to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 03.04.2020

Κοινωνία

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Να ανασταλούν άμεσα οι εργασίες στα μεταλλεία της Eldorado Gold

Ενώ ανέστειλε τις εργασίες στο Κεμπέκ του Καναδά η Eldorado Gold, «για τα μεταλλεία της στην Χαλκιδική δεν υπήρξε καμιά απόφαση αναστολής ή έστω περιορισμού των εργασιών. Μέσα στις στοές, όπου οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ιδανικές για παντός είδους παθογόνους μικροοργανισμούς, δουλεύουν εξαντλητικά εκατοντάδες μεταλλωρύχοι σε τρεις οκτάωρες βάρδιες» σημειώνει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκδικής


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής:

Η δημόσια υγεία πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της απειλής του Covid-19 και της αποφυγής της ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού οι μεταλλευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο περιορίζουν ή αναστέλλουν πλήρως τις δραστηριότητές τους. Μάλιστα η Eldorado Gold με έκτακτο δελτίο τύπου στις 24-3 -2020 ανακοινώνει την αναστολή εργασιών στο Κεμπέκ του Καναδά, συμμορφωμένη με τις οδηγίες της Περιφερειακής Κυβέρνησης.

Αντίθετα για τα μεταλλεία της στην Χαλκιδική δεν υπήρξε καμιά απόφαση αναστολής ή έστω περιορισμού των εργασιών. Μέσα στις στοές, όπου οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ιδανικές για παντός είδους παθογόνους μικροοργανισμούς, δουλεύουν εξαντλητικά εκατοντάδες μεταλλωρύχοι σε τρεις οκτάωρες βάρδιες, εφτά μέρες τη βδομάδα. Ο συγχρωτισμός είναι δεδομένος και οι συνθήκες για την μετάδοση του ιού άριστες.

Η υγεία των εργαζομένων τίθεται αναμφίβολα σε κίνδυνο αλλά σε κίνδυνο τίθεται και η υγεία όλων των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη όπως και άλλων περιοχών όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.

Δεν πιστεύουμε ότι η πολυεθνική εταιρεία έχει την ευαισθησία να θυσιάσει το κέρδος της για την προστασία των εργαζομένων της και της δημόσιας υγείας. Τα δείγματα γραφής της είναι γνωστά από τα περιβαλλοντικά της εγκλήματα.

Η πολιτεία όμως, από τη στιγμή που έχει λάβει αυστηρά και επώδυνα, για τους πολίτες και την οικονομία, μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού δεν  μπορεί να παραμένει άπραγη προστατεύοντας το συμφέρον και τα κέρδη μιας πολυεθνικής σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Ο Δήμος Αριστοτέλη έχει ευθύνη απέναντι στους δημότες του να απαιτήσει από την κυβέρνηση την επιβολή της αναστολής της λειτουργίας όλων των εργασιών της εταιρείας πλην αυτών που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναστείλει άμεσα τις εργασίες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)