to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 24.06.2019

Πολιτική

Διακομματικά προσχήματα για την ακύρωση του debate - Ύστατη προσπάθεια Τσίπρα για τη διεξαγωγή του

Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί κοινή ημερομηνία για τη διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών - Ο πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου (όπως αρχικά είχε οριστεί), ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν, μετά την έκτακτη Σύνοδος Κορυφής από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.


Ακυρώθηκε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί κοινή ημερομηνία για τη διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών και έτσι η ακύρωσή του είναι πια οριστική.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, η αδυναμία συμφωνίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καταλάβουν ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, π.χ. προεδρία της Κομισιόν, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις 30 Ιουνίου, γεγονός που ενδεχομένως να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να είναι παρών.

Έτσι σήμερα στη διακομματική επιτροπή συζητήθηκαν οι διαθεσιμότητες των κομμάτων για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ σε άλλη ημερομηνία, όμως δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί κοινή λύση.

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αναζητούσαν εναγωνίως αφορμή για να αποφύγουν το ντιμπέιτ των πέντε

«Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε.

Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», τονίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Προσχήματα από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για ακύρωση του κρίσιμου debate»: Επαναφορά της πρότασης για την 1η Ιουλίου από ΣΥΡΙΖΑ

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το debate:

Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.

Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate.

Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Έφη Αχτσιόγλου: Η ΝΔ αρνείται κάθετα τη διεξαγωγή debate (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι δηλώνουν τα κόμματα

Κ. Ζούλας: Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει η ΝΔ για τη ματαίωση του ντιμπέιτ. Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα, τόνισε πως το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ματαιώνεται «με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος», καθώς, όπως λέει, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου.

«Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις», επισήμανε ο κ. Ζούλας.

Μανώλης Όθωνας: Πρόσχημα οι δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για το ντιμπέιτ

Την ευθύνη για την ακύρωση του ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός.

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο κ. Όθωνας.

«Θεωρούμε την προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ πολύ σοβαρή υπόθεση»

"Το debate θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν ο κ. Τσίπρας είχε παραμείνει στην αρχική συμφωνία των κομμάτων για την 1η Ιουλίου, την οποία ο ίδιος ακύρωσε επικαλούμενος λόγους "κόπωσης" και την οποία ο ίδιος επανέφερε ξαφνικά μετά από 3 ημέρες, παρά το γεγονός ότι η δυσκολία εξεύρεσης νέας κοινής ημερομηνίας είχε διαφανεί ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή" αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη δήλωσή του Αλ. Τσίπρα σχετικά με το debate.

"Είναι γνωστό στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής ότι το ΚΚΕ άλλαξε δύο φορές το πρόγραμμα κεντρικών συγκεντρώσεών του, για να βρεθούν οι ημερομηνίες και να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση του debate. Θεωρούμε την προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξαρτάται απ' τα καπρίτσια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα, που όπως αποδεικνύει η πορεία των γεγονότων και η πολιτική εκμετάλλευση που γίνεται, μάλλον συνειδητά μεθόδευσε ο ίδιος αυτή την εξέλιξη" καταλήγει το σχόλιο του Περισσού.

Τη λύπη της για το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ εκφράζει η Ένωση Κεντρώων

Τη λύπης της για το «ναυάγιο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη λύπη της για το "ναυάγιο" του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)