to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 16.12.2016

Οικονομία

Προοδευτικό μέτωπο υπέρ των ελληνικών θέσεων

Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι στηρίζουν την Ελλάδα και επικρίνουν την τιμωρητική λογική Σόιμπλε, ζητώντας έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου - Νέες δηλώσεις Μοσκοβισί και Πιτέλα, αντίθετο το Παρίσι με την απόφαση του ESM - Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο MNI χαρακτήρισε «βιαστική» και «ανακριβή» την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ.


Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι ζητούν συζήτηση του ελληνικού ζητήματος και λογοδοσία Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά το ελληνικό ζήτημα. Οι ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, καθώς επίσης επιφανείς παράγοντες των τριών πολιτικών χώρων συντάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσπάθειά της να βγει από τον λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης και της διαρκούς λιτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, απέρριψαν τις γερμανικές ενστάσεις περί υπέρβασης των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση διά του επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την προσωρινή αναστολή των αποφάσεων του Eurogroup για ελάφρυνση του χρέους που έσπευσε να ανακοινώσει ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν Φρ. Ολάντ και Μ. Σουλτς, που συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Άν. Μέρκελ.

Γκεζίνε Σβαν: «Είναι βάρβαρο να απορρίπτεις το χριστουγεννιάτικο δώρο για τους συνταξιούχους»

«Άκουσα ότι κάποιοι είναι αντίθετοι στο να δοθεί 13η σύνταξη στους Ελληνες χαμηλοσυνταξιούχους. Το βρίσκω βάρβαρο, τι άλλο μπορώ να πω... Αν θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων σε δοκιμαζόμενους ανθρώπους, ή όχι, δεν είναι καθοριστικό για το χρέος. Η άρνησή του είναι μια σκληράδα, η οποία είναι και ανόητη συν τοις άλλοις, διότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει έναν λαό αντιμετωπίζοντάς τον με τέτοιον τρόπο» σημειώνει η Γκεζίνε Σβαν, υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία της γερμανικής Δημοκρατίας τo 2004 και το 2009. (αναλυτικά)

Φρ. Ολάντ: Ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

«Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος ανέφερε πως συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο ενώ είχε επαφές χτες και με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα», είπε εξηγώντας πως υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, που απειλούν την ανάπτυξη η οποία είναι τώρα σχετικά ευνοϊκή. Καταλήγοντας, ο Φρ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

"Βιαστική" και "ανακριβή" χαρακτηρίζει ευρωπαϊκή πηγή τη δήλωση Ντάισελμπλουμ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

«Βιαστική, ανακριβή», χαρακτηρίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντίσελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι θεσμοί θεωρούν τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασύμβατες με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του γερμανικού Χρηματιστηρίου ΜΝΙ.

Σύμφωνα με αναρτήσεις του ΜΝΙ στον λογαριασμό του στο Twitter, το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση Ντάισελμπλουμ σχετικά με την Ελλάδα. Επιπλέον, όπως αναφέρει το Πρακτορείο, οι απόψεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα είναι «διχασμένες» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε εγκρίνει τις κοινωνικές δαπάνες του πρωθυπουργού εάν την είχαν συμβουλευτεί»

 

Ομοβροντιά κατά των ακραίων: Έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησαν Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι 

Παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, έθεσε θέμα έκτακτης σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Ο Ούντο Μπούλμαν επισήμανε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση» ενώ όπως τόνισε στη Διάσκεψη πρέπει «να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».

Την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε στην Ολομέλεια και η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι» καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.

 

Το θέμα της ενίσχυσης στους συνταξιούχους και της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς, όπως γνωστοποίησε, ζήτησε από τους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Ζητούσε μάλιστα γρήγορη απάντηση, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Στον απόηχο της παρέμβασης Σόιμπλε, ο ESM, που έχει και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε πως μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους θα παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Επίσης σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ράινς, ανέφερε: «Οι uεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο».

Μ. Σουλτς: Ως το Eurogroup του Ιανουαρίου θα έχει βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός για το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση

Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε τα μέτρα κοινωνικών παροχών, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Π. Μοσκοβισί: Μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, κατά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα,  επανέλαβε ότι μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε τη πεποίθηση ότι αυτό παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Ο Επίτροπος επαναδιατύπωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν έχει καμιά επίπτωση στους στόχους της Συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

 

Νέες δηλώσεις Μοσκοβισί-Πιτέλα, αντίθετο το Παρίσι με την απόφαση του ESM

Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε νωρίτερα ο Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό κα τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία αμφισβητεί την απόφαση της αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. «Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε με τη σειρά του ο Φρ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό «να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, συμφώνησε κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1,0%. Ως προς τα μέτρα στήριξης ο Μ. Σούλτς ήταν σε "γραμμή" Μοσκοβισί! Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στο Ιανουάριο.

Άρθρο Μοσκοβισί στους FT: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα

Την ανάγκη σημαντικών αποφάσεων για την Ελλάδα για το γενικό συμφέρον της χώρας και της Ευρωζώνης τονίζει επίσης σε άρθρο του ο Πιέρ Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές το 2017 σε διάφορες χώρες δεν διευκολύνουν την κατάσταση αλλά η αναβλητικότητα θα ήταν ανεύθυνη επιλογή. Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία «αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη σε αυτό. Δυστυχώς άλλοι ορισμένες φορές προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα blame game ως μέσο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η συμπεριφορά ρισκάρει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών των Ελλήνων και την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων» προσθέτει με νόημα «καρφώνοντας» το ΔΝΤ για τη στάση του.

«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της "μετα-αλήθειας" είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απαντήσεις ορισμένοι ισχυρισμοί» ξεκινά την επιστολή του ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστιες προσπάθειες» στις οποίες περιλαμβάνονται «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος».

Συνεχίζοντας τις απαντήσεις στο ΔΝΤ και το άρθρο Τόμσεν ο Ευρωπαίος επίτροπος παραθέτει μια σειρά στοιχείων για το έλλειμμα και το δημοσιονομικό πλεόνασμα αλλά και τις συντάξεις προσθέτοντας ότι «εν συντομία η Ελλάδα εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα, επιτέλους γυρίζει σελίδα».

«Τελικά, είναι η Κομισιόν πολύ πολύ επιεικής με την Ελλάδα σε αντίθεση με τις φαινομενικά πιο ρεαλιστικές θέσεις του ΔΝΤ; Σε καμία περίπτωση. Ενώ έχει εργαστεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει επίσης πιέσει τις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Επιτροπή υπήρξε ένας έντιμος μεσολαβητής, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ευρωζώνης στο σύνολό της» συνεχίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Το επόμενο  βήμα είναι, κατά τον Γάλλο επίτροπο, να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση που εξαρτάται από μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά, όπως σημειώνει, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι θέσεις καθορίζονται από δογματικές ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν. «Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία για βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους να επιτευχθεί γρήγορα» για τα χρόνια μετά το 2018 προσθέτει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Οι στόχοι, όμως, κατά τον κ. Μοσκοβισί «δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για μεγάλο χρονικό διάστημα - δεν μπορεί να καταδικαστεί η Ελλάδα σε λιτότητα για πάντα - και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους πετύχει χωρίς να υπονομεύει την ανάπτυξη ούτε όμως θα πρέπει να βασίζονται σε ηθελημένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένες με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατοες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές».

«Ας σταματήσουμε τα σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Η τεχνική δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» καταλήγει ο κ. Μοσκοβισί και καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας να αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία προκειμένου αναλαμβάμοντας όλοι την ευθύνη η Ελλάδα να πετύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές και σε ένα σταθερό μέλλον στην Ευρωζώνη. 

 

Ολόκληρο το άρθρο μεταφρασμένο

Η Ελλάδα είναι και πάλι στο μυαλό των ανθρώπων, καθώς πλησιάζουμε στο δεύτερο ήμισυ του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δις. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015. Σημαντικές αποφάσεις βρίσκονται μπροστά μας και πρέπει να ληφθούν προς το γενικό συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης ευρωζώνης. Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη το 2017, δεν καταστούν τις αποφάσεις αυτές ευκολότερες, αλλά η αναβλητικότητα σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν ανεύθυνη. 

Η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το Eurogroup συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Προσωπικό από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζεται τώρα με τις ελληνικές αρχές για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα - αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη σε αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, κάποιοι μερικές φορές φαίνεται να προτιμούν την εμπλοκή σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η στάση κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών του ελληνικού λαού και της οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε αυτή την εποχή της λεγόμενης πολιτικής της μετα- αληθείας, είναι σημαντικό να μην αφήσουμε ορισμένες αξιώσεις χωρίς αμφισβήτηση. Ας ξεκινήσουμε με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στο ΦΠΑ. Έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων. Το κράτος έχει αποπληρώσει περισσότερα  από 3,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος. Αναμένεται να ξεπεράσει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% για το 2016 και να επιτύχει τον στόχο του 1,75% για το 2017. Η οικονομική ανάπτυξη ανήλθε σε 1,8% κατά το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Η ανεργία μειώνεται, ακόμη και αν εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλή. Εν ολίγοις, με την εφαρμογή ενός απαιτητικού προγράμματος, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία στροφή του.

Στη συνέχεια, υπάρχει  ο ισχυρισμός ότι οι ελληνικές συντάξεις είναι στα γερμανικά επίπεδα. Τα δεδομένα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δείχνουν ότι ο μέσος όρος τωνμηνιαίων δημοσίων συντάξεων το 2013 ήταν € 1.233 στη Γερμανία, 45% υψηλότερα από τον μηνιαίο μισθό € 846 στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις δείχνουν ότι οι πρόσφατες συντάξεις στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Και να θυμάστε, η Ελλάδα δεν έχει ένα καλά αναπτυγμένο κοινωνικό δίκτυο ασφαλείας: σε πολλές οικογένειες, οι συντάξεις είναι η μόνη πηγή εισοδήματος.

Και τι γίνεται με τον ισχυρισμό ότι το ήμισυ των Ελλήνων φορολογουμένων απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος; Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό φόρου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος του τρέχοντος έτους, έχει διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση.

Τέλος, είναι η Επιτροπή υπερβολικά επιεικής προς την Ελλάδα, σε αντίθεση με μια φαινομενικά πιο ρεαλιστική θέση του ΔΝΤ; Φυσικά και όχι! Ενώ έχει εργαστεί ακούραστα για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει ασκήσει πιέσεις επίσης στις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Επιτροπή είναι ένας έντιμος μεσολαβητής, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εξαρτάται από μια συμφωνία για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι απόψεις τίθενται δογματικά ή σύμφωνα με μία βραχυπρόθεσμη πολιτική τακτική χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κοινωνικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων. 

Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους για τα έτη πέραν του προγράμματος. Αυτοί οι στόχοι δε, θα πρέπει να μην υπερεκτιμούν την ικανότητά της Ελλάδας να τους τηρήσει χωρίς να υπονομευθεί η ανάπτυξη. Δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για πάρα πολύ καιρό - η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα - αλλά ούτε θα πρέπει να βασίζονται σε εκ προθέσεως απαισιόδοξες προβλέψεις ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες.

Ας μην παίζουμε σκιερά παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Το τεχνικό έργο είναι σχεδόν έτοιμο. Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Απαιτούνται αποφάσεις προς το κοινό συμφέρον, έτσι ώστε το δεύτερο μισό του προγράμματος να μπορεί να προετοιμάσει την Ελλάδα για μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να μοιραστούν την ευθύνη για την επίτευξη αυτού του στόχου και τον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. (Greece cannot be condemned to austerity for ever)

Μετάφραση:  Ελένη Παπακωνσταντίνου

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)