to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 12.05.2017

Διεθνή

Το ναυάγιο των νηπίων: Πώς η Ιταλία άφησε 60 παιδιά να πνιγούν (το ντοκουμέντο του Λ'Εσπρέσσο)

Το ιταλικό περιοδικό Εσπρέσσο έφερε στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συνομιλίες από το 2013 μεταξύ της ιταλικής ακτοφυλακής και ενός Σύρου γιατρού που βρισκόταν σε μια βάρκα σε κίνδυνο, μαζί με 300 ακόμη ανθρώπους. Στις εκκλήσεις του Σύρου πρόσφυγα, στο «παρακαλώ, βιαστείτε», η ιταλίδα χειρίστρια απαντά «καλέστε στη Μάλτα». Τελικά η βάρκα αναποδογύρισε, στέλνοντας στο θάνατο 260 ανθρώπους, ανάμεσά τους 60 παιδιά.


(φωτ. από το βίντεο: αληθινές εικόνες από το ναυάγιο εκείνο το τραγικό απόγευμα της 11ης Οκτώβρη 2013 στην Αδριατική)
 
Το περιοδικό Εσπρέσσο αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα:
 
Το πλοίο Libra, το περιπολικό σκάφος του ιταλικού ναυτικού, βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα μακριά από μια βάρκα γεμάτη οικογένειες από τη Συρία που  βουλιάζει. Αλλά για πέντε ώρες παραμένει στην ίδια θέση, αναμένοντας εντολές. Το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου 2013, οι αξιωματικοί του ιταλικού στρατού είναι απασχολημένοι με το πώς θα μεταφέρουν μετά τους πρόσφυγες στην πλησιέστερη ακτή. Οπότε, δεν προβαίνουν σε καμιά κίνηση, παρά τα πολλαπλά τηλεφωνήματα που ζητούν βοήθεια και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας για να δώσουν εκείνες οδηγίες στο ιταλικό πλοίο ώστε να επέμβει.
 
Το ψαράδικο σκάφος που έφυγε από τη Λιβύη με τουλάχιστον 480 ανθρώπους, μπάζει νερά: έχει χτυπηθεί από πυρά πυροβόλου όπλου από μια παραστρατιωτική ομάδα που με άλλο σκάφος ήθελε να ληστέψει ή να απαγάγει τους επιβάτες, σχεδόν όλοι γιατροί από τη Συρία. Εκείνο το απόγευμα, το Λίμπρα βρισκόταν 10 με 19 μίλια μακριά από το σκάφος των προσφύγων. Η Λαμπεντούζα απέχει 61 μίλια. Αλλά το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Ρώμη και η (ιταλική) Ακτοφυλακή διατάζουν τους πρόσφυγες να στραφούν προς τη Μάλτα, που απέχει πολύ περισσότερο, 118 μίλια.
 
 
Υστερα από πέντε ώρες αναμονής και υπενθυμίσεων από τους αξιωματικούς της Μάλτας προς τους ιταλούς συναδέλφους τους, η βάρκα αναποδογυρίζει. 268 άνθρωποι πνίγονται, ανάμεσά τους 60 παιδιά. 
 
Στο βίντεο που ακολουθεί, το περιοδικό Εσπρέσσο αναπαριστά τη σφαγή: με νέες εικόνες, και τα ηχητικά ντοκουμέντα από τα τηλεφωνήματα, που δεν έχουν ξαναβγεί στη δημοσιότητα, ανάμεσά στις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας και την ιταλική ακτοφυλακή, και τα ανατριχιαστικά τηλεφωνήματα SOS από τους επιβάτες του μοιραίου σκάφους. 
 

4 χρόνια μετά, και ύστερα από κατάθεση αγωγών από τους επιζώντες, η ιταλική εισαγγελία δεν έχει ολοκληρώσει τις έρευνες της, καταλήγει το δημοσίευμα

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)