to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 30.10.2019

Κοινωνία

Νέα Φιλαδέλφεια: Χλεύασαν τον καθωσπρεπισμό με παρέλαση α λα Monty Python (βίντεο)

Δέκα κορίτσια που υπογράφουν ως «10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης» παρέλασαν στον ρυθμό των Monty Python και προκάλεσαν αντιδράσεις ακροδεξιάς κοπής - Αναλύουν το σκεπτικό της καλλιτεχνικής «επέμβασης» σε κείμενό τους που απέστειλαν στην «Εφ.Συν.», όπου τονίζουν μεταξύ άλλων: «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά»


Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, αλλά και πλήθος σχολίων από χρήστες των social media.

Το βίντεο καταγράφει μία ομάδα κοριτσιών η οποία εμφανίζεται συμμετείχε με τον δικό της τρόπο στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε για την 28η Οκτωβρίου στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

Οι κοπέλες δεν έκαναν την… καθιερωμένη παρέλαση, αλλά χρησιμοποιούν βηματισμό που παραπέμπει στο θρυλικό Ministry of Silly Walks, ένα από τα πιο επιτυχημένα και διάσημα σκετσάκια των Monty Python, με βασικό πρωταγωνιστή τον John Cleese.

Το βίντεο έχει ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια στο Διαδίκτυο, ενώ έχει  φέρει και τοποθετήσεις ακροδεξιάς απόχρωσης από χρήστες των social media.

Τέτοιου είδους ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γιάννη Βούρου, ο οποίος απειλεί τις κοπέλες:

«Δυστυχώς τη χθεσινή [προχθεσινή] μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του '40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Γιάννης Βούρος ενώ παράλληλα έκανε γνωστό πως «η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του».

Ακολουθεί το αυθεντικό από την αξεπέραστη βρετανική κωμική ομάδα:

Το «μανιφέστο» των 10 κοριτσιών

Το σκεπτικό της καλλιτεχνικής «επέμβασης» αναλύουν τα 10 κορίτσια που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση. Σε κείμενό τους που απέστειλαν στην «Εφ.Συν.» τονίζουν μεταξύ άλλων: «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά».

Οι ίδιες εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της ιδέας τους και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή τους τονίζοντας πως «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».

Αναλυτικά το κείμενο:

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. 
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης

(πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών)


Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει καμία προσβολή

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε μήνυμά της:

«Δεν υπάρχει καμία προσβολή. Οι στρατιωτικού τύπου παρελάσεις αποτελούν μία αναχρονιστική παράδοση, που πρέπει να καταργηθεί. Στο βαθμό όμως που γίνονται, θα πρέπει να μας θυμίζουν τους αγώνες για την Δημοκρατία, την Ελευθερία, για την Ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που έπραξαν τα κορίτσια ήταν ένα αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό μήνυμα το οποίο αρμόζει στην ιδέα της ανθρώπινης συνύπαρξης.»

Νάσος Ηλιόπουλος: Το πρόβλημα το έχει η "δημόσια γνώμη" και όχι η κριτική

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζει:

Στην Περαία Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος σε συνεργασία με την αστυνομία έδιωξε από την παρέλαση γονείς Ρομά που ήθελαν να παρακολουθήσουν την συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτή. Μικρή υπενθύμιση ότι οι Ρομά είχαν χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους από τους Ναζί, αφού η ύπαρξη τους "χαλούσε" την καθαρότητα της Ευρωπαϊκής φυλής. Στην Κατερίνη, μαθητές χρησιμοποιούν ως πρότυπο έναν άνθρωπο που υποστήριζε την ένοπλη επέμβαση σε γειτονική χώρα. Σε μία χώρα που τα δύο πρώτα περιστατικά φαίνονται φυσιολογικά και η "δημόσια γνώμη" τρομοκρατείται από μια πράξη σατυρικής κριτικής, το πρόβλημα το έχει η "δημόσια γνώμη" και όχι η κριτική.

Παραθέτουμε επίσης το σχόλιο του Στρατή Μπουρνάζου στα social media με τίτλο «Με την περπατησιά των Monty Python»:

Τα κορίτσια που παρέλασαν στον ρυθμό των Monty Python έκαναν μια συνειδητή παρέμβαση, μια πολιτική διαμαρτυρία και μαζί ένα δρώμενο-φάρσα. Έτσι, οι κραυγές για ασυδοσία, τους καθηγητές και τους γονείς που δεν τις κηδεμόνευσαν επαρκώς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τα κορίτσια, αντί να κάνουν πορεία ή να σηκώσουν πανώ, διάλεξαν αυτό τον τρόπο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρέλαση, να χλευάσουν τον καθωσπρεπισμό και διάφορα άλλα (θα τα μάθουμε πιο συγκεκριμένα, αν μιλήσουν και οι ίδιες). Δεν είμαστε ασφαλώς υποχρεωμένοι να συμφωνούμε (ούτε και να διαφωνούμε, βέβαια) όλοι, αλλά μπορούμε να ορίσουμε μια βάση συζήτησης. Είναι σαφές λοιπόν για μένα ότι η παρέλαση αλά Ministry of Silly Walks εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση όπου ανήκουν λ.χ. και οι συναυλίες "κλασικής μουσικής" των ντανταϊστών (που χτυπάγαν κατσαρόλες και γρατζουνάγαν μαχαιροπίρουνα, εξαγριώνοντας την καλή κοινωνία της Γενεύης τον Μεσοπόλεμο), τα –διόλου πολιτικώς ορθά– σκετς των Μόντυ Πάιθονς (βλ. το ποντικοόργανο, με έναν παράφρονα που βαράει ποντίκια κι αυτά σκούζουν κι έτσι δίνει... συναυλία) και πολλά άλλα.

Προσωπικά βρίσκω τον τρόπο τους εξαιρετικά ευρηματικό. Και θαυμάζω και την οργάνωσή τους (χρειάζεται να βρεις στολές, σημαία, να παραφυλάς να μπεις στην παρέλαση την κατάλληλη στιγμή) και το θάρρος τους. Δεν είναι καθόλου απλό να διακωμωδήσεις έτσι τα εθνικά και τα όσια μπροστά σε δημάρχους, μητροπολίτες και επισήμους. Φυσικά είναι πράξη προκλητική, χλευαστική και ιερόσυλη, αλλά από σπόντα· συνειδητά. Κι όταν εμπνέεσαι από τους Μόντυ Πάιθονς τι θα θέλαμε, να φιλήσουν ευσεβώς το χέρι του μητροπολίτη ή του τοπικού παράγοντα Χάρη Τομπούλογλου; Και είμαστε σίγουροι ότι εμείς θα το προτιμούσαμε; Εγώ πάντως όχι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)