to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 19.09.2019

Κοινωνία

Mε αστυνομική επιχείρηση: Εκδίωξη οικογενειών από καταλήψεις στέγασης προσφύγων

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης έλαβαν χώρα σε κτίριο στη συμβολή των οδών Σουρμελή - Αχαρνών και Μάγερ, καθώς και στην Αχαρνών 22, όπου διέμεναν 269 πρόσφυγες, εκ των οποίων 98 είναι παιδιά


(φωτ. από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Λίγο καιρό μετά τις επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχειρήσεις - «σκούπα» στα Εξάρχεια, λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 19/9 πραγματοποιήθηκε νέα αστυνομική επιχείρηση, με εισαγγελική εντολή, αυτή τη φορά για την εκκένωση κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη στη συμβολή των οδών Σουρμελή - Αχαρνών και Μάγερ.

Στο υπό κατάληψη κτίριο διέμεναν πολλοί πρόσφυγες και κυρίως οικογένειες, ενώ στον χώρο στεγαζόταν παλαιότερα σχολείο, ωστόσο παρέμενε επί χρόνια εγκαταλελελειμένο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από τους αλλοδαπούς συνελήφθη για «κατοχή μαχαιριών» και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, τα οποία θα εξεταστούν εάν είναι λειτουργικά ή replica, καθώς και φυσίγγια πυροβόλου όπλου. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες, ενώ παράλληλα έγιναν έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, και για ναρκωτικά, που δεν απέδωσαν κάτι.

Οικογένειες οδηγούνται σε λεωφορεία  στη Διεύθυνση Αλλοδαπών  - φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δομή φιλοξενίας Κορίνθου μεταφέρονται οι πρόσφυγες

Από τους 269 πρόσφυγες συνολικά που βρέθηκαν κατά την σημερινή αστυνομική επιχείρηση στα δύο κτίρια στην οδό Αχαρνών, οι 214 μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας Κορίνθου. Αργότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προέκυψε ότι είναι υπήκοοι Συρίας, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Αλγερίας, Μαρόκου, Κονγκό, Λιβάνου, Υεμένης, Παλαιστίνης και Τουρκίας, ενώ ένας Σύρος συνελήφθη γιατί, όπως προέκυψε, εκκρεμούσε σε βάρος του από τις 26 Ιουλίου 2019 ένταλμα σύλληψης του 9ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών για βιασμό. Παράλληλα, μια πενταμελής οικογένεια Σύρων αφέθηκε ελεύθερη για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω εγκαυμάτων που είχαν εδώ και μέρες προκληθεί σε ανήλικο παιδί τους, το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων.

Επίσης, 48 πρόσφυγες κρατούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για διοικητική απέλαση, καθώς δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, ενώ ένας κρατείται για περαιτέρω έλεγχο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουρμελή-Αχαρνών και Μάγερ, γνωστό ως «Τοσίτσειο Σχολείο», ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η συνολική επιφάνεια και των τεσσάρων επιπέδων του ανέρχεται σε 1.460 τ.μ. και πιθανολογείται ότι η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ μέχρι το έτος 2014 λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο.

Θυμίζουμε  ότι είχε προηγηθεί στις 26 Αυγούστου μια μεγάλη επιχείρηση στα Εξάρχεια, όπου τότε εκκενώθηκαν τέσσερις καταλήψεις και προσήχθησαν 143 άτομα, εκ των οποίων 86 γυναίκες και παιδιά,  χωρίς να βρεθεί ούτε ίχνος εκρηκτικής ύλης, οπλισμού ή ναρκωτικών.

Φαίνεται έτσι ότι η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στις σαλβινικού τύπου θεατρινίστικες εξαγγελίες και δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για «νόμο και τάξη», που έχουν ως αποτέλεσμα, αντί να χτυπιούνται κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών ή συμμορίες, να ξεσπά η αστυνομική βία σε συναυλίες και μωρομάνες με τα παιδιά τους...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)