to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 07.03.2020

Κοινωνία

Ένταση διαρκείας και δακρυγόνα όλο το Σάββατο στον Έβρο (βίντεο)

Στο τελωνείο των Καστανέων, ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά του φράχτη, αλλά και οι τουρκικές Αρχές συνέχιζσν, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, τις ρίψεις χημικών και τη δημιουργία φθορών στο φράχτη.


Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και την έλευση της νύχτας, σε ό,τι αφορά τις απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα, κύλησε η σημερινή μέρα, Σάββατο 7/3. Στο τελωνείο των Καστανεών, ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά του φράχτη, αλλά και οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τις ρίψεις χημικών και επιχειρούν τη δημιουργία φθορών στο φράχτη. 

Νωρίτερα, νέα ένταση έλαβε χώρα το πρωί στη μεθόριο Ελλάδας – Τουρκίας, στην περιοχή του Έβρου. Τα επεισόδια, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ, ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9.30 το πρωί, όταν ομάδα προσφύγων επιχείρησε να περάσει στο ελληνικό έδαφος.

Η ένταση σημειώθηκε κατά μήκος του φράκτη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Ελληνικού Στρατού.

(εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω του Russia Today)

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», μεγάλο όγκο δακρυγόνων και καπνογόνων εκτόξευσαν άνδρες των τουρκικών δυνάμεων από την άλλη πλευρά της συνοριογραμμής προς τους Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, «απαντούν στις εν λόγω επιθέσεις με ρίψεις χημικών και νερού». Το ίδιο έγινε νωρίτερα το πρωί αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής.

Χθες, Παρασκευή, είχαν οξυνθεί πάλι τα πνεύματα με ρίψη χημικών από Τούρκους αστυνομικούς, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι έβαζαν μόνοι τους φωτιές από την τουρκική πλευρά όπου ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς.

Σημειώνεται ότι βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνει Τούρκους στρατιωτικούς να ξυλοκοπούν πρόσφυγες και μετανάστες στις Καστανιές για να μην επιστρέψουν στην ενδοχώρα της γείτονος και να τους κρατήσουν στα σύνορα:

Άλλο βίντεο δείχνει την ένταση που επικρατεί και στο Αιγαίο, όπου η τουρική ακτοφυλακή παρενόχλησε ελληνικό σκάφος στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος σύγκρουσης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή «ρίξτε τους στη θάλασσα» στην Κω

Επέκταση του φράκτη σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την επέκταση του φράκτη στον Έβρο επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς στόχος είναι η επέκταση του υπάρχοντος φράκτη κατά σχεδόν 40 χιλιόμετρα.

Σήμερα, ο φράκτης εκτείνεται σε μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων και φιλοδοξία αποτελεί, σε λίγο καιρό, να εκτείνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», η επέκταση του φράκτη θα πραγματοποιηθεί τμηματικά και σε περιοχές, όπου είτε η στάθμη του Έβρου είναι χαμηλή είτε υπάρχει στεριά.

Ως τέτοιες περιοχές έχουν υποδειχθεί τμήματα στις τοποθεσίες Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα κ.α.

(η ανταπόκριση του Russia Today από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, Σάββατο 7/3/20)

«Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα»

«Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί μετά». Μ’ αυτά τα λόγια περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στον Έβρο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος επέκρινε ως «απάνθρωπη» τη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Παράλληλα, προειδοποίησε την Αθήνα ότι «από εδώ και στο εξής θα αρχίσει να βιώνει το πραγματικό πρόβλημα». Κατήγγειλε δε, ότι την Παρασκευή, οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες (σ.σ. πίσω στην Τουρκία), αλλά αυτό δεν έγινε χάρη στην αστυνομίας μας».

«Η μάσκα τους έπεσε. Αυτοί που εκφωνούν ομιλίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριφέρονται αδυσώπητα. Παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι εγκληματίες δεν δέχονται ποτέ την ευθύνη τους» συνέχισε, στο ίδιο αυστηρό ύφος.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι περίπου 143.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διέλθει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο καιρός είναι ζεστός. Έχουμε πάνω από 200 χιλιόμετρα σύνορα. Ο καιρός στα Βαλκάνια δεν ήταν βροχερός και έτσι, μπορεί κάποιος να περάσει εύκολα τον Έβρο. Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί μετά» κατέληξε ο Σοϊλού, όπως μεταδίδει η τουρκική «Sabah».

Η Τουρκία «απαγορεύει τις διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε στην απαγόρευση της διέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων μέσω της θάλασσας του Αιγαίου.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο» ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική ακτοφυλακή, επικαλούμενη διάταγμα του Τούρκου προέδρου.

«Ενώ η αρχή της “μη παρέμβασης” για τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις, εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή επέρχεται εν μέσω των μηδενικών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον (διαβάστε αναλυτικά). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)