to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 29.09.2014

leftist

Πολιτική

Νέα Δημοκρατία-«Δημοκρατική Παράταξη»: Το ενιαίο κόμμα του φόβου

Η πολιτική σύγκλιση των δύο κομμάτων στη βάση της μνημονιακής ατζέντας, σε συνδυασμό με την ανάγκη επιβίωσής τους προ του επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στην πλήρη άμβλυνση των μεταξύ τους διαφορών.


Οι επέτειοι και τα γενέθλια συνήθως συνιστούν ευκαιρίες απολογισμών. Τα σαραντάχρονα της Νέας Δημοκρατίας, που το κυβερνών κόμμα γιόρτασε το Σάββατο στη Χαλκιδική, δεν ακολούθησαν την πεπατημένη των επετείων. Είναι ασυνήθιστο στα γενέθλιά σου να μη μιλάς κυρίως για τον εαυτό σου, αλλά να καταναλώνεις περισσότερο χρόνο για να επιτεθείς στο βασικό πολιτικό αντίπαλό σου, τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακόμα πιο ασυνήθιστο, όμως, στην επέτειο της ίδρυσης του κόμματος του οποίου ηγείσαι να προαναγγέλλεις το τέλος του.

Με την αναφορά του στη λεγομένη «δημοκρατική παράταξη», δηλαδή στη λέξη-ταμπού του ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς διάβηκε τον Ρουβίκωνα του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Επιχειρώντας να ενσωματώσει το πρωτεύον ταυτοτικό στοιχείο τού άλλοτε θανάσιμου εχθρού και νυν στενού συνεργάτη, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι οι δεσπόζουσες διαιρετικές τομές της μεταπολίτευσης ανήκουν στο παρελθόν. Η πολιτική σύγκλιση των δύο κομμάτων στη βάση της μνημονιακής ατζέντας, σε συνδυασμό με την ανάγκη επιβίωσής τους προ του επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στην πλήρη άμβλυνση των μεταξύ τους διαφορών. Νέα πολιτικά διλήμματα και νέα κομματικά δίπολα έχουν έρθει να πάρουν τη θέση της σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας που χαρακτήρισε την περίοδο από το 1975 μέχρι το Μνημόνιο.

Πρώτος το είπε πει ο Πάγκαλος. Στη συνέχεια το υπονόησε ο Χρυσοχοΐδης. Ο Σαμαράς το Σάββατο έκανε το επόμενο βήμα. Με τη Νέα Δημοκρατία-«Δημοκρατική Παράταξη» ο Σαμαράς επιδιώκει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που να στεγάσει το πολιτικό προσωπικό τόσο της  σημερινής Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αναμετρηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά στις κάλπες –υπό τις σημερινές συνθήκες δεν τίθεται θέμα πρώτης θέσης. Η πολιτική πλατφόρμα του νέου κόμματος δεν θα είναι άλλη από το μνημονιακό πρόγραμμα και την πλήρη υποταγή στα κελεύσματα της τρόικας και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Ωστόσο, το σχέδιο του νέου φορέα προσκρούει στις αγκυλώσεις των κομματικών μηχανισμών και τις προσωπικές στρατηγικές του στελεχιακού δυναμικού των δύο κομμάτων.

Στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο στόχος του νέου κόμματος, η Νέα Δημοκρατία-«Δημοκρατική Παράταξη» θα αποτελέσει μοχλό πρωτοφανούς πολιτικής πίεσης στο ΠΑΣΟΚ με στόχο τη μέχρις εξαφανίσεως συρρίκνωσή του. Από τη στιγμή που η πολιτική του σήμερα ενώνει τα δύο κόμματα, ο Σαμαράς παίρνει την πρωτοβουλία να στείλει το μήνυμα στους εναπομείναντες ψηφοφόρους ότι η Νέα Δημοκρατία αφήνει πίσω της το χτες, όντας έτοιμη να υιοθετήσει μέρος της δικιάς τους πολιτικής παράδοσης. Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς ΠΑΣΟΚ, αν το ΠΑΣΟΚ έχει ενσωματωθεί στη Νέα Δημοκρατία-«Δημοκρατική Παράταξη».

Όποια από τις δύο εναλλακτικές και αν εντέλει προκριθεί, είτε δηλαδή η μνημονιακή παράταξη κατέβει σε κοινό εκλογικό μπλοκ είτε χωριστά, με τον ισχυρό εταίρο να απορροφά τον πιο αδύναμο, το βέβαιο είναι ότι η ομογενοποίηση, σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο, έχει ήδη συντελεστεί. Σε όλα τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα τα δύο κόμματα ομονοούν πλήρως, έχοντας στην πράξη σχηματίσει ήδη το «ενιαίο κόμμα του Μνημονίου». Ένα κόμμα που κατέβαλε εργώδη προσπάθεια για την επιβολή του καταστροφικού προγράμματος της τρόικας και που τώρα επιχειρεί τη διαιώνιση του μνημονιακού πλαισίου, δηλαδή της πιο άγριας εκδοχής καπιταλισμού. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να εξαπατήσει πλέον κανέναν γιατί όλες οι υποσχέσεις του έχουν διαψευστεί από τη ζοφερή πραγματικότητα. Ένα κόμμα του οποίου το μόνο επιχείρημα είναι ο φόβος, που το ίδιο διασπείρει, για το καινούργιο που έρχεται.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)