to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

Αναστολή των κινητοποιήσεων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά αποφάσισε η ΕΝΕΔΕΠ (ενημέρωση)

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής η απεργιακή συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), όπου γίνεται η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, συγκέντρωση την οποία πραγματοποίησαν, από τις 6 το πρωί, μέλη της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά


(φωτογραφία από τη σελίδα της ΕΝΕΔΕΠ στο facebook)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Παρασκευή 19:35: Η γενική συνέλευση του σωματείου των εργολαβικών εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά αποφάσισε το απόγευμα της Παρασκευής την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης. Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε παράνομη και η απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκειμένου να «καλύψει» τη σημερινή κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ, μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη της DPORT, της εταιρείας που διαχειρίζεται εργαζόμενους για λογαριασμό της COSCO.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής και το ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μετά την αποτυχία της εργοδοσίας να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο ΣταθμόΕμπορευματοκιβωτίων, με απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις, επιστρατεύθηκαν σήμερα τα φασιστοειδή (σ.σ.: αναφέρεται στην επίθεση εναντίον δημοσιογράφου), με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, καθώς και ο ΣΕΒ που έσπευσε να αμφισβητήσει ακόμη και το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις του σωματείου, καλώντας το κράτος να παρέμβει και τους εργαζόμενους να πουν κι "ευχαριστώ" για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς» (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω όλες οι εξελίξεις).

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Παρασκευή, 16:40: Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ), η απεργιακή περιφρούρηση στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά συνεχίζεται ενώ, στις 7:30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενά τους βήματα. Στο μεταξύ, η εργοδοσία κατέθεσε νέα αγωγή κατά της σημερινής απεργίας που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, που έκρινε παράνομη αυτή που είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ (αναλυτικά παρακάτω). Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ ζητεί την «άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Λιμανιού του Πειραιά».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Παρασκευή 10:30 π.μ.: Την ανάγκη να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα τονίζουν οι εργολαβικοί (κατά κύριο λόγο) εργαζόμενοι που συμμετέχουν, από πολύ νωρίς το πρωί, στην σημερινή απεργία στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Μιλώντας νωρίτερα στην απεργιακή συγκέντρωση ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Μάρκος Μπεκρής, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η περιφρούρηση της απεργίας καλώντας παράλληλα την εργοδοσία να προσέλθει ξανά στον διάλογο προκειμένου να υπογραφεί η ΣΣΕ (περισσότερα παρακάτω, στο ρεπορτάζ που γράφτηκε πριν την έναρξη των σημερινών κινητοποιήσεων). Παράλληλα, κατήγγειλε το «εργοδοτικό σωματείο», όπως το χαρακτηρίζει η ΕΝΕΔΕΠ, το οποίο ανάρτησε πανό το οποίο αναγράφει «το λιμάνι δεν κλείνει»:

Η απεργιακή κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ μετά τη χθεσινή προσφυγή στη δικαιοσύνη της εργολαβικής «DPORT» (εταιρεία που διαχειρίζεται εργαζόμενους για λογαριασμό του της COSCO) κρίθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική. Tο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, προκειμένου να καλύψει τα σωματεία μέλη του, κήρυξε 24ωρη απεργία και η κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ πραγματοποιείται, όπως προαναφέραμε, κανονικά. Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» η DPORT αναμένεται να προσφύγει δικαστικά και εναντίον της απόφασης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενώ, όπως τονίζει η εταιρεία, «δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά με το αντιπροσωπευτικότερο σωματείο του χώρου», δηλαδή αυτό η ΕΝΕΔΕΠ κατηγορεί ως «εργοδοτικό». 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, βράδυ Πέμπτης 6/9: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη, γιατί, όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της, τομ βράδυ της Πέμπτη, η ΕΝΕΔΕΠ (σωματείο των εργαζομένων) οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν -ΣΕΜΠΟ ΑΕ και Dport- είναι «κοινής ωφέλειας» και θα έπρεπε η ΕΝΕΔΕΠ πριν κηρύξει την απεργία να πάει σε δημόσιο διάλογο με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στις προβλήτες της COSCO, ώστε να «καλύψει» τους εργαζόμενους οι οποίοι δηλώνουν ότι από τις 6 το πρωί της Παρασκευής θα βρίσκονται στην απεργιακή περιφρούρηση.

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα της Πέμπτης στο Left.gr, με το ιστορικό των κινητοποιήσεων και τα αιτήματα της ΕΝΕΔΕΠ:

Από τις κινητοποιήσεις του περασμένου Μαΐου - Ιουνίου στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά, έχει κυλήσει ένα αρκετά πυκνό σε εξελίξεις διάστημα, εντός του οποίου καταγράφηκε μία σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται μέσω τρίτων, εργολαβικών εταιρειών.

Πρόσφατα, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας ικανοποιήθηκε το αίτημα των εργαζομένων για την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ήταν ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, που εκκρεμούσε από το 2010, δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας της ΣΕΠ (θυγατρική, πλέον, της COSCO) και αναδείχθηκε ξανά κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργολάβων και εργαζομένων στη ΣΕΠ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεν έχουν, μέχρι στιγμής, θετική έκβαση.

Το σωματείο των εργαζομένων στο χώρο, η ΕΝΕΔΕΠ, με ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι «οι προτάσεις της εργοδοσίας σε καμία περίπτωση δεν έχουν στόχο να επιλύσουν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο κλάδο» αλλά και ότι «οι εργολαβικές εταιρίες δίνουν στον απεργοσπαστικό τους μηχανισμό νομική μορφή, φτιάχνοντας ένα εργοδοτικό σωματείο».

Υποστηρίζουν ότι αυτό το «συνδικάτο» της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα τους και την απεργία τους, γιατί πολύ απλά, όπως αναφέρουν, “δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης”.

Φέρνουν ως παράδειγμα την τραμπούκικη επίθεση που σημειώθηκε στα μέσα Αυγούστου, σε βάρος του προέδρου του Σωματείου, κ. Μάρκο Μπεκρή, από τον επόπτη ασφαλείας της εργολαβικής DPORT. Μέσω της ανακοίνωσης του νέου “Σωματείου”, τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ, η εργοδοσία προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό ως διαπληκτισμό μεταξύ εργαζομένων.

Ως απάντηση στα παραπάνω, η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου ενώ σήμερα, Πέμπτη, όπως προαναφέραμε, εκδικάστηκε η αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία ενάντια στις νέες αυτές απεργιακές κινητοποιήσεις. Μετά την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά, που κηρύσσει την απεργία παράνομη, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε απεργία ώστε να μην ακυρωθούν οι δράσεις του σωματείου. 

«Δεν γίνεται να μας πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά όταν το λιμάνι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2018 πέτυχε αύξηση περίπου 30%, μια αύξηση που επιτεύχθηκε μέσα από τη δική μας δουλειά, μέσα από τον δικό μας κόπο» σχολιάζουν οι εργαζόμενοι. 

Τα αιτήματά τους, όπως επαναλαμβάνει η ΕΝΕΔΠΕΠ, είναι:

 • Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.

 • 6μελή πόστα λιμενεργατών.

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 • Σύσταση Επιτροπών Yγιεινής και Aσφάλειας.

 • Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

«Η απόφαση (σ.σ.: του δικαστηρίου) αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας. Η επιδίωξη της εργοδοσίας, να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων μεθοδεύσεων, όπως η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου και οι τραμπουκισμοί σε βάρος συνδικαλιστών» αναφέρει εν τω μεταξύ το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης 6/9.

Αναφορά στον αγώνα της ΕΝΕΔΕΠ γίνεται και σε ανακοίνωση του τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ (με ημερομηνία 5/9), στην οποία υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά που εκκρεμούσε από το 2010. Ειδική αναφορά γίνεται στην καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ για δημιουργία απεργοσπαστικού-εργοδοτικού μηχανισμού (το εργοδοτικό σωματείο δηλαδή) ο οποίος «μας πάει πολλά χρόνια πίσω σε απαράδεκτες πρακτικές στα όρια της νομιμότητας και χρειάζεται περαιτέρω διεύρυνση», όπως επισημαίνει το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Νωρίτερα την Πέμπτη, με κοινή τους ανακοίνωση, η ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχιεργατών ΟΛΠ δήλωναν ότι συμπαρίστανται στον αγώνα των συναδέλφων τους που εργάζονται στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ της ΣΕΠ/PCT θεωρώντας πως τα αιτήματα τους είναι δίκαια και η εργοδοσία οφείλει να τα ικανοποιήσει.

Όπως επεσήμαναν αναλυτικά:

«Πιστεύουμε ότι η υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων είναι όρος απαραίτητος για τη ρύθμιση της εργασίας στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ και αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστούν ίδιοι όροι εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Εμείς παραμένουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων μας για διασφάλιση της Υγείας & Ασφάλειας της εργασίας τους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Από την έναρξη λειτουργίας της ΣΕΠ/PCT τα σωματεία μας είχαμε καταγγείλει και καυτηριάσει τις επιλογές της εργοδοσίας που στόχευαν μόνο στην απορρύθμιση των σταθερών εργασιακών σχέσεων και στην αμφισβήτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για όσα της αναλογούν και την εργοδοσία να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων στη ΣΕΠ/PCT».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)