to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 23.02.2018

Διεθνή

Αλ. Τσίπρας για την εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ: Ανοικτές οι πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια

Νέα απρόβλεπτη εμπλοκή υπήρξε σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.


Το γεωτρύπανο «SAIPEM 12000» κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενέτεινε τις απειλητικές κινήσεις και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο.

Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια, κατευθυνόμενος δυτικά, προς το λιμάνι της Λεμεσού.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου θα διενεργήσει έρευνες εντός του Μαρτίου.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο υπονομεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις 

Στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουγός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη τις άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με τις κρίσιμες επαφές που είχε μαζί με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έθεσαν το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, όπως είχε την ευκαιρία να το κάνει και στη Σύνοδο

Είπε ότι ενημέρωσε για "το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος".

Τόνισε ότι ως ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: "Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών". Σημείωσε ότι "η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο", για να προσθέσει πως "μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.
 
Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πως ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

"Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
 
Σημείωσε ότι εμείς "θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Εντός ολίγων ημερών το πλοίο πλατφόρμα της Eni θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο

Στο πλοίο πλατφόρμα της Eni που βρίσκεται σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το οποίο «εντός ολίγων ημερών θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο, όπως έχει κάνει γνωστό και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι », αναφέρεται με άρθρο της, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa.

Η La Stampa αναφέρει ότι «την πορεία πλεύσης της πλατφόρμας μπλόκαραν και πάλι πέντε πλωτά μέσα της 'Αγκυρας, τα οποία "απείλησαν να προχωρήσουν σε χρήση βίας"».

Η εφημερίδα του Τορίνο προσθέτει ότι «μετά το μπρα ντε φερ στην θάλασσα, η μπάλα, τώρα, μένει στο γήπεδο της διπλωματίας», με αναφορά στην σημερινή Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, αλλά και σε «νέες συνομιλίες υψηλού επιπέδου που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες , ώστε να αντιμετωπισθεί μια κατάσταση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της 'Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, ένα μήνα περίπου πριν την σύνοδο της Βάρνας, με την συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)