to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 28.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ν.Δ.: Φοβούνται διαρροές στην εκλογή προέδρου της Βουλής

Αυτό που φοβίζει τη Ν.Δ. είναι ότι απέναντι στη δική της πρόταση θα βρεθεί η υποψηφιότητα Β. Πολύδωρα.


Ανησυχία υπάρχει στη Ν.Δ. ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθώς φοβούνται την αντισυσπείρωση των κομμάτων και των βουλευτών που αντιδρούν στην αλλαγή του κανονισμού της Βουλής. Ενδεικτικό του άγχους είναι ότι χθες ο προτεινόμενος από τη Ν.Δ. για πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, περίμενε επί 20 λεπτά τον Ευ. Βενιζέλο να τελειώσει την ομιλία του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να τον συναντήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε να ελέγξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις ενδεχόμενες διαρροές του κόμματός του.

Αυτό που φοβίζει τη Ν.Δ. είναι ότι απέναντι στη δική της πρόταση θα βρεθεί η υποψηφιότητα Β. Πολύδωρα, η οποία θα έχει ως πολιτικό διακύβευμα να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής υπέρ των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Εκτός από τους δυσαρεστημένους βουλευτές της Ν.Δ. (στη Συγγρού εκτιμούν ότι είναι 7-8, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι περισσότεροι), την υποψηφιότητα Πολύδωρα μπορούν να στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η Κ.Ο. συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Πολύδωρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε δημόσια "έκπληξη και αντίρρηση" για τη μεθόδευση που ακολούθησε η τρικομματική κυβέρνηση στην αλλαγή του κανονισμού της Βουλής.

Για την εκλογή προέδρου της Βουλής από τη μυστική ψηφοφορία χρειάζονται 151 ψήφοι, ενώ "αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειoψηφία, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους". Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του άρθρου 7 παρ. 2 για την εκλογή προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία "υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι παραδεκτή. Της εκλογής του προέδρου δεν προηγείται συζήτηση". Αυτό σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να προτείνει υποψήφιο και ότι στους βουλευτές δεν πρέπει να δοθούν προτυπωμένα ψηφοδέλτια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)