to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 10.10.2013

Κοινωνία

Νέα απεργία αποφάσισαν οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών - Δεν υποκύπτουν στις απειλές Αρβανιτόπουλου

To Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό ακόμη μία εβδομάδα, ενώ οι διοικητικοί δεν θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου, παρά τους ωμούς εκβιασμούς Αρβανιτόπουλου - Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Προπύλαια - Διαψεύδει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ότι έστειλε λίστες διαθεσιμότητας


Ενημέρωση την Παρασκευή 11/10:


Νέα απεργία αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ.  To Ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό ακόμη μία εβδομάδα, ενώ οι διοικητικοί δεν θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όπως αυτό ζητά, ανεξάρτητα από τις όποιες κυρώσεις. Νέα συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου. Επίσης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας στο Ιδρυμα.

«Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργείται το 49% του διοικητικού προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή, δήθεν, είναι πλεονάζον, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία -εκ του νόμου- αξιολόγηση» αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ. «Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός, εν τω μεταξύ, το σπουδαίο γεγονός, ότι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά ουδείς διοικητικός υπάλληλος θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, διότι από τα πανεπιστήμια αυτά δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι γνωστό, συγχρόνως, στον κόσμο της Παιδείας, ότι ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, στο μεν Πάντειο δίδασκε ως καθηγητής, το δε πανεπιστήμιο Πειραιά είναι στην περιφέρεια την οποία εκλέγεται…» προστίθεται σε άλλο σημείο.

 Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, απέναντι στο αρραγές μέτωπο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποφάσισε να επιστρατεύσει τον ωμό εκβιασμό:  Καλούνται εντός πέντε ημερών όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ που εντάσσονται στο πρόγραμμα και ανήκουν σε κλάδους που εμπίπτουν στις αποφάσεις περί διαθεσιμότητας, να απογραφούν μόνοι τους σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Όσοι δεν το κάνουν, μέσα σε πέντε ημέρες, θα τεθούν σε αργία.

Την Τετάρτη έληξε η προθεσμία προς τις ακαδημαϊκές αρχές να αποστείλουν τους καταλόγους με τους διοικητικούς υπαλλήλους. Παρόλα αυτά, μόνο τρία από τα οκτώ έστειλαν τον σχετικό κατάλογο, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζήτησε παράταση προθεσμίας. Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Γ. Μυλόπουλος ζήτησε την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο "αντισυνταγματικό", όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, μέτρο του υπουργείου Παιδείας. Εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαψεύδει τις φήμες ότι έστειλε λίστες διαθεσιμότητας.

Πέμπτη 10/10: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Μαζική ήταν η συμμετοχή, παρά τη βροχή, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν  οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Δείτε τις φωτογραφίες του @dromografos:

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στις διαθεσιμότητες, να διατρανώσουν την απόφασή τους για στήριξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων».

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ

Πάνω από 1.500 πρωτοετείς φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή (9/10) εκδήλωση ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, που οργάνωσε το ίδρυμα στα Προπύλαια.
Σε παρέμβασή του ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης καλωσόρισε τους νέους φοιτητές στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους διαβεβαίωσε ότι το εξάμηνο δεν χάθηκε. «Δεν είναι, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει. Αυτό που θέλουμε είναι να είστε εδώ και το επόμενο εξάμηνο» προσέθεσε για να καταλήξει λέγοντας: «Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό σας». Ο πρύτανης έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες» του υπουργού Παιδείας που έχουν οδηγήσει στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων».


  Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έρθουν να με συλλάβουν

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ πραγματοποίησαν πορεία στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή φοιτητών αλλά και εργαζομένων της ΕΡΤ3. Οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, ενώ δέχονται διαρκώς ψηφίσματα συμπαράστασης για τον αγώνα τους.

dioikitikoi-apth2

Ακόμη, τριακόσιοι φοιτητές και γονείς συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από μέλη ΔΕΠ, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην παρούσα κρίση, καθώς και στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να αποδομήσει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ περιγράφηκαν αναλυτικά οι συνέπειες της διαθεσιμότητας (απόλυσης) των διοικητικών υπαλλήλων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται εδώ και χρόνια από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Νέοι/ες ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας των διοικητικών είναι δίκαιος και οι δίκαιοι αγώνες δεν μπορούν να ποινικοποιηθούν

Τη στήριξη στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία να κρίνουν και αυτόν τον αγώνα παράνομο, απαντάμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Ο αγώνας των διοικητικών ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, για ένα πανεπιστήμιο των αναγκών, δημοκρατικό και δημόσιο, είναι δίκαιος αγώνας. Και οι δίκαιοι αγώνες της κοινωνίας δεν μπορούν να ποινικοποιηθούν. Η στήριξή μας στο αγώνα είναι ανεπιφύλακτη. Θα σταθούμε δίπλα σε οποιαδήποτε απόφαση των διοικητικών, θα περιφρουρήσουμε τον αγώνα γιατί κατανοούμε ένα απλό πράγμα: ότι ο αγώνας για να μην απολυθούν όσοι κρατούν το πανεπιστήμιο ζωντανό, είναι ένας αγώνας και για το δικό μας μέλλον. Και ως τέτοιον θα τον υπερασπιστούμε».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)