to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 28.03.2019

Κοινωνία

Τεταμένο το κλίμα στην Κόρινθο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 35χρονος που κατηγορείται για το φόνο του 52χρονου Ρομά - «Η προσφυγή στην αυτοδικία, η επιδοκιμασία της αυτοδικίας, η διασπορά ρατσιστικών αντιλήψεων και η ρητορική μίσους δεν λύνουν το σημαντικό πρόβλημα παραβατικότητας που υπάρχει σε καταυλισμούς», τονίζει σε δήλωσή της η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Κορίνθου, ο 35χρονος ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο 52χρονου Ρομά στην περιοχή του Σολωμού.

Στον 35χρονο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της άμεσης απομάκρυνσής του και της διαμονής του εκτός της ευρύτερης περιφέρειας της Κορινθίας, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η εμφάνισή του σε αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το δικαστικό μέγαρο Κορίνθου και δεν επέτρεπαν στους Ρομά να πλησιάσουν.

Ο γιος του θύματος, πάντως, ζήτησε από τους Ρομά να μην επιτεθούν στο δικαστικό μέγαρο, όμως υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και το κλίμα παραμένει έκρυθμο

Θυμίζουμε ότι αιτία αποτελεί η αιματηρή κατάληξη που είχε η απόπειρα κλοπής την περασμένη Δευτέρα, όταν ο 35χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 52χρονο Ρομά που μαζί με ακόμα ένα άτομο επιχείρησε να κλέψουν κοτόπουλα από το σπίτι του.

Κ. Γιάντσιου: Η αυτοδικία και η ρητορική μίσους δεν λύνουν το πρόβλημα

Την ίδια στιγμή, η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η προσφυγή στην αυτοδικία, η επιδοκιμασία της αυτοδικίας, η διασπορά ρατσιστικών αντιλήψεων και η ρητορική μίσους όχι μόνο δεν λύνουν το σημαντικό πρόβλημα παραβατικότητας που υπάρχει σε καταυλισμούς αλλά αντιθέτως λειτουργούν ενάντια στις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικοδόμησης ενός περιβάλλοντος ασφάλειας.

Μόνος βιώσιμος τρόπος για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι η εξάλειψη των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Η διαιώνιση του αποκλεισμού δεν αποτελεί λύση και οι συνέπειές του πλήττουν το σύνολο των πολιτών. Η πολιτική της κοινωνικής ένταξης αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, ανθρωπιστική προσέγγιση για να αποφευχθούν περιστατικά αυτοδικίας, αντιποίνων και βιαιοπραγιών.

Καλούμε εκ νέου Δήμους της χώρας με καταυλισμούς να ανταποκριθούν και  να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξαλειφθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μερίδας συμπολιτών μας Ρομά προς όφελος ολόκληρων των  τοπικών κοινωνιών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)