to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα χρονιά, νέα σελίδα για τη χώρα

Το 2018 θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2017, το 2016 και το 2015.


Το 2018 θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2017, το 2016 και το 2015. Δεν θα είναι χρονιά εκλογών, αλλά εξόδου από το μνημόνιο, μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα και σε ουσιαστικό και σε συμβολικό επίπεδο. Το 2018 δεν θα είναι χρονιά εκλογών, η πρόκληση είναι το 2018, αντί να στήσουμε κάλπες, να επεξεργαστούμε το ελληνικό πρόγραμμα για μετά το μνημόνιο. Το πρόγραμμα από το 2019- 2023, που θα μας επιτρέψει να επουλώσουμε τις πληγές που προκάλεσαν χρεοκοπία και μνημόνια, ώστε να μην βιώσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις.

Σαν κοινωνία και σαν οικονομία πληρώνουμε την χρεωκοπία που προήλθε από τα υπέρογκα χρέη και τα θηριώδη ελλείματα αλλά και την καταστροφική διαχείριση της κρίσης την περίοδο 2010-2014, όπου το ΑΕΠ υποχώρησε 25% και κατέρρευσαν όλοι οι δείκτες κοινωνικής ευημερίας με τραγικότερο παράδειγμα την ανεργία. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και για τον εξορθολογισμό της φορολογίας και για ποιοτικότερο και στοχευμένο κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας, που η ρημαγμένη χώρα μας το έχει ανάγκη. Μαγικές λύσεις για μείωση των φόρων δεν υπάρχουν, όσοι τάζουν μείωση φόρων, ή έχουν κρυφή ατζέντα εξαέρωσης των κοινωνικών υποδομών ή λαϊκίζουν και ζουν τα δικά τους Ζάππεια το 2018. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα χρόνια, εξαιτίας της ύφεσης και της φοροδιαφυγής και προκειμένου να στηριχθούν ορισμένες κατηγορίες πολύ φτωχών συμπολιτών μας, ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης υπερφορολογείται. Αυτό θα πρέπει, βήμα-βήμα, να διορθωθεί, για να μπορέσει η οικονομία να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ανάκαμψης και ανακούφισης των κοινωνικών πληγών για να πετύχει απαιτεί μείωση της ανεργίας και αύξηση της οικονομικής πίτας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν δουλειές. Ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε πολλές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσουμε ισχυρότερη διοίκηση, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, να έχουμε δικαιότερη και γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης.

Όλα δείχνουν ότι η μακροοικονομική πορεία της χώρας την τελευταία περίοδο έχει καθησυχάσει ακόμα και τους πιο νευρικούς και απαιτητικούς συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις. Ενώ πολλοί προέβλεπαν νέα μέτρα για το 2018 και το έγραφαν και διάφορα πρωτοσέλιδα, διαψεύστηκαν. Η οικονομία όχι απλά αποδίδει σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά περνάει με άνεση τον πήχη. Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι τα πράγματα είναι εύκολα, πιστεύω όμως ότι με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων θα πιάσουμε τους στόχους και θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Όσοι θεωρούν ότι οι κοινωνικές παροχές προς τους ασθενέστερους, από την υπεραπόδοση της οικονομίας, «μυρίζουν» εκλογές κάνουν λάθος, γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι η φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης είναι ότι αν περισσεύει κάτι από τη νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση να πηγαίνει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.  Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη μοιράζει λεφτά που δεν υπάρχουν όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν και μας οδήγησαν στα μνημόνια και την χρεοκοπία. Προτεραιότητα για να μπορούμε να δίνουμε κοινωνικό μέρισμα είναι να έχουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και να πιάνουμε τους στόχους.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι στις εκλογές του 2019 να διεκδικήσουμε μια νέα 4ετία. Αλλά αυτό το χάλι, με τα ελλείμματα και τα χρέη, που «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» και μας έφερε τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, που προκάλεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν θα το επιτρέψει στον εαυτό της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις εκλογές του 2019 να διεκδικήσουμε μια νέα 4ετία, λέγοντας ότι «εμείς σας βγάλαμε από το μνημόνιο, πετύχαμε –παρά τα λάθη και τις αδυναμίες μας- κάποια πράγματα και τώρα θέλουμε μια νέα 4ετία, για να βάλουμε πιο γερά θεμέλια για ανάπτυξη, κοινωνική προκοπή και ισχυρό κοινωνικό κράτος».

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)