to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:47 | 04.02.2017

Πολιτική

Νέα επίθεση της Άγκυρας στον Π. Καμμένο

Σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Πάνου Καμμένου, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του «για τη γλώσσα και το ύφος» του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας


Σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Πάνου Καμμένου, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του «για τη γλώσσα και το ύφος» του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η Άγκυρα, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «καταδικάζουμε και επιστρέφουμε στον ίδιο τις αήθεις, ανάρμοστες και αβάσιμες εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τη χώρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μας».

«Είναι ατυχές το ότι σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται όλος ο κόσμος και η περιοχή μας, φέρει τον τίτλο του υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας ένα άτομο, σε τέτοιο βαθμό απερίσκεπτο και ανελέητο, που αγνοεί ακόμη και τους βασικούς διεθνείς κανόνες ευγένειας και δεν έχει ιδέα των βασικών διμερών κειμένων για την παράνομη μετανάστευση» επισημαίνει, στο ίδιο σκληρό ύφος.

«Για μια ακόμη φορά καλούμε τις αρχές της Ελλάδας να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα κράτους και να αποφεύγουν δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον συνεργασίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε μεταξύ των δυο χωρών» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου. 

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Καμμένου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε κάνει λόγο για «ανατολίτικα καουμποϊλίκια». «Εμείς θέλουμε ειρήνη, δεν επιδιώκουμε ούτε να κάνουμε τσαμπουκά στο Αιγαίο ούτε να κάνουμε φασαρίες. Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει αεροσκάφος που να μην αναχαιτίζεται» είχε προσθέσει.

Επίθεση και από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ μιλώντας σε συγκέντρωση της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος Κόμματος στο Κοτζάελι αναφέρθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου λέγοντας πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη και συνέχισε:

«Επίσης όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι και η εχθρότητα προς την Τουρκία από όπου και αν προέρχεται είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με λύπη τις άκρως αβάσιμες και ανεύθυνες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας. Οι δηλώσεις, ο λόγος και οι ενέργειές του, είναι ανεύθυνες και προκλητικές. Και τον καταδικάζω για τον λόγο αυτό» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και ισχυρίσθηκε πως «μεταξύ μας, (με την Ελλάδα) έχουμε προβλήματα που δεν λύσαμε μέχρι σήμερα. Δεν αποτελούν όμως λύση οι προκλήσεις, αλλά η συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών για τα προβλήματα. Αυτό δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. Η Τουρκία με την Ελλάδα πρέπει να καθήσουν και λύσουν μιλώντας τα προβλήματά τους στην περιοχή. Αυτή είναι η στάση μας ως Τουρκική Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό επ΄ ουδενί δεν δεχόμαστε κανέναν να κάνει ανεύθυνες και προκλητικές δηλώσεις».

«Εμείς, ως Τουρκία πάντοτε προσπαθούσαμε να βρούμε λύση συζητώντας τα προβλήματά μας. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα. Η έκκληση μας προς την Ελλάδα είναι να δώσει τέλος στις ανεύθυνες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, και να συνεχισθούν οι προσπάθειές μας για το δρόμο της λύσης, με από κοινού συζήτηση των ζητημάτων και προβλημάτων μας. Κάνω για μια ακόμη φορά αυτή την έκκληση από εδώ το Κοτζάελι», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Άμυνας.

Η πρόκληση Γιλντιρίμ και τα «μαθήματα διεθνούς νομιμότητας» με αφορμή την Κω

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».

Ο κ. Γιλντιρίμ είχε επίσης αναφερθεί στον κ. Καμμένο με αφορμή και τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας:

«Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποκαλούσε «παράνομη» άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην Κω υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Σκληρή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου:

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου. Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.

»Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».

Το χθεσινό μήνυμα Τσίπρα από τη Μάλτα

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε από τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε: Και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)