to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΝΔ: Mετακλητοί με αυξήσεις 70%

Ακρα του τάφου σιωπή από την κυβέρνηση για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», που αποκάλυψε ότι το σπάταλο... επιτελικό κράτος της Πειραιώς κοστίζει περισσότερο από 38 εκατ. σε βάθος τετραετίας σε σχέση με το παρελθόν - Ο νόμος 4.622/19 προβλέπει εξάλλου σημαντική άνοδο στις αποδοχές των «γαλάζιων» παιδιών των υπουργείων.



Την επιλογή της... σιωπής έκανε γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση σε θέμα που αναδεικνύει η «Εφ.Συν.». Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Σαββάτου, με το οποίο αποδείξαμε πόσο πανάκριβο είναι το επιτελικό κράτος των μετακλητών και των αποσπασμένων υπαλλήλων που έστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (κατά 38 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε βάθος τετραετίας σε σχέση με το παρελθόν), δεν σχολιάστηκε και κυρίως δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό επιχειρηματολογούσε για το ακριβό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως φαίνεται πως ήταν κατά πολύ φτηνότερο. Αντίδραση έως χθες δεν υπήρχε ούτε από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος είχε κάνει τη σχετική ερώτηση για το κόστος των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα προσθέτουμε κάποια επιπλέον στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονταν στον νόμο του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης, όπου κυριαρχεί το θέμα των αυξήσεων των αποδοχών των απλών μετακλητών. Ειδικότερα, με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις, οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι κατατάσσονταν στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους. Ετσι ένας απλός μετακλητός (χωρίς προϋπηρεσία) με το προηγούμενο καθεστώς θα έπαιρνε (σύμφωνα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων):

●Αν ήταν Π.Ε. τις αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου της αντίστοιχης κατηγορίας με βάση το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ. 1 της Π.Ε. κατηγορίας), δηλαδή 1.092 ευρώ.

●Αν ήταν Δ.Ε. τις αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου της αντίστοιχης κατηγορίας με βάση το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ. 1 της Δ.Ε. κατηγορίας), δηλαδή 858 ευρώ.

Πλέον, με βάση τις νέες διατάξεις του νόμου 4.622/19, οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, οι κάτοχοι τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται στο Μ.Κ. 11 της Δ.Ε. κατηγορίας. Αρα ένας μετακλητός χωρίς προϋπηρεσία λαμβάνει (σύμφωνα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων): αν είναι Π.Ε. 1.800 ευρώ, αν είναι Δ.Ε. 1.458 ευρώ.

Η χαμένη αριστεία
Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των αποδοχών για τους απλούς μετακλητούς υπαλλήλους Π.Ε. κατηγορίας ανέρχεται σε 1.800 - 1.092 = 708 ευρώ ή σε ποσοστό 64,8%! Ομοίως για τους απλούς μετακλητούς της Δ.Ε. κατηγορίας ανέρχεται σε 1.458 - 858 = 600 ευρώ ή ποσοστό 70%! Δεν τα λες και άσχημα, αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση ποιοι άλλοι κλάδοι του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα είδαν τέτοιου είδους αυξήσεις στις τσέπες τους.

Ολα τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, δημιουργούν μια ιδιαίτερη εντύπωση καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στήριζε και προωθούσε με κάθε τρόπο την πολυδιαφημισμένη της αριστεία. Οπως φαίνεται όμως με τις αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος για το επιτελικό κράτος πλέον και για τους υπαλλήλους που δεν έχουν πανεπιστημιακό τίτλο, αποδεικνύεται πως η κυβερνητική ευαισθησία για το θέμα δεν αφορά τους συνεργάτες υπουργών.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, όσοι καλύπτουν θέσεις συνεργατών των ιδιαίτερων γραφείων των υπουργών, είτε με πρόσληψη, είτε με απόσπαση, είτε με ανάθεση καθηκόντων, πρέπει να πληρούν τα εξής ελάχιστα προσόντα: (α) απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και κάθε τίτλου που προβλέπεται ως προσόν διορισμού για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και (β) καλή γνώση γλώσσας χώρας της Ε.Ε. Επισημαίνεται ότι σήμερα υπάρχει διαβάθμιση των θέσεων των μετακλητών και για να υπηρετεί κάποιος σε θέση ειδικού συμβούλου απαιτείται να είναι κατ’ ελάχιστον πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)