to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 10.08.2022

Κοινωνία

Nαυάγιο ανοιχτά της Ρόδου: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για δεκάδες αγνοούμενους - 29 οι διασωθέντες

Σε εξέλιξη είναι από τα μεσάνυχτα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με το λιμενικό, σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 60 ως 80 άνθρωποι, «βρέθηκε σε δυσχερή θέση και βυθίστηκε». Ως το μεσημέρι της Τετάρτης, δεν έχουν ανευρεθεί άλλοι επιζώντες - Τι δείχνει το βίντεο του λιμενικού


(στιγμιότυπο από βίντεο του λιμενικού από το σημείο της τραγωδίας, όπου φαίνεται και παραπλέον εμπορικό πλοίο)

Άκαρπες παραμένουν έως το μεσημέρι της Τετάρτης οι έρευνες, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, όλοι άνδρες, δύο μεταφέρθηκαν από ελικόπτερο super puma στην Κάρπαθο και 27 από ένα ελληνόκτητο τάνκερ στην Κω.

Στο βίντεο του ελληνικού λιμενικού, φαίνονται οι προσπάθειες διάσωσης από ελικόπτερο, ένα εμπορικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή, και η μεταφορά δύο διασωθέντων σε ασθενοφόρο

Οι μετανάστες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά περίπου 60 με 80 άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν επιχειρούν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο super puma. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, οι μετανάστες που επέβαιναν στη βάρκα είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, όταν το σκάφος βρέθηκε χθες βράδυ σε δυσχερή θέση. Από τους διασωθέντες ένας μικρός αριθμός μεταναστών φορούσε σωσίβιο ενώ οι υπόλοιπο όχι. Οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών Ιρακινοί και Αφγανοί.

Όπως προσθέτει το ΑΠΕ, «τον πλήρη έλεγχο και τη δικαιοδοσία του περισταστικού έχει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και τα παραπλέοντα πλοία δεν ανταποκρίνονται σε οδηγίες από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έχουν φθάσει σε κοντινή απόσταση από το σημείο του συμβάντος».

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το πρωί της Τετάρτης, επικρατούν άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί εντάσεως 5 με 6 μποφόρ.

Αυξάνονται τα ναυάγια στο Αιγαίο

Υπενθυμίζεται ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα ναυάγια στο Αιγαίο, συχνά πολύνεκρα, τους τελευταίους μήνες, καθώς τα καταγγελόμενα pushbacks στην περιοχή μεταξύ των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και τα τουρκικά παράλια έχουν αναγκάσει τους μετανάστες και πρόσφυγες να ακολουθούν ακόμα πιο ριψοκίνδυνους δρόμους διέλευσης, όπως να επιχειρούν διάπλου ολόκληρου του Αιγαίου ως την Ιταλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)