to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απολυμένους εργαζόμενους του ΙΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Θεάτρου «Ελληνικός Κόσμος» την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, καθώς η εργοδοσία, όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει την πρωτόδικη απόφαση για επαναπρόσληψη των 2 απολυμένων αλλά τους «σέρνει» στα δικαστήρια για «εξαπάτηση δικαστηρίου»


(φωτογραφία από την κινητοποίηση της Τετάρτης 28/11/2018)

«Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) μπορείς να είσαι εθελοντής αλλά όχι μέλος του σωματείου»: αυτός ήταν ο τίτλος περσινού δημοσιεύματος του Left.gr, στο οποίο καταγράψαμε την άρνηση της διοίκησης του ΙΜΕ να εφαρμόσει την απόφαση δικαστηρίου, το οποίο πρωτόδικα αποφάσισε την ακυρότητα των απολύσεων 2 εργαζομένων, την επαναπρόσληψη και την αποζημίωσή τους, επιβάλλοντας μάλιστα ημερήσιο χρηματικό πρόστιμο στο ΙΜΕ, για κάθε μέρα μη εφαρμογής της απόφασης. Το ζήτημα έχει φτάσει σε δεύτερο βαθμό και το εφετείο αναμένεται να συνεδριάσει τον Σεπτέμβρη. 

Το έγκλημα των εργαζομένων; Προσπάθησαν να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο στο ΙΜΕ, με σκοπό την προάσπιση των εργασιακών και επαγγελματικών τους συμφερόντων καθώς και τη διεκδίκηση δεδουλευμένων και υπερωριών πολλών μηνών. Όπως, μάλιστα, μαθαίνουμε από τους ίδιους, η κατάσταση ως προς την καταβολή των μισθών παραμένει ίδια και απαράλλαχτη για τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο ΙΜΕ. 

Από πέρυσι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο για τους 2 συνδικαλιστές εργαζόμενους καθώς, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε η (προσωρινά εκτελεστή) απόφαση για επαναπρόσληψή τους αλλά, σύρονται και στα δικαστήρια για «προσκόμιση ψευδών στοιχείων». «Η διοίκηση του ΙΜΕ ακολουθεί τη συνηθισμένη τακτική της εργοδοσίας που ποντάρει στον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζομένων μέσω νομικών διαδικασιών που κοστίζουν υπέρογκα ποσά και κρατάνε πολλά χρόνια», σχολιάζει σχετικά το «Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις».

Το σωματείο αυτό, από κοινού με άλλα σωματεία και ομοσπονδίες (μεταξύ αυτών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η ΕΤΕΡ κ.α.), πραγματοποίησε συγκέντρωση συμπαράστασης την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας (Τετάρτη 28 Νοέμβρη) στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ι.Μ.Ε.) ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχε μεταξύ άλλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της «στους απολυμένους συνάδελφους και συνδικαλιστές του ΙΜΕ» και απαιτώντας να σταματήσει ο συνεχής εμπαιγμός τους από την Διοίκηση του Ι.Μ.Ε. και η άρνηση εφαρμογής της Δικαστικής απόφασης.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η Ομοσπονδία:

Το δικαστήριο δικαίωσε τους δυο απολυμένους συναδέλφους. Η διοίκηση του Ι.Μ.Ε., παρόλο που το δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του εκτελεστή, αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με το νόμο και τηρεί σιγή ιχθύος, απαξιώνοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους του, αλλά και τη δικαιοσύνη.

Ο αγώνας των απολυμένων συναδέλφων είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας και την προσπάθεια υπογραφής Σ.Σ.Ε. στο χώρο του θεάματος:

- Ελεύθερες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Να ισχύει άμεσα η επεκτασιμότητα και υποχρεωτικότητα όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.

- Κατάργηση του Νόμου Βρούτση, επαναφορά της διαπραγμάτευσης για την ΕΓΣΣΕ, κατάργηση της ΠΥΣ 6/12, επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€ με κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. 

- Την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την ενοικιαζόμενη εργασία και την εργολαβοποίηση της εργασίας. 

- Καμία άλλη μείωση του αφορολογήτου και καμία  μείωση μισθών.

- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.

- Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. 

- Καμία περικοπή στις συντάξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)