to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:11 | 09.06.2018

Πολιτική

Ν.Δ.: Μακεδονικός μύλος με καπέλο Άδωνι

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία απολύτως θέση για το «Μακεδονικό», με αποτέλεσμα άλλα να δηλώνει ο πρόεδρος, άλλα ο αντιπρόεδρος (της ΝΔ ή του ΛΑΟΣ;) και Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Κουμουτσάκος να «βγάζουν μαχαίρια» στη συνεδρίαση των τομεαρχών...


Ο Άδωνις παρουσίασε ως μπλόφα τη διαπραγματευτική γραμμή του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνης Γεωργιάδης, δήλωσε πως η πρόταση για σύνθετη ονομασία που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ το 2008, δεν ήταν κάτι άλλο από μπλόφα!

Συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε εναντίον μιας λύσης του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία, την οποία χαρακτήρισε «επώδυνο συμβιβασμό» και υποστήριξε: «Θα θέλαμε να μην υπάρχει σύνθετη ονομασία. Μπορούμε να βρούμε άλλη λύση. Η θέση της χώρας μας είναι πολύ ισχυρή».

«Πριν το Βουκουρέστι ήμουν στο ΛΑΟΣ, η γραμμή του ΛΑΟΣ ήταν κατά της σύνθετης ονομασίας και πίεζα να μη δοθεί το όνομα, το οποίο δεν έδωσε τελικά ο Καραμανλής» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε μάλιστα: Η κ.Μπακογιάννη είναι υπέρ της λύσης. Ούτε η κ.Μπακογιάννη ούτε κανείς άλλος επιθυμεί τη σύνθετη ονομασία. Η ΝΔ θέλει μία λύση πακέτο. Η βασική μας διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή: Εκπροσωπουμε έναν χώρο η επιθυμία του οποίου είναι να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία, γι' αυτούς θα είναι επώδυνος συμβιβασμός».

Δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι το 2008 η τότε κυβέρνηση πρότεινε μία σύνθετη ονομασία γνωρίζοντας ότι έχει απέναντι της το Γκρούεφσκι, ο οποίος θα αρνείτο και υποστήριξε ότι τη χώρα δεσμεύουν μόνο οι συμφωνίες και όχι οι προτάσεις. Έκανε λόγο για ένα έξυπνο διπλωματικό παιχνίδι της ΝΔ το 2008 και μία μεγάλη επιτυχία του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η δήλωση Άδ. Γεωργιάδη για «μπλόφα» της ΝΔ το 2008

Όπως ανέφερε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή: «Δηλώσεις σαν κι αυτές θα μπορούσαν να εκληφθούν μόνο ως θλιβερή γραφικότητα. Ωστόσο, το ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβαίνει στον ισχυρισμό πως οι κυβερνήσεις της χώρας μπορούν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας με όρους τζόγου και να ισχυρίζεται πως είχαν σκοπό να κοροϊδέψουν τη διεθνή κοινότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η θέση που είχε ο ίδιος τότε, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, ήταν εναντίον της σύνθετης ονομασίας, θέση η οποία έγινε εντέλει αποδεκτή από τη ΝΔ. Συμφωνεί άραγε η τότε υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη με τη δήλωση αυτή, όπως και με το ότι η ίδια μπλόφαρε το 2008; Ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει να πει κάτι για όλα αυτά;»


Ο Μητσοτάκης «ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό»

Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Έντουαρντ Κούκαν, του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στα μέλη του ΕΛΚ ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Όπως σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού: «Με τη δήλωσή του ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Έντουαρντ Κούκαν, σύμφωνα με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα μέλη του ΕΛΚ, ότι "δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας" της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε ένα πράγμα για τον Πρόεδρο της ΝΔ. Ότι έγινε συνήθεια του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, να εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό.  Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα και υποκρισία, ή για μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού».


Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Κουμουτσάκος στα... μαχαίρια

Η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνεδρίαση των τομεαρχών  υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύτηκε τη σύνθετη ονομασία. 

Σύμφωνα όμως με αποκαλύψεις του Antinews ο διχασμός καλά κρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για το ονοματολογικό με κορυφαία στελέχη να τσακώνονται μεταξύ τους.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, όπου κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών διαφώνησαν σε υψηλούς τόνους, με τον δεύτερο να φέρεται κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και την κ. Μπακογιάννη που έχει γνώση των όσων είχαν ειπωθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Καραμανλή πριν από το βέτο του 2008 να υψώνει την φωνή της.

Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η θέση της ΝΔ είναι η σύνθετη ονομασία με νόημα επίσης ότι υπάρχουν έγγραφα και αλληλογραφία που μπορεί και να εκθέτουν πολλούς.

Ακόμη πιο ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα εξής περιστατικά:

Το πρώτο είναι ότι η Ντόρα τηλεφωνούσε στους πάντες και τους ζητούσε να μη γράψουν τίποτε από το θερμό επεισόδιο.

Το δεύτερο είναι ότι υπήρξε άλλη διαρροή για το ποιο ήταν το «βαθύ λαρύγγι» που έκανε τη διαρροή για το επεισόδιο με Κουμουτσάκο. Και πολλοί έδειξαν γνωστό… όνομα της πολιτικής ιστορίας της ΝΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)