to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 24.10.2013

Διεθνή

Nέα απoκάλυψη της Guardian: Παρακολουθήσεις 35 ηγετών με εντολή του Λευκού Οίκου

Άμεση κυβερνητική εμπλοκή στις παρακολουθήσεις - Τι αναφέρει απόρρητο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν - Εξηγήσεις ζητούν Μέρκελ και Ολάντ - Νόμιμες οι παρακολουθήσεις απαντά σύμβουλος του Ομπάμα


Παρασκευή 25/10: Μέτωπο Βερολίνου και Παρισιού για τους «κοριούς» της NSA

Οι αποκαλύψεις για την έκταση της αμερικανικής κατασκοπείας, ακόμη και σε βάρος της καγκελαρίου της Γερμανίας, έχουν προκαλέσει αναταραχή στη σύνοδο κορυφής, με την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να καταγγέλλουν από κοινού τις «απαράδεκτες» πρακτικές. Το σκάνδαλο πήρε ακόμη μεγαλύτερη έκταση χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που υποστήριζε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει θέσει υπό παρακολούθηση 35 ηγέτες του πλανήτη. Εξηγήσεις και διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων της NSA στην Ευρώπη θα επιδιώξουν σε κοινό μέτωπο οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες.

Μέτωπο Βερολίνου και Παρισιού για τους «κοριούς» της NSA

Την ίδια στιγμή, μια σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ παραδέχθηκε σήμερα πως το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων έχει δημιουργήσει «σημαντικές» εντάσεις με ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της χώρας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι δραστηριότητες αυτές είναι νόμιμες. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών «δημιούργησαν σημαντικές εντάσεις στις σχέσεις μας με ορισμένους από τους στενότερους ξένους εταίρους μας», παραδέχεται η Λάιζα Μόνακο, σύμβουλος του Ομπάμα για την εσωτερική ασφάλεια και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, σε άρθρο της που δημοσιεύεται από την αμερικανική εφημερίδα USA Today.

Η αποκάλυψη της «Guardian»:

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει ότι η αμερικανική υπηρεσία κατέγραφε με κυβερνητική εντολή τις συνομιλίες 35 ξένων ηγετών:

SID_460

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται το παραπάνω απόρρητο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τα ονόματα των ηγετών που παρακολουθούνταν δεν αναφέρονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος παρέδωσε στην NSA τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους αφού η υπηρεσία ζήτησε από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να της αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διέθεταν για ξένους πολιτικούς, ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε θέσει σε λειτουργία.

Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, in.gr, theguardian.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)