to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν επί της αρχής το δασοκτόνο νομοσχέδιο - Το Σάββατο η κατ' άρθρο ψηφοφορία

Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει πως... Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»: δίνεται, έτσι, κίνητρο για καταπάτηση, οικοδόμηση, επανειλημμένους εμπρησμούς, εκχέρσωση και εκτεταμένες επεμβάσεις σε κατεστραμμένα δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς τότε διευκολύνεται η απόδειξη αυτή.


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς δέχθηκε ισχυρότατη κριτική από την αντιπολίτευση για το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, που επιφέρει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των δασών, ακυρώνοντας αποφάσεις αναδάσωσης και αναγνωρίζοντας επίμαχους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων -ενώ και η Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ) δήλωσε πως θα το καταψηφίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αξίωσε την απόσυρση του άρθρου 12, καθώς και της τροπολογίας για τη σύμβαση μεταξύ του ΟΛΠ και της κινεζικής Cosco, για την οποία παρατήρησε πως πρέπει να συζητηθεί σαν ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Η ΔΗΜΑΡ αξίωσε να τοποθετηθεί επί του άρθρου 12 και ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, χωρίς αυτό να συμβεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, περιορίστηκε να πει πως στην αυριανή επί των άρθρων συζήτηση «θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά, μία-μία τις παραγράφους του άρθρου».

------------------

Η σχετική νακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ:  

«ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Οι καταπατητές τώρα δικαιώνονται…»

------------------

 
 

Η εύγλωττη αφίσα του WWF, και αμέσως μετά η κριτική της περιβαλλοντικής οργάνωσης στο επίμαχο νομοσχέδιο, όπως έχει δημοσιοποιηθεί από τις 17/12:

Εν μέσω  διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΥΠΕΚΑ βιάζεται να περάσει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα και καταστρέφει τα δάση. Προς τι αυτή η βιασύνη;

Για δεύτερη φορά σε τέσσερις μόλις μήνες, τα ελληνικά δάση βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συντονισμένη επιχείρηση σαρωτικής υποβάθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συντελείται στη χώρα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση: νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, δασικοί χάρτες άνευ νοήματος, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταστροφικές επιπτώσεις που φέρνει για τον δασικό μας πλούτο, το ν/σ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται και ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Δεκεμβρίου. Ερωτηματικά εγείρει η βιασύνη του ΥΠΕΚΑ να ψηφιστεί το συγκεκριμένο ν/σ εν μέσω των διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ερωτηματικά μάλιστα που γιγαντώνονται αν εστιάσει κανείς στις καταστροφικές για τα ελληνικά δάση διατάξεις που περιέχει.

Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου που έρχεται τέσσερις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης, Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και Νίκου Ταγαρά, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς:

  1. Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, βάσει αδημοσίευτων εγγράφων που κατά την ημερομηνία σύνταξής τους είχαν μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα.
  2. Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης  καμένου, ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»: δίνεται, έτσι, κίνητρο για καταπάτηση, οικοδόμηση, επανειλημμένους εμπρησμούς, εκχέρσωση και εκτεταμένες επεμβάσεις σε κατεστραμμένα δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς τότε διευκολύνεται η απόδειξη αυτή.
  3. Νομιμοποιούνται πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος που το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να ονομάσει «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».
  4. Νομιμοποιούνται και αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί,  και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης).
  5. Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις, η επέκταση λατομείων ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.
  6. Αποχαρακτηρίζεται οριστικά και διευκολύνεται η παραχώρηση της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους ή διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα.
  7. Καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)