to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 10.07.2019

Πολιτική

Ν(Δ)όμος και Τάξις

Με το καλημέρα του Κ. Μητσοτάκη εξορίστηκε η Δικαιοσύνη από το υπουργείο της και παραδόθηκε στην καταστολή, γυναικόπαιδα πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, αύριο-μεθαύριο έρχονται οι εφιαλτικές φυλακές τύπου Γ' και αλλαγή των νόμων ώστε να μην προστατεύουν τα δικαιώματα


«Μπίζνες - θρησκεία - αστυνομία» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το βασικό τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής στο σύνολό του, δανειζόμενοι τη φράση από το αντίστοιχο άρθρο της Εφ.Συν., ωστόσο μια πτυχή του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη που αρχίζει να σκιαγραφείται εντονότερα κατά τα πρώτα 24ωρα από το κλείσιμο της κάλπης της Κυριακής της 7ης Ιουλίου είναι εκείνη του δόγματος «Νόμος και Τάξις».

Με τις λεπτομέρειες του συνόλου να αναμένονται να γίνουν σαφέστερες κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στις οποίες θα αναφερθεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες, μέρος της βασικής φιλοσοφίας που θα διαπνέει αυτό το πρόγραμμα διαφαίνεται ήδη από μια σειρά κινήσεων όπως αυτές που αφορούν τις αναδιατάξεις στην ΕΛΑΣ, τη συγκέντρωση εξουσιών που αφορούν τη δημόσια ενημέρωση και τον Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς και τη διάλυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υπαγωγή του στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επιστέγασμα των παραπάνω η (επανα)τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ηγεσία του υπουργείου, δίνοντας έτσι ένα άρωμα αναβίωσης των «ένδοξων» εποχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, έτσι όπως δεν μας αφήνουν να τις ξεχάσουμε μερικά από τα μελανότερα γεγονότα στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για το θέμα μίλησαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, καθώς και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, Πάνος Λάμπρου.

Μ. Καλογήρου: Από το δόγμα «ελευθερία-ασφάλεια» φαίνεται να περνάμε στο «ασφάλεια-ασφάλεια»

Αυτά που έχουν γίνει γνωστά για τις αλλαγές που επιδιώκει η ΝΔ στη Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα αποτυπώνουν ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις, «φαίνεται από το δόγμα “ελευθερία - ασφάλεια” να οδηγούμαστε στο δόγμα “ασφάλεια - ασφάλεια”», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και τη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη.

Με το καλημέρα του Κ. Μητσοτάκη εξορίστηκε η Δικαιοσύνη από το υπουργείο της και παραδόθηκε στην καταστολή, γυναικόπαιδα πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, αύριο-μεθαύριο έρχονται οι εφιαλτικές φυλακές τύπου Γ' και αλλαγή των νόμων ώστε να μην προστατεύουν τα δικαιώματα

Ο κ. Καλογήρου ξεκίνησε λέγοντας ότι ο ίδιος θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις θέσεις του για τις αλλαγές που προωθούνται και αφορούν την Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής η νέα ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης του έργου στα θέματα Δικαιοσύνης, που έχουν διάρκεια 4 και πλέον χρόνια.

Ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών και μία οικονομική κρίση που διαπέρασε και το κοινωνικό κράτος και τις πολιτικές συμπεριφορές όλων, «ο κόσμος έχει ανάγκη να βλέπει συμπεριφορές που αποτυπώνουν την επιστροφή στην κανονικότητα», σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο έγινε η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου. «Τέτοιες συμπεριφορές βοηθούν, αρκεί να μην είναι υποκριτικές», όπως είπε.

Για την αφαίρεση του «Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» από τον τίτλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα συναφή αντικείμενα να οδεύουν προς ανάθεση σε Ανεξάρτητες Αρχές, ο κ. Καλογήρου σημείωσε ότι «θα δούμε την συνέχεια», ωστόσο παράλληλα για την αυτοτελή Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «δεν φαίνεται από το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα να καταργείται. Οπότε περιμένουμε κι εδώ».

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που φαίνεται να δημιουργεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της αντεγκληματικής πολιτικής από το Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη. «Ασφαλώς υπάρχει πολιτικό αποτύπωμα», είπε, αλλά «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν και λειτουργήσουν τα ουσιαστικά και κρίσιμα … η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής τα τελευταία χρόνια έκανε έργο εξαιρετικά σημαντικό, που επικοινωνιακά “χάθηκε” ή “κρύφτηκε”» από την υπερπροβολή γεγονότων από τα ΜΜΕ. «Υπάρχει το παράδοξο, πρώτη φορά κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει και εκπονεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής 2018-2020, με κατάλογο ολοκληρωμένων ενεργειών». Αυτό ήταν που οδήγησε το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναγνωρίσει για πρώτη φορά βελτίωση των συνθηκών κράτησης στην Ελλάδα, όπως τόνισε, θέμα για το οποίο η Ελλάδα πολλαπλώς καταδικαζόταν και της επιβάλλονταν πρόστιμα. Τώρα, «φαίνεται από το δόγμα “ελευθερία - ασφάλεια” να οδηγούμαστε στο δόγμα “ασφάλεια - ασφάλεια”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.
«Η εκτέλεση μίας ποινής συνδέεται πάντα και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ιδέα της Δικαιοσύνης. Για πολλούς λόγους ακόμη, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ένα απλό ή μόνο ζήτημα Δημόσιας Τάξης. Ο τρόπος που εκτελείται, που εκτίεται η ποινή, είναι θέμα Δικαιοσύνης», συνέχισε ο ίδιος. «Υπάρχουν θέματα νομικού πλαισίου», συνέχισε, όπως ο σωφρονιστικός κώδικας, που τώρα «περνάει από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης «υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο για τις μονάδες μέριμνας νέων … έπρεπε να μπει σε δημόσια διαβούλευση, να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς, κτλ.», το οποίο πλέον δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί πλέον, όπως και το υπόλοιπο νομοθετικό έργο του υπουργείου, «εκτός εάν γίνει κάτι άλλο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, νομοθέτησης, κτλ. που δεν μπορώ αυτή την στιγμή να εικάσω».

«Υπάρχουν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με τους όρους διαβίωσης στην φυλακή … προγράμματα απεξάρτησης … σχολεία δεύτερης ευκαιρίας … προγράμματα του ΟΑΕΔ … το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο … οι γυναικείες αγροτικές φυλακές. Υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός που κατά την γνώμη μου συνδέεται αδιάρρηκτα με το υπουργείο Δικαιοσύνης», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Καλογήρου είπε ότι δεν μπορεί κανείς να μην λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια, όμως «έχει χαθεί από την ενημέρωση και δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι … σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η εγκληματικότητα στην χώρα μας είναι πολύ κάτω από τον μ.ό. της ΕΕ». Την ίδια ώρα «σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ αυξημένος ο φόβος», κάτι που είναι πρόσφορο έδαφος αφηγήματα και απόψεις που ενισχύουν τον φόβο.

Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την βαριά εγκληματικότητα στα χρόνια της κρίσης, προσέθεσε, μία σύγκριση της διετίας 2013-2014 σε σχέση με την διετία 2016-2017, καταγράφουν σημαντικές μειώσεις στην βαριά εγκληματικότητα (ληστείες, ανθρωποκτονίες, κτλ.). «Οι αριθμοί δίνουν ένα αντικειμενικό στοιχείο», όπως τόνισε.

Η εξαγγελία από την ΝΔ για αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες εντάσσεται επίσης στο δόγμα «ασφάλεια - ασφάλεια», επανέλαβε ο κ. Καλογήρου, σημειώνοντας ότι η εισαγωγή τους στην προεκλογική περίοδο «δημιούργησε μία πολύ θολή εικόνα για μία μεταρρύθμιση που ήρθε μετά από 70 χρόνια στην χώρα, μετά από 1.000 και πλέον αποσπασματικές τροποποιήσεις των Ποινικών Κωδίκων». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δούλευαν για την μεταρρύθμιση αυτή νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, που κατέληξαν σε όσα ψηφίστηκαν την περασμένη Άνοιξη. «Αν δεν γίνει αντιληπτό το όλον, οδηγούμαστε σε αποσπασματικές αναγνώσεις, προχειρότητες, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις», είπε αφού ανέλυσε την πορεία και τα επιμέρους θέματα της συγκρότησης των νέων ποινικών κωδίκων.

Ειδικά για την δίκη της Χρυσής Αυγής, «δεν μπορώ να την σχολιάσω, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσουμε το γενικότερο πλαίσιο. Στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση (και είχε διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν) φαινόταν ότι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πήγαινε πολύ κάτω ποινολογικά, με μέγιστη ποινή την κάθειρξη ως 10 ετών. Αμέσως εύλογα υπήρξαν αντιδράσεις και η νομοπαρασκευαστική … το πήγε στο ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης, τα 15 έτη … επειδή πριν ήταν 20 έτη και τώρα 15, ακόμη και νομικοί της ΝΔ έλεγαν “χαϊδεύετε την Χρυσή Αυγή μειώνοντας την ποινή”», σημείωσε, ενώ εξήγησε και γιατί δεν μπορεί να υφίσταται μομφή ως προς τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει στην ολοκλήρωσή της η συγκεκριμένη δίκη.

Τέλος, ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στο θέμα της περιγραφής του βιασμού στο νέο πλαίσιο. «Οι πρόνοιες του Ποινικού Κώδικα που είχαν προβλεφθεί ήταν πολύ θετικές και κάλυπταν πεδία που εν υπήρχαν πριν», αλλά «στα ΜΜΕ έμεινε ότι έγινε πλημμέλημα ο βιασμός, ενώ δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Υπήρχαν συγκεκριμένες διατάξεις για την αντικειμενική στοιχειοθέτηση του αδικήματος, καλύπτονταν ζητήματα νομολογίας και όλα τα προβλήματα».

Το θέμα της συναίνεσης, όπως σημείωσε, «η νομοπαρασκευαστική το προσέγγισε με την δική της άποψη, με τρόπο που να καλύπτονται όλες οι μορφές απειλής, σωματικής βίας, αλλά και κάθε άλλη, προκειμένου να καλύψει και αυτήν την περίπτωση που είναι δύσκολη στην απόδειξη … υπήρξε μετατόπιση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία αντιλαμβανόμενη αυτό που συνέβαινε οδηγήθηκε σε μία διατύπωση που να ικανοποιεί … κατά την γνώμη μου προσεγγιζόταν με επάρκεια από πλευράς ποινικής αντιμετώπισης, όμως φάνηκε να μην καλύπτει αυτό που επεδίωκαν οι συλλογικότητες».

Π. Λάμπρου: Ο Μητσοτάκης παραδίδει τη Δικαιοσύνη στην καταστολή (ηχητικό)

Με το καλημέρα του Κ. Μητσοτάκη εξορίστηκε η Δικαιοσύνη από το υπουργείο της και παραδόθηκε στην καταστολή, γυναικόπαιδα πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, αύριο-μεθαύριο έρχονται οι εφιαλτικές φυλακές τύπου Γ' και αλλαγή των νόμων ώστε να μην προστατεύουν τα δικαιώματα

Σήμερα είναι οι φυλακισμένοι και οι πρόσφυγες, αύριο θα είναι πολύ περισσότερες και περισσότεροι στο στόχαστρο της συγκεκριμένης κυβέρνησης, τόνισε ο Πάνος Λάμπρου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Ο Κ. Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν είχαν κρύψει προεκλογικά την βασική τους στόχευση τα ζητήματα “τάξης και ασφάλειας”. Συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν μπει στο στόχαστρο. Γι’ αυτό είδαμε από την πρώτη στιγμή η Δικαιοσύνη να εξορίζεται -γιατί αυτό συμβαίνει- από το υπουργείο Δικαιοσύνης και μέσα σε μία ημέρα να παραδίδεται στις δυνάμεις καταστολής, την Αστυνομία. Είναι μία πρώτη γεύση για αυτά που θα ακολουθήσουν», προέβλεψε ο κ. Λάμπρου.

Αντίστοιχα, «όταν προεκλογικά ακούγαμε ότι “και η θάλασσα έχει σύνορα”, μπορούσαμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ότι το Δίκαιο της Θάλασσας δεν θα υπάρχει την επομένη, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, παιδιά, πατεράδες και μανάδες που παλεύουν να περάσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην φιλόξενη Ευρώπη και στο εξής θα αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, ξένος στρατός που θα πρέπει να αντιμετωπίστει», προσέθεσε.

«Έχουμε συνολική επίθεση, από την ΕΡΤ μέχρι την Ισότητα, που παραδίδονται σε άλλους τομείς, ακριβώς γιατί θέλουν από την πρώτη ημέρα μία αντίληψη “τελείωσαν τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλουραλισμού, Δημοκρατίας, έχουμε στιβαρή κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά υπό άλλη οπτική γωνία”», υπογράμμισε ο ίδιος.

Δεν υπάρχει πουθενά παράδειγμα παράδοσης του σωφρονιστικού συστήματος στην Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «είναι πρωτάκουστο, συνεπώς όχι μόνο είναι αντιδημοκρατικό αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ υποστηρίζουν, υποτίθεται μία φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Θα πρέπει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης σε ποια ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνουν αυτά τα τερατουργήματα, η κατάλυση του κράτους Δικαίου και η παραβίαση κάθε είδους ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε ο κ. Λάμπρου. «Η φυλακή και οι κρατούμενοι, έχουν να κάνουν με την Δικαιοσύνη, η Αστυνομία έχει σχέση με το πριν, την ανακάλυψη του αδικήματος και την σύλληψη. Από την στιγμή που κάποιος έχει συλληφθεί και περνάει στην δικαιοδοσία των δικαστηρίων και της φυλακής, το να φεύγει από αυτόν τον θεσμό και να παραδίδεται στην Αστυνομία, είναι μία εντελώς διαφορετική λογική, ακραία σε κάθε περίπτωση».

Μάλιστα, το ίδιο γίνεται ακόμη και στα θεραπευτικά καταστήματα των φυλακών, τα νοσοκομεία και το ψυχιατρείο, που «κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να βγουν από αυτή την πολύ κακή πραγματικότητα … λέγαμε ότι όταν κάποιος είναι άρρωστος, ασθενής, κινδυνεύει η ζωή του, δεν μπορεί παρά τον πρώτο λόγο να τον έχει το υπουργείο Υγείας … δεν είναι συμβολισμοί, έχουν ουσία αυτά. Όσο το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των φυλακών ήταν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ήταν σαφές ότι κυρίαρχη λογική ως προς το ανθρώπινο δυναμικό ήταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όχι οι γιατροί … κάναμε μεγάλη προσπάθεια να το αντιστρέψουμε, να κυριαρχούνται τα δύο νοσοκομεία των φυλακών από γιατρούς και δομές Υγείας … και έρχεται η ΝΔ να τα ανατρέψει όλα, να εντάξει εντελώς βάναυσα τα δύο θεραπευτικά ιδρύματα στην Αστυνομία. Όχι δεν θα υπάρχει γιατρός και νοσοκόμος, θα είναι απολύτως κλειστός χώρος που θα κυριαρχείται από τις δυνάμεις καταστολής. Η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη αξία, δεν θα έχει κανένα νόημα. Αυτή είναι η κυρίαρχη λογική της ΝΔ, δυστυχώς».

«Όσο υπάρχει η τιμωρητική, εκδικητική λογική, ο φαύλος κύκλος παραβατικότητας και εγκλεισμού θα συνεχίζεται, ο άνθρωπος που θα βγαίνει από την φυλακή δεν θα έχει άλλο δρόμο πέραν της παραβατικότητας», είπε ο κ. Λάμπρου, «εμείς κάναμε προσπάθεια να βάλουμε την μάθηση, την εκπαίδευση, μέσα στις φυλακές, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι η καλύτερη συνταγή για την ασφάλεια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι δεμένα στην δική μας λογική. Δυστυχώς, στη λογική της ΝΔ, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχουν, κυριαρχούν η τιμωρία και η καταστολή. Τα ΜΜΕ υπηρετούσαν πιστά την πολιτική της ΝΔ για πολύ καιρό προσπάθησαν και εντέλει πέτυχαν … βομβάρδιζαν με απίστευτα ψέματα για τον νόμο Παρασκευόπουλου και την πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης που όλος ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να είναι περήφανος, ο κόσμος που έχει μία ευαισθησία, που αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ο βούρδουλας η απάντηση σε αυτά τα ζητήματα».

Προέβλεψε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης «αύριο-μεθαύριο θα προχωρήσει στις φυλακές τύπου Γ΄ που καταργήσαμε, αυτόν τον εφιάλτη κυριολεκτικά, παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιφρουρούνται από τους νόμους της χώρας … δεν θα έχει κανένα δισταγμό αυτή η κυβέρνηση … που έχει πολύ “μπλε, μπλε, μπλε”, αλλά εγώ λέω “πολύ μαύρο, μαύρο, μαύρο”, να τα ανατρέψει, να τα ισοπεδώσει, να προχωρήσει σε μία πολιτική εχθρική για τους ανθρώπους, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες. Όχι μόνο στον χώρο των φυλακών, αλλά συνολικά…».

Εκτίμησε επίσης ότι «θα προχωρήσουν και σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, γιατί θέλουν να εναρμονίσουν την κατασταλτική λογική και σε επίπεδο νομοθεσίας … γιατί όταν οι νόμοι περιφρουρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ανεξέλεγκτα η ΝΔ … θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν όλες τις κατακτήσεις».

Τώρα, «το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γκρινιάζουμε … αλλά να πάρουμε τα μέτρα μας, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις. Σήμερα είναι οι φυλακισμένοι και οι πρόσφυγες, αύριο θα είναι πολύ περισσότερες και περισσότεροι στο στόχαστρο της συγκεκριμένης κυβέρνησης».

Στη συνέχεια ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και το «πολύ μεγάλο ποσοστό» που πέτυχε, «αποτελεί σίγουρα επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην αποτυχία … τον καθιερώνει ως κόμμα μεγάλο, λαϊκό, που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα οποία έρχονται … Η ΠΓ θα συζητήσει με ποιο τρόπο προχωράμε από εδώ και μπρος. Δεν υπάρχει χρόνος για εσωστρέφεια, να μπούμε σε διλήμματα εσωτερικού τύπου. Πρέπει να επικοινωνήσουμε με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ με πάθος ή κριτικά, μας ενδιαφέρουν όλες οι κατηγορίες, με απόλυτο σεβασμό στο κριτικό πνεύμα, τις αμφισβητήσεις. Να οργανώσουμε από κοινού τις κοινωνικές αντιστάσεις».

Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα εάν μπορούν να υπάρχουν «μέσες λύσεις, κεντρώες» σε όλα τα παραπάνω, τους πρόσφυγες, τις φυλακές, την Δικαιοσύνη, την ΕΡΤ, αλλά και την ισότητα, τα εργασιακά και την επταήμερη εργασία, το οχτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις. «Μπορεί να υπάρξει αναζήτηση μίας καλύτερης εικόνας που θα συσπειρώσει ευρύτερο κόσμο, πολιτική που δεν θα λέει τίποτε απολύτως; Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε την ουσία και μετά να δούμε το περιτύλιγμα, πώς θα αποτυπωθεί σε ένα οργανωτικό πλαίσιο και επίπεδο».

«Πρέπει λοιπόν πρώτα να δούμε τι αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να δούμε τα ζητήματα αυτά. Ο κόσμος θα συσπειρωθεί, εμπνευστεί και ενταχθεί (ή όχι) με βάση αυτό το πρόγραμμα και πολιτική … η δική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί παρά να είναι μία αντιπολίτευση από το έδαφος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, μία μαχόμενη, προγραμματική και δομική αντιπολίτευση στην ΝΔ που περιγράψαμε προηγουμένως», όπως είπε.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)