to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 05.07.2012

left.gr

Οικονομία

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Έδωσαν τα χέρια για φαστ τρακ ξεπούλημα της χώρας

Έκλεισε χτες το βράδυ η συμφωνία για τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού αύριο στην Βουλή, με τις οποίες θα ξεκινήσει η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης.


Μετά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων έδωσαν τα χέρια για τις προγραμματικές δηλώσεις επί ενός κειμένου που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις εξπρές, συρρίκνωση του Δημοσίου και αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας.
Η μνημονιακή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε και με το παραπάνω, προφανώς με το προτέρημα της «καλύτερης θέλησης» που θα επιδείξει στην ευχαρίστηση των αγορών, οι οποίες αναμένεται να εκπλαγούν ευχάριστα.  


Όλα έτοιμα για ιδιωτικοποιήσεις – εξπρές


Το ξεπούλημα, που θα πραγματοποιείται με συνοπτικές διαδικασίες, θα συμπεριλάβει και στρατηγικούς τομείς, όπως των μεταφορών, ενώ ακόμη αναμένεται να διασαφηνιστεί το θέμα της ΔΕΗ, την οποία η ΔΗΜΑΡ παίζει ως τελευταίο χαρτί, αφού έχει υποχωρήσει σε όλα τα άλλα αιτήματα για διάλυση του Δημοσίου.  Πέρα από τη ΔΕΗ άλλα μεγάλα κεφάλαια του πρώτου ρεύματος του σχεδίου ξεπουλήματος είναι το Ελληνικό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΔΕΠΑ, από τα πολλά που έπονται όσο κυβερνά το «Μνημόνιο».

Οι κινήσεις αυτές είναι φανερό ουδεμία σχέση έχουν με τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, εφόσον πολλές από τις επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες ενώ θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότερο χωρίς την κακοδιαχείρισή τους, την οποία τα κόμματα του μνημονίου συντηρούσαν τόσα χρόνια. 

Επιπλέον, το καθεστώς επείγουσας διαδικασίας υπό το οποίο αναμένεται να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις αυξάνει την πιθανότητα, η οποία τείνει σε βεβαιότητα, ότι θα μετατραπούν σε εστίες διαφθοράς και σκανδάλων. Πολύ σύντομα όλη η χώρα θα γίνει «θέατρο» λεηλασίας, με δημόσιες επιχειρήσεις και περιουσία να βγαίνουν στο σφυρί για ψίχουλα, υποθηκεύοντας το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε με αφορμή τις εξελίξεις ότι «Οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο ιδιαίτερα σε συνθήκες φαστ τρακ και πίεσης, αποτέλεσαν πηγές διαφθοράς και μεγάλων σκανδάλων.»  


Συρρίκνωση του δημοσίου

Στην εκπόνηση πρότασης ώστε να μειωθούν δραστικά οι απασχολούμενοι στο δημόσιο χωρίς να γίνουν «απολύσεις», αποσκοπούσε η συνάντηση Μανιτάκη – Σταϊκούρα. Όπως φαίνεται ο υπουργός και ο  αναπληρωτής υπουργός θα προτίθενται να επιστρατεύσουν ισοδύναμα μέτρα, όπως η αλλαγή του μέτρου των προσλήψεων από 1:5 σε 1:10, ενώ το θέμα της εφεδρείας παραμένει ανοιχτό. Είναι φανερό ότι στο Δημόσιο τίθεται και θα τεθεί με μεγαλύτερη ένταση το ενδεχόμενο της ολικής παράλυσης, εξαιτίας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. 


Η Νέα Δημοκρατία ως μπροστάρης της καλής διαγωγής της Ελλάδας έχει βάλει στόχο να είναι ένα βήμα μπροστά από της απαιτήσεις της Τρόικα, προτείνοντας η ίδια μέτρα που καταδικάζουν το μέλλον της χώρας και οδηγούν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή με μαθηματική ακρίβεια. Από την άλλη πλευρά η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά κάθε μέρα περισσότερες δεσμεύσεις της, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την αλλαγή για το νόμο Ραγκούση, αλλά και στην φαστ τρακ εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και δημοσίων αγαθών, μεταφορών, ηλεκτρισμού, του περιβάλλοντος. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)