά, η αβεβαιότητα για το μέλλον τους έχει κορυφωθεί και, πλέον, δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται. 

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Left.gr o Στρ. Καπετάνος, μέλος και αυτός του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων: «Για μια ακόμη φορά, νιώθουν προδομένοι κι απογοητευμένοι, εγκλωβισμένοι στη δίνη εγωισμών, συμφερόντων και ολιγωριών. Αξίζει σε μας και τους νεότερους συναδέλφους μια Χαλυβουργική με προοπτική, με βασικό ρόλο στον κλάδο, με επαναλειτουργία όλων των τμημάτων, δεν αξίζει σε κανέναν μας η μιζέρια, η απόγνωση και η απαξίωση»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)