to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 27.10.2021

Κοινωνία

Νέα απεργία για τον θάνατο 45χρονου εργάτη στις προβλήτες της COSCO

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι εργαζόμενοι της COSCO περιφρουρούν την απεργία, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία, φορείς και εργαζόμενους άλλων κλάδων, που εκδηλώνουν και σήμερα έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα


Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται το δεύτερο απεργιακό 24ωρο των εργαζομένων της COSCO, απαντώντας στο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Δευτέρα με θύμα έναν εργάτη εν ώρα εργασίας στο ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή και απαιτώντας μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας τους.

Παράλληλα, στις  6.30 μ.μ. της Τετάρτης 27/10 στην πλατεία Κοραή θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της COSCO, όπως αποφάσισε η Γενική τους Συνέλευση που έγινε την Τρίτη. Στην σημερινή απογευματινή απεργιακή συγκέντρωση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην πύλης του ΣΕΜΠΟ οι εργαζόμενοι της COSCO,  και το Σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ, περιφρουρούν την απεργία, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία, φορείς και εργαζόμενους άλλων κλάδων, που εκδηλώνουν και σήμερα έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερο διευρύνεται το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της COSCO από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν το εργοδοτικό έγκλημα.

Tην Τρίτη πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του ΣΕΜΠΟ, ενώ στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της διοίκησης, η εργοδοσία προκλητικά αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Το εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν Σωματεία και φορείς και απαιτούν μεταξύ άλλων να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα και να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι της COSCO διεκδικούν:

  • 6αρες πόστες.

  • Κατάργηση των κόντρα βαρδιών.

  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει στην τελευταία ανακοίνωσή του το σωματείο:

«Ο αγώνας μας για να μην πάει χαμένο το αίμα του εργάτη συνάδελφου μας συνεχίζεται» τονίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ το οποίο αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και απεργιακή συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Κοραή μαζί με συνδικάτα και σωματεία του Πειραιά και πορεία στα γραφεία της «COSCO».

Όλοι στην απεργία τονίζει το ΕΝΕΔΕΠ και επισημαίνει:

«Ο αγώνας μας για να μην πάει χαμένο το αίμα του εργάτη συνάδελφου μας συνεχίζεται. Οι "COSCO" - "DPORT", προκλητικά αρνούνται να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας για να μη θρηνήσουμε άλλον εργάτη.

Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις πύλες του ΣΕΜΠΟ, ένα λιμάνι που αυγατίζει τα κέρδη του πάνω στο δικό μας ιδρώτα, πάνω στα δικά μας κορμιά και πλέον πάνω στο δικό μας αίμα, αποφασίσαμε κλιμάκωση της απεργιακής μάχης με νέα 24ωρη απεργία. Η οργανωμένη προκλητική προσπάθεια να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα δεν θα περάσει.

Με νέα απεργία από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, απαντάμε στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας. Κλιμακώνουμε με συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 27 Οκτώβρη και 6.30 μ.μ. στην πλ. Κοραή, μαζί με συνδικάτα και σωματεία του Πειραιά και πορεία προς τα γραφεία της "COSCO."

Όλοι στην απεργία. Φθάνει πια. Ο θάνατος σήμερα του εργάτη, φίλου, οικογενειάρχη θα είναι ο τελευταίος.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά:  Οι επενδυτές δυστυχώς γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας

Την ημέρα που ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO δήλωνε ότι «οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει δίκαια και υπεύθυνα»,  ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη λίγες ώρες αργότερα, με αποτέλεσμα το θάνατο εργολαβικού εργαζόμενου, επιβεβαίωνε αυτό που όλοι γνωρίζουν στο λιμάνι του Πειραιά: ότι οι εργασιακές συνθήκες στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Προφανώς, δίκαιη και υπεύθυνη αντιμετώπιση των επενδυτών συνιστά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην περίπτωση της COSCO:

-          η κυβερνητική επιλογή να μην εφαρμοστεί η ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,

-          η κατάργηση της συνευθύνης αναθέτοντος και εργολάβου, που επίσης είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων η COSCO/ ΣΕΠ να «προστατεύεται» από την αναζήτηση ευθυνών για ατυχήματα εργολαβικών εργαζομένων,

-          η ουσιαστική διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατο οποιοδήποτε ουσιαστικό έλεγχο.

Δίκαιη και υπεύθυνη αντιμετώπιση των επενδυτών συνιστά για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ικανοποίηση κάθε επιθυμίας των ιδιωτών και η κατεδάφιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι η ικανοποίηση κάθε αιτήματος των επενδυτών, αλλά η δίκαιη και υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης έναντι των συμφερόντων του δημοσίου και  της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική ρύθμιση για τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί με ευθύνη της εταιρείας κρίσιμες υποχρεωτικές επενδύσεις για κλάδους όπως η ναυπηγοεπισκευή και η πρόκληση ζημίας 90 εκ. ευρώ εις βάρος του δημοσίου σε βάθος δεκαετίας, δεν συνιστούν δίκαιη και υπεύθυνη κυβερνητική στάση για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Επίσης, δεν θα συνιστά δίκαιη και υπεύθυνη αντιμετώπιση η κατασκευή του 4ου προβλήτα στο Κερατσίνι, έργο το οποίο είχαν συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι προεκλογικά Νέα Δημοκρατία και COSCO και το οποίο απορρίφθηκε μετεκλογικά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου των φορέων. Η χθεσινή δήλωση του κ. Πλακιωτάκη για περισσότερη ενίσχυση της χωρητικότητας και της δυναμικής του λιμανιού, η οποία είναι γνωστό ότι στα εμπορευματοκιβώτια μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή του 4ου προβλήτα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το συγκεκριμένο αίτημα της COSCO.

Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από την εξασφάλιση της πλήρους διερεύνησης του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή του άτυχου εργαζόμενου, να σταματήσει να υποτάσσει την ασφάλεια των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας τους, την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις ανάγκες των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον στις επιταγές των ιδιωτών επενδυτών.

tags: COSCO

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)