to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα δεντροφύτευση σήμερα στο πάρκο «Τρίτση»

Ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», σε συνεργασία με τους «Φίλους του Πάρκου», την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και τον Α.Σ.Δ.Α. οργανώνει νέα «Ημέρα Δεντροφύτευσης» σήμερα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 10.00 πμ.


Ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», σε συνεργασία με τους «Φίλους του Πάρκου», την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και τον Α.Σ.Δ.Α. οργανώνει Ημέρα Δεντροφύτευσης την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 10.00 π.μ. (σ.σ.: αναλυτικές λεπτομέρειες, κάτω από την αφίσα - εδώ το event στο facebook). 

O Φορέας Διαχείρισης, κάνοντας απολογισμό και για την προηγούμενη αντίστοιχη δράση, δίνει λεπτομέρειες για τη δεντροφύτευση:

Η δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στις 17/12/2017 στέφθηκε με επιτυχία, τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή εθελοντών όσο και στον αντικειμενικό μας στόχο, που δεν ήταν άλλος από την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό της χλωρίδας του πάρκου. Πιο συγκεκριμένα φυτεύτηκαν 140 δενδρύλλια και ειδικότερα 35 πλατάνια, 20 σοφόρες, 20 μουριές, 20 ψευδοπιπεριές και 45 πεύκα. Βασικά κριτήρια για την επιλογή των δέντρων, εκτός από την αισθητική απόλαυση που εξασφαλίζουν στον παρατηρητή, ήταν η ανθεκτικότητά τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι περιορισμένες εδαφικές απαιτήσεις τους, αλλά και η παραγωγή τροφής για τα πουλιά του πάρκου.

Συνεχίζοντας την ανάπλαση του πάρκου και την μεγιστοποίηση των θετικών επιδράσεων αυτής, αυτήν την φορά επιλέχθηκε η ενίσχυση της βλάστησης στο δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα της νότιας τεχνητής λίμνης (Λ. Αχελωίδα). Έτσι λοιπόν, εστιάζοντας ειδικότερα στις ελλείψεις του πάρκου επιλέχθηκαν τα παρακάτω είδη δένδρων και θάμνων:


  1. Δένδρα:


Δάφνη (Απόλλωνα) (Laurus nobilis)

Η δάφνη είναι ένα αειθαλές δένδρο, ανθεκτικό στην ξηρασία και χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, που ανθίζει την άνοιξη. Παράγει καρπούς εδώδιμους για ορισμένα πουλιά.

Δρυς (Quercus ithaburensis)

Πρόκειται για ένα είδος ολιγαρκές, θερμοξηρόβιο και φωτόφιλο, που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος. Η επιλογή του είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους και για τη δημιουργία ενός φυτοφράκτη στην βορειοδυτική πλευρά της λίμνης, χωρίς όμως να περιορίζει το οπτικό πεδίο προς τη Δύση.


Πλάτανος (Platanus orientalis)

Το είδος αυτό χρησιμοποιείται σε περιοχές με προβλήματα ρύπανσης, ξηρασίας και ειδικών εδαφοκλιματικών συνθηκών. Παρουσιάζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη και είναι ανθεκτικό είδος στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο λεκανοπέδιο. Επιλέχθηκε να τοποθετηθούν δύο πλατάνια στην βορειοδυτική πλευρά της λίμνης, δίπλα σε ένα δένδρο που υπάρχει ήδη, ώστε να ενισχύσουν τον φυτοφράκτη της περιοχής. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην ογκώδη ανάπτυξή του, στο σχήμα και το χρώμα των φύλλων (ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες)





Μουριά(Morus nigra)

Η μουριά είναι ένα ακόμη δέντρο αρκετά ανθεκτικό στις δύσκολες συνθήκες της υποτροπικής και εύκρατης ζώνης όπου καλλιεργείται και σε εδάφη ποικίλης σύνθεσης. Οι καρποί της αποτελούν ιδανική τροφή για τα πουλιά του πάρκου.


Χαρουπιά (Ceratonia siliqua)

 Είναι ένα αειθαλές δένδρο, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση και που καλλιεργείται σε όλους τους τύπους των εδαφών. Η ανθοφορίας της παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο ενώ παράγει χαρακτηριστικού σχήματος καρπούς.


  1. Θάμνοι:


Βιβούρνο (Viburnum tinus)

Το βιβούρνο είναι ένας αειθαλής θάμνος που παρουσιάζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, προσαρμοστικός σε όλους τους τύπους εδάφους και ανθεκτικός σε ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί η ανθοφορία του κατά τους χειμερινούς μήνες (ξεκινάει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο), γεγονός που θα προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα στο πάρκο, καθώς ελάχιστα είδη ανθοφορούν την περίοδο αυτή. Οι καρποί του αποτελούν ιδανική τροφή για ορισμένα πουλιά του πάρκου.

 

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Το δενδρολίβανο είναι αειθαλής θάμνος με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, πυκνό και αρωματικό φύλλωμα. Είναι προσαρμοστικό σε όλους τους τύπους εδάφους, ενώ ταυτόχρονα αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η καλλωπιστική του αξία έγκειται στο γεγονός ότι ανθοφορεί από τον Απρίλιο-Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.


Κυδωνίαστρο (Cotoneaster spp.)

Το κυδωνίαστρο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφοκλιματικών συνθηκών. Είναι ανθεκτικό στο κρύο και αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών. Παράγει καρπούς που διατηρούνται στο φυτό σχεδόν όλο τον χρόνο και αποτελούν τροφή για ορισμένα πουλιά που υπάρχουν στο πάρκο.


Μυρτιά (Myrtus communis)

Είναι φυτό αρωματικό, ευρύτατα διαδεδομένο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος που αναπτύσσεται στα περισσότερα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.


Η κατανομή των φυτών θα είναι ως εξής:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)