to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Γωνιές Ανακύκλωσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Σε αντίθεση με το νέο νόμο της ανακύκλωσης η πρόσκληση του Αντώνης Τρίτσης


Νέα ερώτηση για τις Γωνιές Ανακύκλωσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», κατέθεσαν τριάντα έξι (36) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης. Όπως έχει καταγγελθεί στο παρελθόν, η πρόσκληση για τις Γωνιές Ανακύκλωσης περιέχουν φωτογραφικές διατάξεις εις βάρος του ανταγωνισμού, του δημοσίου οφέλους και της ανακύκλωσης. Όπως όμως αναδεικνύουν στη νέα ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πρόσκληση για «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» έρχεται πλέον σε αντίθεση και με τον πρόσφατο νέο νόμο για την ανακύκλωση 4819/2021. Για το λόγο αυτό απαιτείται να ανακληθεί άμεσα η πρόσκληση και να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα με εξοπλισμό που έχουν ανάγκη οι Δήμοι και οι πολίτες της χώρας.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα, καθώς σε όλες τις προηγούμενες ερωτήσεις (1829/17-11-2020, 3623/460/27-1-2021 και 6363/29-4-2021) δε δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε όλες τις προηγούμενες ερωτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει ότι η εν λόγω πρόσκληση δεν εξαιρεί ρητά τον εξοπλισμό χωριστής συλλογής που θα έπρεπε να παρέχεται χωρίς κόστος από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) προς τους Δήμους, και ότι οι φωτογραφικές περιγραφές εξοπλισμού της εν λόγω πρόσκλησης παραπέμπουν απευθείας στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο ΣΕΔ συσκευασιών.

Πλέον, λόγω και της πρόσφατης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, με το Ν. 4819/2021, απαιτείται άμεσα η τροποποίηση της εν λόγω πρόσκλησης, με ρητή εξαίρεση του εξοπλισμού χωριστής συλλογής για τα υλικά συσκευασίας, καθώς η παροχή εξοπλισμού (ή κάλυψη του αντίστοιχου κόστους εξοπλισμού) είναι υποχρέωση των Συστημάτων και δεν παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να διαμορφώσουν δικά τους σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)