to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 04.03.2013

Πολιτική

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ για την "αξιολόγηση" των Δήμων Καρδίτσας και Πλαστήρα

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Έντονη ανησυχία αλλά και εγρήγορση μας προκαλούν οι πληροφορίες που αφορούν στην άμεση (μέσα στο Μάρτιο) «αξιολόγηση» και υπαγωγή υπό γερμανική εποπτεία των Δήμων Καρδίτσας και Πλαστήρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αξιολόγηση στα χρόνια του Μνημονίου. Σημαίνει δραστικό περιορισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές υποδομές. Σημαίνει «κινητικότητα» και απολύσεις. Σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου φυσικού πλούτου.

Να τι θα πει, λοιπόν, αξιολόγηση των ΟΤΑ Καρδίτσας και Πλαστήρα: συρρίκνωση του προσωπικού, περιορισμός των κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων (απορρίμματα, ανακύκλωση, νερό, ενέργεια) και των περιουσιακών τους στοιχείων. Πρακτικά για τους δημότες, ειδικά του μεγαλύτερου Δήμου του νομού μας, σημαίνει ακόμα περισσότερα έξοδα - τέλη για υπηρεσίες που πριν ήταν δωρεάν.

Ιδιαίτερα, ο φυσικός πλούτος του Δήμου Πλαστήρα αποτελεί «λουκούμι» για τους αετονύχηδες καθώς σε αυτόν βρίσκεται η Λίμνη Πλαστήρα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί τουριστικό θέρετρο - «φιλέτο» για όποιον θέλει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Τρόικας και της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Πιθανή δε ιδιωτική εκμετάλλευση του νερού δεν θα αφήσει αδιάφορους ούτε τους αγρότες του νομού μας.

Η υπερχρέωση των δήμων δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την γερμανική «αξιολόγηση». Αφενός για τον Δήμο Πλαστήρα δεν ισχύει αφετέρου οι δήμοι στην Γερμανία έχουν μεγαλύτερα χρέη ακόμα και από αυτόν της Καρδίτσας (βλ. απάντηση Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή μας Ν. Χουντή). Οι Γερμανοί όμως δεν ξεπουλούν τις κοινωνικές τους υποδομές ούτε τον φυσικό τους πλούτο. Η διαφαινόμενη, μάλιστα, πρόθεση του κ. Στυλιανίδη να πράξει θεσμικό πραξικόπημα μεταθέτοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον… Οκτώβριο του 2015 δείχνει ότι θέλει να έχει τα χρονικά περιθώρια για να παγιώσει αυτή την κατάσταση στους πρώτους 12 δήμους που έχουν ανακοινωθεί αλλά και σε όλο τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Επισημαίνουμε ότι όλες οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης από τον «Καποδίστρια» ως τον «Καλλικράτη» οδήγησαν σε συρρίκνωση της κοινωνικής δυναμικής των δήμων και σε απομάκρυνση των πολιτών από τα κοινωνικά τους αγαθά και βέβαια από τις αποφάσεις.

Είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης των μηχανισμών (κρατικής) εποπτείας, ώστε αυτή να είναι ουσιαστική και να ενισχύει τον αυτόνομο σχεδιασμό και την κοινωνική δράση και προσφορά της Αυτοδιοίκησης. Είμαστε υπέρ της θέσπισης εσωτερικού ελέγχου, με κριτήριο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και όχι εκ των προτέρων αποφασισμένη περικοπή δαπανών και απόλυση προσωπικού.

Δηλώνουμε, όμως, κάθετα αντίθετοι στα συγκεκριμένα σχέδια «αξιολόγησης» των ΟΤΑ στο νομό μας και ότι θα μας βρουν μπροστά τους όσοι τα προωθούν είτε ως «πρόθυμοι υπάλληλοι» της μνημονιακής πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, είτε κρύβοντας την αλήθεια και την αντίθετη, στα σχέδια αυτά, θέση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)