to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 20.12.2014

Πολιτική

Νέα Φιλαδέλφεια: Η εισήγηση του δημάρχου Α. Βασιλόπουλου για την υπεράσπιση του άλσους

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδώνας της Δευτέρας θα συζητηθεί και θα παρθεί απόφαση για την προστασία του άλσους της πόλης


Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο "Κρίσεις"

Σε αρμονία με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της «Δύναμης Πολιτών» ως διοίκηση πλέον του Δήμου, ο Δήμαρχος και η παράταξη του φέρνουν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το μείζον για την πόλη θέμα της προστασίας του άλσους και της εδαφικής ακεραιότητας του Δήμου μας.

Δεν ξεχνάμε και προφανώς ούτε η «Δύναμη Πολιτών», ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν κάτω από ασφυκτικές πιέσεις, και εκτός άλλων βιαιοτήτων με αντισυγκέντρωση οπαδών της ΑΕΚ, και σαφή τη θέση της «Δύναμης Πολιτών». Οι πολίτες και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο, έδωσαν σαφή εντολή για το τι επιθυμούν να γίνει ή να μη γίνει στην πόλη τους. Διαφορετικά, άλλο πρόσωπο κι άλλη παράταξη θα ήταν Δήμαρχος και δημοτική πλειοψηφία από την 1η Σεπτέμβρη.

Έχουμε ξαναγράψει ότι ουδέποτε στην ιστορία της πόλης, υπήρξε δημοτική αρχή, η οποία απώλεσε και μάλιστα αμαχητί ή ακόμη χειρότερα προσέφερε περιουσία του Δήμου σε ιδιωτικά συμφέροντα. Μοναδική φορά που αυτό διαφάνηκε πως θα συμβεί, ήταν με την απελθούσα στις τελευταίες εκλογές υπό την κ. Γαϊτανά διοίκηση. Το θέμα τέθηκε προεκλογικά, και η συζήτηση συνεχίστηκε μετεκλογικά.

Εκτός από το πολιτικό ζήτημα, εκτός από τις δεσμεύσεις της νέας δημοτικής πλειοψηφίας, εκτός από τη λογική για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, θα αποτελούσε απιστία περί την υπηρεσία, η αποδοχή παράδοσης ενός από τους πέντε σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στα ιδιωτικά συμφέροντα και την τσιμεντοποίηση… Η απιστία περί την υπηρεσία, είναι το ανάλογο της προδοσίας της πατρίδας, στην κλίμακα του δημοσίου. Είναι σα να βρισκόταν έλληνας πρωθυπουργός και κυβέρνηση, να παραδώσουν το Καστελόριζο ή νησιά του Αιγαίου στους Τούρκους, με το πρόσχημα ότι θα τα συντηρούσαν καλύτερα κι αυτό θα έφερνε ανάπτυξη… ή ακόμη χειρότερα δηλώνοντας ότι το κάνουν από φόβο…

Η εισήγηση του Δήμαρχου Άρη Βασιλόπουλου στο τέλος της, θέτει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, όταν λέει πως αποτελεί «…στοιχειώδη πράξη υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος. Θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωση του Δήμου μας και του Δημοτικού Συμβουλίου…».

Απομένει να δούμε αν θα βρεθούν Δημοτικοί Σύμβουλοι, ακόμη και χωρίς τα κίνητρα του πολιτικού μέλλοντος ή της υστεροφημίας τους, που θα τολμήσουν να ψηφίσουν ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου, τα οποία ορκίστηκαν να υπηρετούν!

 Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης του Δήμαρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο:

ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης επί της αριθ. πρωτ. 2008/3-11-2014 απόφασης της Γεν. Δ/νσης Δασών Αθηνών της Αποκ/νης Διοίκησης Αττικής περί απόρριψης του αιτήματος του Δήμου για την εκ νέου υποβολή μελέτης στην Περιφέρεια Αττικής για την διαχείριση και ανάπλαση του Άλσους Ν.Φ. προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία χρηματοδότησης του έργου.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θέτω προς συζήτηση και απόφαση το μείζον ζήτημα της προστασία του Άλσους του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος με αφορμή την ανάγκη υλοποίησης της μελέτης ανάπλασης του άλσους με τίτλο « Προστασία Διαχείρισης και Ανάπλασης Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας »

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί επικαιροποίηση της μελέτης που εκπονήθηκε το 2008 (Σύμβαση 14960 /19-11-2008) και για την οποία δόθηκε αμοιβή από το Δήμο ύψους 102.312€. Στη Μελέτη προβλέπεται η φύτευση 4.100 δέντρων, 10.800 θάμνων, 1.800 αρωματικών φυτών και 5.500 φρυγάνων, σε χώρους νέων φυτεύσεων καθώς και σε ειδικές αναδασώσεις (δημιουργία κήπου μεσογειακών οικοσυστημάτων). Προβλέπονται ακόμη η δημιουργία φυτώριου, λειτουργικές βελτιώσεις του Άλσους, ενέργειες διαχείρισης του εδάφους και της υφιστάμενης βλάστησης καθώς και μέτρα για την άρδευση των νέων φυτεύσεων.

Σκοπός της εφαρμογής της μελέτης είναι:

-η προστασία του άλσους ως οικοσυστήματος (προστασία από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους)

-η ενιαία διαχείριση του ως οικοσυστήματος με ενίσχυση του φυσικού-δασικού χαρακτήρα του και τη συνεχή βελτίωση και αποτελεσματική συντήρησή του

-η βελτίωση των χαρακτηριστικών του, ώστε πέραν της οικολογικής του προσφοράς ως φυσικού πόρου, οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη μέγιστη εμπειρία αναψυχής και να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης

-η προστασία του από τη φωτιά με όλους τους τρόπους και με όλα τα διαθέσιμα μέσα

-η ύπαρξη βιώσιμου μοντέλου διοίκησης.

Η αρχική μελέτη είχε εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Αττικής  (Αρ.3422/27-11-2009) και το Δημοτικό Συμβούλιο (αρ. απόφασης 316, 26-10-2009) και κατατέθηκε στην πρώην νομαρχία για χρηματοδότηση (Αρ.1288/10/02/2010). Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων στη μελέτη ανερχόταν σε 620.000€ χωρίς ΦΠΑ. 

Με την υπ’ αριθμ. 170/2010 απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου, εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκτελεστέων Έργων της πρώην νομαρχίας Αθηνών με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της νομαρχίας, προϋπολογισμού 749,078.77€ πλέον ΦΠΑ. Με την υπ’αριθμ. 219/2010 απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου εγκρίθηκαν οι όροι προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της νομαρχίας και του Δήμου. Με το υπ’αριθμ. Οικ.58481/23-11-2010 διαβιβαστικό της νομαρχίας εστάλη η προγραμματική Σύμβαση και με την υπ’αριθμ. 231/2010 απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών εγκρίθηκαν οι όροι της προγραμματικής σύμβασης και εξουσιοδοτήθηκε ο τότε Δήμαρχος κ. Κόντος και υπέγραψε τη σύμβαση, η οποία επεστράφη στη Νομαρχία υπογεγραμμένη, προκειμένου να υπογραφεί από το νομάρχη.

Με την υπ’αριθμ. 50227/07-01-2011 απόφαση του Γεν. Γραμματέα περιφέρειας Αττικής ακυρώθηκε η ανωτέρω 231/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου « επειδή το ΔΣ πήρε την απόφαση αυτή μετά τις εκλογές και η οποία δεν έχει να κάνει με εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη».

Έκτοτε, κατά τη χρονική περίοδο της απελθούσας Δημοτικής αρχής, η Περιφέρεια Αττικής δεν έστειλε στο Δήμο νέα Προγραμματική Σύμβαση προς υπογραφή, προκειμένου να εγκριθούν εκ νέου οι όροι της από το Δημοτικό Συμβούλιο και να υπογραφεί, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθεί καμία πρόοδος στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για το Δήμο μας.

Η διακοπή της διαδικασίας υλοποίησης της μελέτης ανάπλασης του άλσους είχε ως αποτέλεσμα την απαξίωση του Άλσους. Απέναντι στην εικόνα αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημότες και οι κάτοικοι της πόλης έχουμε υποχρέωση και καθήκον να δώσουμε  ζωή σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή ως όφειλε προχώρησε άμεσα σε ενέργειες και πρωτοβουλίες αναβάθμισης του Άλσους. Συγκεκριμένα,  απέστειλε έγγραφο (υπ’αριθμ. 15988/17-09-2014) με θέμα « Χρηματοδότηση-εκτέλεση του έργου Προστασία-Διαχείριση και Ανάπλαση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας από την Περιφέρεια» με το οποίο ανανεώνεται το ενδιαφέρον του Δήμου για την υλοποίηση του έργου.

Η Περιφέρεια Αττικής αποδέχθηκε το αίτημα για χρηματοδότηση της μελέτης με τίτλο « Προστασία Διαχείρισης και Ανάπλασης Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας » και ενέταξε στον προϋπολογισμό της (ΚΑΕ 9779.01.174) το ποσό των 750.000€ για την υλοποίηση του έργου.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2008/3.11.2014 έγγραφό της, η Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με θέμα: «Τροποποίηση – Επικαιροποίηση της μελέτης με τίτλο «Προστασία Διαχείρισης και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας» απέρριψε το αίτημα του Δήμου, προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής για την Διαχείριση και Ανάπλαση του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και να προχωρήσει η διαδικασία χρηματοδότησης του έργου. 

Με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών βλάπτονται τα συμφέροντα του Δήμου μας, δεδομένου ότι με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, αλλά και με τις διατάξεις του ν. 4277/2014, ο οποίος αποτέλεσε το νόμιμο έρεισμα για την έκδοσή της: 

α) καταργείται, κατ’ουσία, η υφιστάμενη παραχώρηση του άλσους στο Δήμο μας, κατά κυριότητα και κατά χρήση.

β) καταργείται η υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα του Δήμου μας, για τη συντήρηση, τη βελτίωση, την προστασία, την ανάπλαση και την, εν γένει, διαχείριση του Άλσους, η οποία μεταβιβάζεται στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω στοιχείων η απόφαση απόρριψης της μελέτης ακυρώνει όχι μόνο την προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής αλλά και την προσπάθεια πολλών ετών, τις αποφάσεις προηγούμενων Διοικήσεων και δημοτικών συμβουλίων. 

Θεωρούμε ότι το σκεπτικό του απορριπτικού εγγράφου της Διεύθυνσης Δασών στο σκέλος που αναφέρεται ότι πρέπει να επανασυνταχθούν τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία της μελέτης (πίνακας προσμετρήσεων και προϋπολογισμός του έργου) είναι προσχηματικός. Η χρηματοδότηση που προβλέπεται με την έγκριση της μελέτης είναι επιβεβλημένη λόγω των πραγματικών αναγκών ανάπλασης του άλσους το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Δασών εδώ και χρόνια.

Το σκεπτικό του απορριπτικού εγγράφου της Διεύθυνσης Δασών στο σκέλος που αναφέρει τις «νεοεισαχθείσες διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 4 του Ν. 4277/2014 και τα διαγράμματα του εναπομείναντος άλσους » με την προβαλλόμενη αιτιολογία του,κατ’ουσίαν παρανόμως καταργεί την υφιστάμενη παραχώρηση του Άλσους στο Δήμο μας κατά κυριότητα και χρήση και αναιρεί το δικαίωμα και την υποχρέωση του Δήμου μας στη συντήρηση, τη βελτίωση, την προστασία, την ανάπλαση και την εν γένει διαχείρισή του.

Επιπλέον με την εν λόγω απορριπτική απόφαση αποχαρακτηρίζεται αναδασωτέα έκταση, αποβάλλεται ο δασικός χαρακτήρας του και δίνεται η δυνατότητα επέμβασης σήμερα αλλά και στο μέλλον από ιδιωτικά συμφέροντα.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται προφανές ότι ο Δήμος μας έχει καθήκον να αρνηθεί την απόρριψη της ανάπλασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να διαφυλάξει το δασικό χαρακτήρα του Άλσους στο σύνολό του, θεωρώντας ότι παρανόμως αφαιρείται η αρμοδιότητα διαχείρισής του.

Γι’ αυτό και εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την απόρριψη της ανάπλασης του Άλσους ως στοιχειώδη πράξη υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος. Θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωση του Δήμου μας και του Δημοτικού Συμβουλίου να επιδιώξει και να πετύχει την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης ενάντια στο απορριπτικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών που συνιστά σοβαρή και άμεση βλάβη των εννόμων συμφερόντων του Δήμου. Γι’ αυτό ο Δήμος επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για την υπεράσπιση των εννόμων συμφερόντων του που σχετίζονται με το Άλσος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

   ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)