to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» και με τη βούλα του ISO της «μακεδονικής» γλώσσας

Η ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα


Η ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κοντολογίς, επαναλαμβάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο περί της ονομαζόμενης «Μακεδονικής» γλώσσας, το 1977, και ότι, αντίθετα, επί των κυβερνήσεών της, είχε δώσει ρητές εντολές στους διπλωμάτες μας να αντιτάσσονται, στα διεθνή φόρα, στην ύπαρξη και χρήση του όρου «Μακεδονία».

Μήνες τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει αποκαλύψει ότι το 1977, στην τότε Διάσκεψη του ΟΗΕ, για πρώτη φορά κατοχυρώθηκε διεθνώς ως  μια από τις γλώσσες της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, μαζί με την Σερβο-κροατική, και η «Μακεδονική» (επισήμως στη λίστα του ΟΗΕ αναφέρεται ως Macedonian). Κι’ αυτό, δίχως τότε να προβάλλουν καμία αντίρρηση οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το ξαναείπε και πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σήμερα, λοιπόν, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, η Νέα Δημοκρατία, η ηγεσία της οποίας το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε πλειοδοσία ανέξοδου, αλλά επικίνδυνου, υπερπατριωτισμού, ρίχνοντας σε όλους τους άλλους τη λάσπη του «εθνοπροδότη», εξέδωσε ένα κατ’ όνομα ενημερωτικό σημείωμα υπό τον βαρύγδουπο –πλην όμως, παντελώς κενό περιεχομένου- τίτλο «Για τους ανυπόστατους και γι’ αυτό επικίνδυνους χειρισμούς Κοτζιά». Εκεί, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κοντολογίς, επαναλαμβάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο περί της ονομαζόμενης «Μακεδονικής» γλώσσας, το 1977, και ότι, αντίθετα, επί των κυβερνήσεών της, είχε δώσει ρητές εντολές στους διπλωμάτες μας να αντιτάσσονται, στα διεθνή φόρα, στην ύπαρξη και χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η Νέα Δημοκρατία στερείται ευρηματικότητας και φαντασίας. Πολύ περισσότερο, παρουσιάζει ένδεια επιχειρημάτων. Διότι, άλλο το να διαμαρτύρεται η Ελλάδα στους διεθνείς Οργανισμούς και φόρα, επειδή εμφανίζεται η ονομασία, νέτα – σκέτα, «Μακεδονία», όπως άλλωστε κάνει η χώρα μας σήμερα και διαχρονικά, και άλλο εάν έχει αποδεχθεί, ήδη από το 1977, την ύπαρξη «Μακεδονικής» γλώσσας. Και αυτό που επιχειρεί –ατυχώς, πάντως- να αποκρύψει η ΝΔ, όπως και ο φερόμενος ως ενδιαφερόμενος για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της, φιλόλογος (αλλά παντελώς άσχετως περί την διπλωματία και το διεθνές δίκαιο), κ.Μπαμπινιώτης, είναι ότι η τότε Μεταπολιτευτική κυβέρνησή της, έκανε τα στραβά μάτια στην ύπαρξη της «Μακεδονικής» γλώσσας, με αποτέλεσμα το γειτονικό κράτος να έχει, μέσα από το πέρασμα των ετών, κατοχυρώσει ως τέτοια την ονομασία της γλώσσας του.

Κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους

Η αποκάλυψη εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών, χτες, από την «Εφημερίδα των Συντακτών» για το τι συνέβη το 1977 είναι καταλυτική και συνθλίβει τα δήθεν επιχειρήματα της ΝΔ. Ειδικότερα, στις 23 – 7 – 2012, ο τότε διαπραγματευτής της Ελλάδας για το ονοματολογικό, κ.Α.Βασιλάκης, σε έκθεσή του προς τον υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Σαμαρά, κ.Δ.Αβραμόπουλο, έγραφε: «Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε η διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα. Τότε, υπό την πίεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεχθήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπήρχαν δυο γλώσσες με κυρηλλική γραφή, η σερβική και η makedonski της οποίας η λατινική γραφή είναι Macedonian».
Δεν τα γνωρίζει αυτά η ΝΔ; Δεν ξέρουν τι διαπραγματεύονταν οι ίδιοι ως κυβερνήσεις; Γιατί παριστάνουν τώρα τις μωρές παρθένες; Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, όπου ετέθη και το ονοματολογικό, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, που γνωρίζει καλά το θέμα, φέρεται να είπε στους συναδέλφους της: «Μη λέτε πολλά πολλά, γιατί αυτά που λέει ο Κοτζιάς ότι έχουμε πει, τα έχουμε πει. Υπάρχει η αλληλογραφία που στέλναμε και μας έστελναν». Ως γνωστόν, ο κ.Κοτζιάς είχε καλέσει τους Νεοδημοκράτες να μην πολυλογούν, διότι τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών είναι γεμάτα με στοιχεία για το τι διαπραγματεύονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ένα σαφές μήνυμα ότι, εάν αρχίσουν και βγαίνουν αυτά τα στοιχεία, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος με τα διαπραγματευτικά χαΐρια της ΝΔ στο παρελθόν, και με το ότι, ειδικά επί κάποιων κυβερνήσεων, είχαν παραδώσει όλα όσα ζητούσαν τα Σκόπια.

Η ΝΔ, με το δήθεν ενημερωτικό της, προσπαθεί να πείσει, όπως το ίδιο καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες και ο κ.Μπαμπινιώτης, ότι το 1977 δεν αναγνώρισε «Μακεδονική» γλώσσα η κυβέρνησή της. Απλά, αλλαγές των τοπωνυμίων, από τα κυριλικά στα λατινικά ήταν. Δεν μας λέει, όμως, σε ποια γλώσσα θα γινόταν λατινοποίηση. Τι συγκεκριμένα έγραφε το κείμενο του ΟΗΕ; Αλλαγές σε ποια γλώσσα; Στη «Μακεδονική», βεβαίως! Ιδού τι γράφει η ΝΔ: «Ορθά ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης τονίζει τον αμιγώς τεχνικό χαρακτήρα της Διάσκεψης (σ.σ. του 1977) και της τελικής έκθεσης, η οποία αφορά θέματα τυποποίησης τοπωνυμίων και, στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται και στην τυποποιημένη μεταφορά των γλωσσών της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο». Προσέξτε πολιτικό ήθος και επιχειρηματολογία υποτίθεται σοβαρής παράταξης που θέλει να κυβερνήσει κιόλας. Κάνει λόγο για «γλώσσες της πρώην Γιουγκοσλαβίας», αποκρύπτοντας ότι στο κείμενο του ΟΗΕ αναφέρονται ρητά οι: Σερβοκροατική και η «Μακεδονική». Δεν μας λένε, ακόμα, πως αυτή η γλώσσα έχει πάρει διεθνές ISO (διεθνή αναγνώριση), αφού η Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται, δεν την είχε δεχθεί ως τέτοια το 1977;

Μητσοτάκης: Αλλα έξω άλλα μέσα

Για μια ακόμη φορά ψεύδονται και κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Όπως το ίδιο κάνει και ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλα λέει έξω και άλλα μέσα. Εντός εμφανίζεται ως υπερπατριώτης «Μακεδονοφάγος», και έξω λέει σε όλους ότι θέλει λύση στο ονοματολογικό. Να σημειωθεί πως μόλις χτες, ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), Έντουαρντ Κούκαν, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κ.Μητσοτάκης είπε στα μέλη του ΕΛΚ ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» σε ότι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Όταν ζητήθηκε από τον Κούκαν να διευκρινίζει τι ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε: «Ξέρετε, αυτό είναι θέμα παρασκηνίου, υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να λέμε στα ΜΜΕ».  Τι να εννοούσε, άραγε, ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής; Ότι στο παρασκήνιο, ενώπιον των Ευρωπαίων (και Αμερικάνων;), ο κ.Μητσοτάκης λέει άλλα, και στο πόπολο, στην Ελλάδα, φοράει φουστανέλα και το παίζει Παύλος Μελάς;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)