to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 18.05.2022

Διεθνή

ΝΑΤΟ: Στις τουρκικές «ανησυχίες» στρέφονται τα βλέμματα μετά το επίσημο αίτημα ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας

Η διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες - Ερντογάν και Τσαβούσογλου επανέλαβαν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ


Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν "ομόφωνα" τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

"Ομόφωνα", είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα "υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας".

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

«Πεπεισμένη» η Ουάσινγκτον για τη δυνατότητα «να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας»

Οι ΗΠΑ είναι "πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας", ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: "Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό".

Ο Ερντογάν θέλει να συζητηθούν οι τουρκικές «ανησυχίες»

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις «ευαισθησίες» της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες» - αναφορά στους μαχητές του PKK.

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε.

«Ιστορική στιγμή που πρέπει να αδράξουμε», λέει ο Στόλτενμπεργκ

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Η Βόρεια Μακεδονία χαιρέτισε τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν σήμερα η Σουηδία και Φινλανδία και εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της προκειμένου οι δύο αυτές χώρας να καταστούν μέλη της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω ειλικρινά και υποστηρίζω την υποψηφιότητα αυτών των σημαντικών, για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης, χωρών. Είναι μια απόφαση κυρίαρχων κρατών που έχουν δικαίωμα στις δικές τους αποφάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την ευημερία των πολιτών τους. Η Βόρεια Μακεδονία, ως το νεότερο μέλος της πιο ισχυρής στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας, έχει την υποχρέωση να συνεχίσει την πολιτική ανοιχτών θυρών με τους εταίρους της, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, έχοντας ιδιαίτερα υπόψην το πολιτικό και γεωγραφικό περιβάλλον όπως και αυτό της ασφάλειας. Με την πλήρη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί ιδιαίτερα στην ανατολική του πτέρυγα, από όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως συμβαίνει με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξουσιοδότησε σήμερα τον πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ να δώσει τη σύμφωνη γνώμη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοτλαντική Συμμαχία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Βόρεια Μακεδονία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την απαγόρευση σε ρωσικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της.

tags: NATO

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)