to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 25.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Νέα δίκη για το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις 13 Δεκεμβρίου

Σε νέα δίκη οδηγούνται στις 13 του Δεκέμβρη κάτοικοι της Χαλκιδικής αυτή την φορά για την συμμετοχή τους σε μια μαζική πορεία που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012 στις Σκουριές του όρους Κάκαβος.


* Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη

Η πορεία εκείνη ήταν μία από τις πιο μαζικές πορείες που είχε πραγματοποιηθεί στην Χαλκιδική και της οποίας βασικό αίτημα ήταν να σταματήσει η λεηλασία της φύσης και η καταστροφή του όρους Κάκαβος από την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Σε αυτήν συμμετείχε πλήθος διαδηλωτών από όλη την Ελλάδα, με την παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά ξένα δίκτυα να καλύπτουν το γεγονός.

Όπως και οι περισσότερες πορείες στις Σκουριές δέχτηκε την άγρια καταστολή της αστυνομίας όταν η διαδήλωση έφταση έξω από το εργοτάξιο της εταιρείας, με ρίψη χημικών, δακρυγόνων διασποράς, κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες προκαλώντας φωτιές στο δάσος και τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών. Μεταξύ των τραυματισμένων ήταν και τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλος ενώ πολύ σοβαρός ήταν ο τραυματισμός διαδηλωτή ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς υπέστη ρήξη σπλήνας από ευθεία βολή δακρυγόνου και στην συνέχεια αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αφαίρεσή της.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μετά το πέρας της πορείας και πολύ μακρυά από τον χώρο όπου αυτή λάμβανε χώρα ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν άτομα τα οποία όχι μόνο δεν συμμετείχαν στην πορεία αλλά βρέθηκαν στο σημείο της σύλληψης για άσχετους με την πορεία λόγους. Μέχρι αργά το βράδυ οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από το ΑΤ Ιερισσού διαμαρτυρόμενοι για τις αναίτιες συλλήψεις και την καταστολή της διαδήλωσης ενώ τα ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει για ώρες το χωριό.

Παράλληλα με  την δίωξη 4 κατοίκων με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και την διενέργεια της δίκης τους στις 18 Μαϊου του 15, διατάχθηκε η δίωξη άλλων τεσσάρων κατοίκων με κατηγορίες στις οποίες περιλαμβάνονται κακουργήματα.

Οι 4 κάτοικοι συγκεκριμένα κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης από υπαιτίους που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες κάποιο εκ των οποίων είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά, από κοινού έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για άνθρωπο, κατασκευή, κατοχή εκρηκτικών, αντίσταση, στάση, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων που χρησιμεύουν για κοινό όφελος με φωτιά στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι εκ των οποίων με καλυμμένα χαρακτηριστικά από κοινού και κατά συρροή παράβαση του άρθρου.

Οι κάτοικοι έλαβαν τις κλήσεις για την δίκη η οποία έχει οριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου του 2017 στο Μεικτό Ορκωτό Θεσσαλονίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)