to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:51 | 26.11.2017

Κοινωνία

«Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» και νέος γραμματέας για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Τον Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλο, που παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, «διαδέχεται» ο Σωτήρης Αλεξίου


Με την ολοκλήρωση του 1ου συνεδρίου της, τον περασμένο Απρίλιο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μία νέα φάση μαζικοποίησης και ανάπτυξης μετά την αναγκαστική ανασυγκρότηση που ακολούθησε τη διάσπαση του 2015. 

Στην πρώτη φάση, μεγάλο βάρος σήκωσε ένα από τα παλαιότερα μέλη της οργάνωσης, ο Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος, ο οποίος, κατά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου, ανέλυσε τις δυσκολίες για την ανασύνταξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις σημαντικές στιγμές κατά τις οποίες η οργάνωση απέδειξε την κοινωνική της χρησιμότητα, παρά τη δυσμενή συγκυρία που έφερε η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.

Σήμερα, 2 περίπου χρόνια μετά, ο Ι. Σχινάς-Παπαδόπουλος παραιτήθηκε, καθώς πρέπει να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Στη θέση του εκλέχτηκε ομόφωνα από την 5η σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου, ο Σωτήρης Αλεξίου, 25 ετών και μέχρι πρότινος μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου τη οργάνωσης (διαβάστε παρακάτω το βιογραφικό του). 

Ο απολογισμός της οργάνωσης και η ψηφοφορία έγινε το Σαββατοκύριακο, μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμμετείχαν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου, τα μέλη τα δευτεροβάθμιων οργάνων και οι γραμματείς των Οργανώσεων Μελών.

Συζητήθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και τα καθήκοντα στο εξής, καθήκοντα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης το οποίο ενέκρινε ομόφωνα η Συνδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής 26/11

Όπως αναφέρει η πολιτική απόφαση, αλλά όπως τόνισαν και οι περισσότεροι ομιλητές και ομιλήτριες κατά τη διαδικασία του διήμερου διαλόγου, ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία είναι η εντατική παρέμβαση μέσα στους κοινωνικούς χώρους όπου ζει, σπουδάζει, εργάζεται και δημιουργεί η νέα γενιά με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων.

Προς αυτή την κατεύθυνση,  η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως στόχο να συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεών της σε όλη την Ελλάδα, να “δρα και να αναπνέει” εκεί όπου ζουν οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι συνεχίζουν να βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της καπιταλιστική κρίσης.

Κατά τη συνδιάσκεψη κατατέθηκαν πολλές σκέψεις για το πώς θα επιτευχθεί ο σκοπός αυτός ενώ έγινε και απολογισμός των θεματικών επιτροπών της οργάνωσης οι οποίες είναι εξουσιοδοτημένες από το Κεντρικό Συμβούλιο να εξειδικεύουν τις θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο 1ο Συνέδριο της οργάνωσης. 

Βασικοί άξονες παρέμβασης το επόμενο διάστημα, όπως περιγράφονται στο πολιτικό σχέδιο που συζήτησε εκτενώς η Συνδιάσκεψη, θα είναι:

α) ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έμφαση στην ανάδειξη της σύγκρουσης ανάμεσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τη δράση της Αγοράς εντός των ιδρυμάτων και παράλληλα ο εκδημοκρατισμός των συλλογικών οργάνων των φοιτητών

β) τα εργασιακά, όπου πέραν από την αντίσταση στην εργοδοτική ασυδοσία αναμένεται να δρομολογηθεί καμπάνια με αίτημα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (για τους νέους κάτω των 25 ετών),

γ) οι δομές αλληλεγγύης, στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν ενεργά τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

δ) ο αντιφασισμός, με στόχο “να μην αφήνουμε σπιθαμή κοινωνικού και πολιτικού χώρου παρέμβασης στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής” και

ε) ο πολιτισμός, όπου μέσω της εμπλοκής τους σε νεανικά και πολιτιστικά στέκια, τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός “πολιτιστικού αντιπαραδείγματος” απέναντι στην κυρίαρχη κουλτούρα, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και τη νεανική δημιουργία ως δομικά στοιχεία μίας νέας, συλλογικής ταυτότητας.

Το έργο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε ο απερχόμενος γραμματέας παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Σ. Αλεξίου, είναι δύσκολο αλλά η Αριστερά οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα της, με βασική παραδοχή ότι οι συσχετισμοί δύναμης δεν είναι παγιωμένοι αλλά, αντίθετα, ένα ριζοσπαστικό και ανοιχτό στους εργαζόμενους και τη νεολαία πολιτικό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε νίκες, όπως έδειξε άλλωστε και η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πριν 3 σχεδόν χρόνια. 

Το βιογραφικό σημείωμα του νέου γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Αλεξίου:

Ο Σωτήρης Αλεξίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά του Ζωγράφου. Είναι 25 ετών, τελειόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ολοκληρώνει τη διπλωματική του εργασία στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στον τομέα της βιοπληροφορικής.

Οργανώθηκε στη Νεολαία Συνασπισμού το 2009. Από το 2011 έως το 2013 διετέλεσε γραμματέας του Γραφείου Πόλης της Νεολαίας Συνασπισμού Ξάνθης και το 2013 εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού. Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από την 1η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη, ενώ από το Νοέμβρη του 2015 μέχρι σήμερα διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Συμμετείχε στο μαθητικό κίνημα και συγκεκριμένα στις μαθητικές κινητοποιήσεις, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Φοιτητικό Σύλλογο της Πολυτεχνικής Σχολής, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου διετέλεσε μέλος επί σειρά ετών, ως εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας. Είχε ενεργό ρόλο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2011, απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου και έλαβε μέρος στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Επιπλέον, είχε ενεργή παρουσία στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές και στη Θράκη. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, με το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη». Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε σε δομές αλληλεγγύης, στο κίνημα υποστήριξης των προσφύγων, καθώς και στο αλληλέγγυο φροντιστήριο του χώρου πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης «Kardelen», όπου δίδαξε για δύο χρόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)