to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 17.02.2020

Διεθνή

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία στην Ιντλίμπ της Συρίας

Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να παράσχει στην Άγκυρα στρατιωτική υποστήριξη, αν η Τουρκία εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο TASS διπλωματική πηγή χώρας του ΝΑΤΟ, ενώ το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ο συριακός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο δεκάδων οικισμών στην επαρχία του Χαλεπίου.


«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξουν την επίκληση του Άρθρου 5 σχετικά με τον θάνατο τούρκων στρατιωτών στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ιντλίμπ», επσήμανε η πηγή. Σύμφωνα με την ίδια, το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στην Τουρκία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο συριακός κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε, σύμφωνα με το SANA, πως «ανακτήθηκε ο πλήρης έλεγχος δεκάδων χωριών και κωμοπόλεων στη δυτική και τη βορειοδυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του συριακού στρατού, τα περάσματα Μιζνάρ και Μουχαϊρέζ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου και στην πόλη Σάρακεμπ, άνοιξαν ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο συριακός στρατός επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να συνεχίσει να απελευθερώνει τη χώρα από τρομοκράτες.

Το SANA είχε μεταδώσει νωρίτερα πως συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου 30 οικισμούς στην επαρχία του Χαλεπίου, εξαναγκάζοντας ομάδες μαχητών να αποσυρθούν προς τα τουρκικά σύνορα. Μερικοί από τους οικισμούς αυτούς παρέμεναν υπό τον έλεγχο τω ανταρτών από το 2012.

Στους 900.000 οι εκτοπισμένοι

Η εμπόλεμη σύρραξη στη βορειοδυτική Συρία «έχει φτάσει σε ένα φρικτό επίπεδο» προκαλώντας τη διαφυγή 900.000 ανθρώπων έπειτα από την έναρξη της επίθεσης του συριακού καθεστώτος τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Πλέον πιστεύουμε ότι 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού την περασμένη Πέμπτη έκανε λόγο για 800.000 εκτοπισμένους.

«Έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες και εξαναγκάζονται να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο υπό θερμοκρασίες υπό το μηδέν καθώς τα κέντρα (προσφύγων) είναι γεμάτα από κόσμο. Οι μητέρες καίνε πλαστικά για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Μωρά και μικρά παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», δήλωσε ο Λόουκοκ.

Η Δαμασκός εξαπέλυσε τον Δεκέμβριο, με την υποστήριξη της Μόσχας, την επίθεση της ενάντια στο ύστατο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στην επαρχία αυτή και σε γύρω περιοχές.

«Η βία στη βορειοδυτική Συρία είναι τυφλή», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ζητώντας μια κατάπαυση του πυρός την «μόνη επιλογή», σύμφωνα με τον ίδιο. «Παίρνουμε αναφορές ότι τα σημεία όπου βρίσκονται οι εκτοπισμένοι γίνονται τώρα στόχος, προκαλώντας θανάτους, τραυματισμούς και νέα διαφυγή».

«Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα εκτοπίζονται και σκοτώνονται», δήλωσε ο Λόουκοκ, προσθέτοντας ότι μια «τεράστια επιχείρηση αρωγής» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία , αλλά «την ξεπερνά» το μέγεθος της τραγωδίας.

«Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα θα αποφευχθεί μόνο εάν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) υπερβούν τα ατομικά τους συμφέροντα», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)