to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 01.10.2019

Κοινωνία

Νέα διαμαρτυρία στη Μόρια, αίτημα ο απεγκλωβισμός

Μεγάλη πορεία προσφύγων και μεταναστών προς τη Μυτιλήνη ανέκοψε η Αστυνομία, δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς - Στις 6 μ.μ. αντιρατσιστικές συλλογικότητες καλούν σε διαμαρτυρία στην πλ. Σαπφούς


Μεγάλη πορεία προσφύγων έξω από το ΚΥΤ Μόριας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης. Αίτημα των προσφύγων - ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά - η άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα, αλλά και η απόδοση δικαιοσύνης για τους νεκρούς της πυρκαγιάς.

Η πορεία - βίντεο από μέλος των ΓχΣ

Το αστυνομικό μπλόκο - βίντεο από το «Νησί»

Δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν μπλόκο ώστε η πορεία να μη συνεχιστεί προς την πόλη της Μυτιλήνης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Στο Νησί»

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία, με ονομασία «Καμένες καρδιές», μια ημέρα μετά την τραγωδία που οδήγησε στο θάνατο την 49χρονη Φαριντέ Ταχίκ

Διαβάστε ακόμα: Λέσβος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6 μ.μ. για τους θανάτους στη Μόρια

Μεταφέρονται σε διαμέρισμα η 16χρονη κόρη του θύματος και η οικογένειά της

Η 16χρονη κόρη της Faride Tajik, το επίσημο μέχρι στιγμής θύμα της χτεσινής φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν τη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης για ψυχολογική βοήθεια. Η κόρη της 49χρονης από το Αφγανιστάν που πέθανε χτες στο ΚΥΤ Μόριας, από βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει επίσημα από τις έρευνες οι Αρχές, είναι σαφώς ψυχολογικά τραυματισμένη.

Η 16χρονη κόρη του θύματος, και η οικογένειά της, η θεία της και ο σύζυγός της με τα τρία τους παιδιά που συγκατοικούσαν στο κοντέινερ, μεταφέρθηκαν σε διαμέρισμα της ΑΜΚΕ- Ηλιακτίδα, μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για ευάλωτους αιτούντες άσυλο.

30 άτομα σε ένα κοντέινερ

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει επίσης το «Νησί»,  προβληματίζει η στάση των αρχών και φορέων. Παρών στο περιστατικό που κατέγραψε το «Ν» όπου οι πρόσφυγες έλεγαν ότι κρατούσαν απανθρακωμένο μωρό μέσα σε κουβέρτα ήταν και ο Δημήτρης Πατέστος, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου. Ο οποίος δήλωσε στο «Ν»: «Οι άνθρωποι που ήταν μαζεμένοι έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ στο οποίο βρισκόταν μια γυναίκα με δύο παιδιά. Έψαχναν να βρουν ανθρώπους που έμεναν στα διπλανά κοντέινερ για να δουν αν είναι καλά. Περίπου στις 7 και μισή με 8 πάρα, τους είδα σε πανικό να τρέχουν και να κρατούν μια κουβέρτα. Την έφεραν μπροστά μας και την είδαμε και ήταν καμένο κρέας. Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν από άνθρωπο ή όχι. Έτρεξαν και δεν ξέρω που πήγαν στη συνέχεια.

Από τρία διπλά κοντέινερ έχει μείνει μόνο ο σκελετός. Έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και άλλα κοντινά, έχουν σπασμένα τζάμια. Στη Μόρια μέσα στα κοντέινερ ζουν 30 άτομα μαζί», λέει και συμπληρώνει πως από όσα έμαθε, δεν υπήρχε νωρίτερα ένταση στο ΚΥΤ. «Οι φασαρίες έγιναν στη διάρκεια που το πυροσβεστικό έσβηνε τη φωτιά. Αυτό που μας είπαν, ήταν ότι νωρίτερα δεν γινόταν κάτι».

Αυτό που αναρωτιούνται εργαζόμενοι είναι αν «κλείνει» η υπόθεση των θανάτων, πώς πιστοποιήθηκε τόσο άμεσα η νεκρή γυναίκα και αν έγινε έρευνα στα καμένα από την πρώτη στιγμή.

tags: Μόρια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)