to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα επίθεση στο οικοσύστημα του Υμηττού

Με το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει κατατεθεί για έλεγχο νομιμότητας στο ΣτΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί τη νομιμοποίηση αυθαίρετων


Eν έτει 2022, μεσούσης της κλιματικής κρίσης και παρά τις τόσες συμφορές που προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια οι δασικές πυρκαγιές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένει να θεσμοθετήσει την ασύμβατη με κάθε έννοια προστασίας χρήση κατοικίας στον ορεινό όγκο του Υμηττού! Στο αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει κατατεθεί για έλεγχο νομιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τα τέλη Απριλίου επιχειρείται να νομιμοποιηθούν τρεις συσπειρώσεις αυθαιρέτων τις οποίες οριοθετεί σε νέα ζώνη ΣΤ, μασκαρεμένη ως ζώνη προστασίας, με τον αστείο ισχυρισμό πως έτσι «θα αποτραπεί η επέκτασή τους».

Πρόκειται για τον οικισμό Χέρωμα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και τους οικισμούς Σκάρπεζα και Κίτσι-Θήτι του Δήμου Κρωπίας. Οι «άτυπες συγκεντρώσεις περιοχών κατοικίας», όπως αναφέρονται στο σχέδιο Π.Δ., θα πολεοδομηθούν με ειδικά ή τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Παλιότερη απόπειρα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1998, να νομιμοποιήσει τις παράνομες οικιστικές συγκεντρώσεις, αλλά και να εξαιρέσει τμήματα του τότε προστατευτικού Π.Δ. (1988) με νέο απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο άρθρο τού αναθεωρημένου σχεδίου, με το οποίο εγκρίνεται περιβαλλοντικά το περιεχόμενό του, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η νέα οικιστική ζώνη περιλαμβάνει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τις οποίες ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Πλαγίως στο ίδιο άρθρο ομολογείται η ύπαρξη και άλλων πυρήνων αυθαιρέτων που δεν μπορούν να ενταχθούν προς το παρόν σε ζώνη ΣΤ.

Συγκεκριμένα, αναγράφεται ότι «με βάση την πρόσφατη ανάρτηση του θεωρημένου δασικού χάρτη Δήμων-Δημοτικών Ενοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκύπτει δασικός χαρακτήρας σε μεγάλο μέρος της έκτασης άλλων υφιστάμενων οικισμών και συνεπώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατή η ένταξή τους σε ΣΤ».

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το σχέδιο Π.Δ. είχαν δοθεί για διαβούλευση ενός μήνα στις 16 Ιουλίου 2020 και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων γνωμοδότησε πέρυσι το καλοκαίρι. Η αναθεώρηση του Π.Δ. του 2011 για τον Υμηττό έρχεται αφού το 2015 επτά δήμοι της περιοχής το είχαν προσβάλει ενώπιον του ΣτΕ με πρόσχημα την έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αιτία την επέκταση της Ζώνης Απολύτου Προστασίας από τα 75.800 στρέμματα σε 91.500. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έθεσε ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και το Π.Δ. το 2017 ακυρώθηκε μερικώς μόνο ως προς τα όρια των δήμων που το αντιπάλευαν εξαρχής (Δήμων Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας, Γλυφάδας).

Οπισθοδρόμηση

Το νέο σχέδιο Π.Δ. τροποποιεί επί τα χείρω το διάταγμα του 2011. Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται στα εκπαιδευτήρια που βρίσκονται στη β΄ περιφερειακή ζώνη προστασίας του Υμηττού και στη Ζώνη Ε2 ειδικών χρήσεων να επεκταθούν έως 10%, στα νεκροταφεία έως 15% της έκτασής τους, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στα όρια Ηλιούπολης-Αργυρούπολης (ζώνη Ε4), παρά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, όχι μόνο νομιμοποιείται, αλλά μπορεί και να επεκταθεί.

Στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή νομιμοποιείται το παράνομο κτήριο του Μπάντμιντον (οι οικοδομικές άδειας έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ), η προσωρινή ολυμπιακή εγκατάσταση που έγινε μόνιμη. Το υφιστάμενο Π.Δ. προέβλεπε την κατεδάφισή του. Στον πυρήνα του, στις ισχύουσες χρήσεις γης «Άλσος, Ελεύθεροι Χώροι, Αστικό Πράσινο» προστίθεται και ο πολιτισμός. Το παράδοξο είναι ότι το κεντρικό κτήριο Ιππασίας, οι δύο παλιοί στάβλοι και το Μπάντμιντον «αποκτούν χρήση διοίκησης, πολιτισμού και εκπαίδευσης/έρευνας». Στο κτήριο της ΕΥΠ (Κατεχάκη), εντός της περιφερειακής ζώνης Δ2, δίνεται «επιπλέον δόμηση»...

Επιπλέον, 40 στρέμματα δάσους στην Αγία Παρασκευή, κοντά στο γήπεδο, στη Β Ζώνη προστασίας σήμερα, βγαίνουν εκτός προστατευτικών ορίων του διατάγματος, όπως και 20 στρέμματα του Στρατοπέδου Κυρίτση μαζί και κομμάτι με πρόσωπο στη Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Σταυρού. Οι προβλεπόμενες Ζώνες, με διαφοροποιήσεις, έναντι του Διατάγματος (2011) είναι:

* Ζώνη Α: Περιοχή, απόλυτης προστασίας της φύσης και των μνημείων, με επιτρεπόμενα, έως τώρα, μόνο έργα διαχείρισης και προστασίας του οικοσυστήματος, σπάει στα δύο Α1 και Α2. Στη δεύτερη προστίθεται η γεωργική χρήση.  Έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, απαιτείται για την άσκηση της δραστηριότητας άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο. Μετονομάζεται δε στο σύνολό της σε υψηλής προστασίας.

* Ζώνη Β: Περιφερειακή Ζώνη προστασίας, με επιτρεπόμενες χρήσεις, γεωργία, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, γεωργικές αποθήκες, εκπαίδευση (τα νομίμως υφιστάμενα εκπαιδευτήρια), υπαίθρια αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό, η οποία συρρικνώνεται δραματικά υπέρ της διευρυμένης Ε (ειδικών χρήσεων). Αυτή συγκεντρώνει πλήθος ασύμβατων, ενίοτε και παράνομων χρήσεων (νεκροταφεία, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, παλιών και νέων κ.λπ.) και υποδιαιρείται σε πέντε ζώνες.  Όπως περιγράφεται στη ΣΜΠΕ, προς τις βορειοδυτικές υπώρειες του Υμηττού η Β Ζώνη μειώνεται κατά 3.000 στρέμματα. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται στον Δήμο Γλυφάδας η κατασκευή Λυκείου και Γυμνασίου.

* Ζώνη Γ: Περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

* Ζώνη Δ: Μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων. Αυτή καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων.

* Ζώνη Ε: Ειδικές χρήσεις (Ε1 αθλητισμός-πολιτισμός-αναψυχή, Ε2 εκπαίδευση-έρευνα, Ε3 κοιμητήρια, Ε4 εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και Ε5 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)