to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 22.12.2021

Κοινωνία

Ναυάγιο στη Φολέγανδρο: Τρεις νεκροί και έρευνες για τους αγνοούμενους

Διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη 12 άνθρωποι (επτά άνδρες, τέσσερις έφηβοι και μία γυναίκα) που βρίσκονταν σε «μικρή βοηθητική λέμβο» ενός σκάφους που τελικά βυθίστηκε. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά περίπου τριάντα δύο άτομα, ενώ ένας εκ των διασωθέντων ανέφερε ότι στο βυθισμένο σκάφος επέβαιναν περίπου πενήντα άτομα. Το λιμενικό ανέσυρε τρεις νεκρούς, συνεχίζει την έρευνα για άλλους αγνοούμενους


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες (Τρίτη), στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολέγανδρου. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για σκάφος (α.λ.σ.)  σε δυσχερή θέση αρχικά λόγω μηχανικής βλάβης και στη συνέχεια με εισροή υδάτων.Επιχειρούν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης και τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού,  ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA κι ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, πέντε παραπλέοντα πλοία και τρία ιδιωτικά σκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί δώδεκα άνθρωποι, οι οποίοι περισυνελέγησαν από περιπολικό του λιμενικού, «ευρισκόμενοι σε μικρή βοηθητική λέμβο του σκάφους (α.λ.σ.)», όπως γράφει το δελτίο Τύπου του λιμενικού.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη και δήλωσαν ότι το σκάφος τελικά βυθίστηκε. Κατά την αρχική δήλωση των επιβαινόντων, επί του σκάφους επέβαιναν συνολικά περίπου τριάντα δύο άτομα, ενώ κατά δήλωση ενός εκ των διασωθέντων επί του σκάφους επέβαιναν περίπου πενήντα 50 άτομα.

Το λιμενικό σημειώνει ότι μόνο δύο εκ των δώδεκα διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος δεν φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ.

Τρεις οι νεκροί - δεκάδες οι αγνοούμενοι

Όπως δήλωσε, το πρωί της Τετάρτης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχος Νίκος Κοκκάλας, οι 12 μετανάστες που έχουν διασωθεί είναι επτά άνδρες, τέσσερις έφηβοι και μία γυναίκα, που περισυνελέγησαν από σκάφος του λιμενικού σώματος και βρίσκονταν σε μικρή βοηθητική λέμβο, ενώ αρχικά είχε εντοπιστεί και μία σορός άνδρα η οποία μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη, ενώ με νεότερη ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε η έρευση άλλων δύο.

Όπως ανέφερε, όλοι οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Σαντορίνης ενώ κατά δήλωσή τους ανέφεραν ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλα άτομα βυθίστηκε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε ξεκινήσει πιθανότατα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ αν το σκάφος που βυθίστηκε μπορεί να εντοπιστεί ο κ.Κοκκάλας τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς στη θαλάσσια περιοχή τα βάθη είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και θέλουμε είπε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθούν αγνοούμενοι.

«Φταίνε τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού - αφήνοντας  βεβαίως απέξω τις ευθύνες της Ευρώπης - Φρούριο που δεν έχει εξασφαλίσει καμιά ασφαλή δίοδο για τους ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν καταφύγιο από τους πολέμους και τη φτώχεια - συνεχίζει τις δηλώσεις του επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών: «Πρόκειται για ένα περιστατικό που μας θλίβει μας συγκλονίζει και μας εξοργίζει καθώς όπως έχουμε τονίσει από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όσο τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα δρουν ανεξέλεγκτα στα παράλια της Τουρκίας και βάζουν ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά σε ακατάλληλα σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα και χωρίς κανένα σωστικό εξοπλισμό,  θα έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Το έχουμε τονίσει και σε διεθνή φόρα και σε διεθνείς οργανισμούς, παρά τις φωνές αποπροσανατολισμού που υπάρχουν από την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος θα συνεχίσουν να κάνουν σήμερα όπως και τις προηγούμενες φορές αλλά και στο μέλλον αυτό που κάνουν άριστα, να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα».

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και τρία πλωτά, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφος c-130, πέντε παραπλέοντα πλοία και ιδιωτικά σκάφη.

ΚΚΕ: Κενό γράμμα η «ανάκτηση του ελέγχου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση

«Ακόμα ένα θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο, με δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο επιβεβαιώνει πως η «ανάκτηση του ελέγχου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση, αποτελεί κενό γράμμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες ενός ακόμη δυστυχήματος, αλλά και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι και να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στους διασωθέντες» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Τα κυκλώματα των διακινητών, στα οποία σκόπιμα ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση, βρίσκουν έδαφος στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, στο συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, τρέφονται από την πολιτική του εγκλωβισμού, την απαράδεκτη κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και το κατασκεύασμα της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας, όπως επίσης από την πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών-φυλακών » επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας:

«Αυτό που επείγει είναι να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο, να καταργηθεί η κοινή δήλωση EE-Τουρκίας και να γίνουν πράξη οι Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κι από εκεί να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Διαφορετικά, οι ξεριζωμένοι-θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων και θα κάνουν το ταξίδι του τρόμου στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τραγικά ναυάγια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)