to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Nations League 2022-2023: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας και οι ημερομηνίες των αγώνων

Όλες οι λεπτομέρεις για το Nations League 2022-2023, το οποίο θα συνδεθεί και με το Euro 2024. Σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Ελλάδα, ποιοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοί της και ποιες ημερομηνίες θα αγωνιστεί. Τα "απαγορευμένα" ζευγάρια και τα εμπορικά κριτήρια που καθορίζουν τις ώρες των αγώνων.


Η UEFA ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για την επόμενη διοργάνωση Nations League, της περιόδου 2022-2023, στην οποία θα λάβει μέρος η Εθνική Ελλάδας και η οποία θα συνδεθεί με το Euro 2024.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία απέστειλε στις 55 ομοσπονδίες - μέλη της ενημερωτικό υλικό και φόρμες για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους το αργότερο μέχρι σήμερα, με την κλήρωση να είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Μοντρό της Ελβετίας.

Στην 3η κατηγορία η Εθνική Ελλάδας

Οι 55 εθνικές ομάδες του Nations League χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Οι πρώτες τρεις απαρτίζονται από 16 ομάδες και η τελευταία από επτά. Οι πρώτες τρεις κατηγορίες χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων, με τους νικητές κάθε ομίλου να ανεβαίνουν κατηγορία και τους ουραγούς να υποβιβάζονται. Η τέταρτη κατηγορία χωρίζεται σε δύο ομίλους, ο ένας με τέσσερις ομάδες και ο άλλος με τρεις.

Η Εθνική Ελλάδας παρέμεινε στην 3η κατηγορία της διοργάνωσης, ύστερα από την παρουσία της στο πιο πρόσφατο Nations League, όπου τερμάτισε στη 2η θέση του 3ου ομίλου στην ίδια κατηγορία. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται πλέον Τουρκία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Βόρεια Ιρλανδία ύστερα από τον υποβιβασμό τους από τη 2η, ενώ προβιβάστηκαν από την 4η το Γιβραλτάρ και τα Νησιά Φερόε. Επιπλέον, Καζακστάν, Κύπρος, Εσθονία και Μολδαβία δίνουν αγώνες μπαράζ τον προσεχή Μάρτιο για τις εναπομείνασες δύο θέσεις στην 3η κατηγορία, με τους ηττημένους να υποβιβάζονται στην 4η κατηγορία.

Η Εθνική ομάδα θα τοποθετηθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας στην 3η κατηγορία, κατά την κλήρωση του Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κληρωθεί με Λευκορωσία, Λουξεμβούργο και Βόρεια Μακεδονία.

Στο πεδίο των πιθανών αντιπάλων της, στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας υπάρχουν οι τέσσερις ομάδες που υποβιβάστηκαν, ενώ στο 3ο οι Λιθουανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Κόσοβο. Στο 4ο γκρουπ υπάρχουν οι δύο ομάδες που προβιβάστηκαν και οι νικητές των ζευγαριών Καζακστάν - Μολδαβία και Κύπρος - Εσθονία.

Οι τέσσερις κατηγορίες και τα γκρουπ δυναμικότητας

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο
  • Πορτογαλία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία
  • Αγγλία, Πολωνία, Ελβετία, Κροατία
  • Ουαλία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία (όλες προβιβάστηκαν)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Ουκρανία, Σουηδία, Βοσνία, Ισλανδία (όλες υποβιβάστηκαν)
  • Φινλανδία, Νορβηγία, Σκωτία, Ρωσία
  • Ισραήλ, Ρουμανία, Σερβία, Ιρλανδία
  • Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Αρμενία (όλες προβιβάστηκαν)

ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Τουρκία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Βόρεια Ιρλανδία (όλες υποβιβάστηκαν)
  • Ελλάδα, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία
  • Λιθουανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο
  • Καζακστάν ή Μολδαβία, Κύπρος ή Εσθονία, Γιβραλτάρ (προβιβάστηκε), Νησιά Φερόε (προβιβάστηκε)

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Καζακστάν ή Μολδαβία, Κύπρος ή Εσθονία, Λιχτενστάιν, Μάλτα
  • Λετονία, Σαν Μαρίνο, Ανδόρα
  • Οι περιορισμοί της κλήρωσης που αφορούν την Ελλάδα

Υπάρχουν δύο αιτίες ώστε η UEFA να επιβάλλει δικλείδες στη διαδικασία της κλήρωσης. Η πρώτη αφορά χώρες που βρίσκονται σε διαμάχη για πολιτικούς λόγους και η δεύτερη χώρες που απέχουν υπερβολικά μακριά.

Στην πρώτη περίπτωση συγκαταλέγονται δύο χώρες που θα αποτραπεί να κληρωθούν μεταξύ τους στη 2η κατηγορία, η Ουκρανία και η Ρωσία. Για τους ίδιους λόγους υπάρχουν ακόμη πέντε "απαγορευμένα" ζευγάρια, τα οποία όμως δεν γίνεται να κληρωθούν λόγω διαφορετικών κατηγοριών στις οποίες ανήκουν (Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν, Ισπανία - Γιβραλτάρ, Σερβία - Κόσοβο, Ρωσία - Κόσοβο, Βοσνία - Κόσοβο).

Σημαντικό ρόλο στην κλήρωση ενδέχεται να παίξουν και τα έξι ζευγάρια που χαρακτηρίζονται από την UEFA ως ζευγάρια με "υπερβολική ταξιδιωτική απόσταση", δηλαδή το ταξίδι από τη μία έδρα στην άλλη διαρκεί οκτώ ώρες και πάνω με απευθείας πτήση συν τα 90 λεπτά διεργασιών στο έδαφος. Η UEFA επιτρέπει μόνο ένα τέτοιο ζευγάρι σε κάθε όμιλο κι αν τύχει δεύτερο, τότε θα υπάρξει αυτόματη προσαρμογή.

Τα έξι ζευγάρια είναι τα Καζακστάν (Αστάνα) - Ανδόρα (Βαρκελώνη), Καζακστάν - Μάλτα (Βαλέτα), Καζακστάν - Βόρεια Ιρλανδία (Μπέλφαστ), Αζερμπαϊτζάν (Μπακού) - Γιβραλτάρ (Γιβραλτάρ), Ισλανδία (Ρέικιαβικ) - Αρμενία (Γερεβάν) και Ισλανδία - Ισραήλ (Τελ Αβίβ). Τα ζευγάρια Καζακστάν - Νησιά Φερόε και Καζακστάν - Γιβραλτάρ επίσης εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση, όμως δεν μπορούν να προκύψουν, αφού αν το Καζακστάν βρεθεί στην 3η κατηγορία, θα είναι στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας με Νησιά Φερόε και Γιβραλτάρ, οπότε δεν μπορεί να κληρωθούν μαζί τους.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι περιορισμοί λόγω απόστασης δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα, αλλά έμμεσα, αφού το Καζακστάν, η Βόρεια Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ είναι πιθανοί αντίπαλοί της στην 3η κατηγορία.

Οι ημερομηνίες και οι ώρες των αγώνων

Η φάση των ομίλων της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε έξι αγωνιστικές, η οποίες είναι χωρισμένες σε δύο περιόδους. Οι πρώτες τέσσερις θα διεξαχθούν στο πρώτο μισό του Ιουνίου και οι υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι αγώνες θα διεξάγονται από Πέμπτη μέχρι Τρίτη, με την Τετάρτη 8 Ιουνίου να προσφέρεται (κατ' εξαίρεση) για αγώνες της 2ης και 3ης αγωνιστικής. Κάθε ομάδα που θα αγωνίζεται Πέμπτη, θα παίζει ξανά Κυριακή, κάθε ομάδα που αγωνίζεται Παρασκευή, θα παίζει ξανά Δευτέρα και κάθε ομάδα που αγωνίζεται Σάββατο θα παίζει ξανά Τρίτη. Κατά κανόνα, αγώνες του ίδιου ομίλου θα διεξάγονται την ίδια μέρα.

Οι μισές ομάδες ομίλων των τεσσάρων θα αρχίσουν και θα τελειώσουν την πορεία τους με μία ακολουθία εντός-εκτός ή εκτός εντός. Οι άλλες μισές ομάδες θα έχουν είτε στην αρχή είτε στο τέλος δύο σερί εντός ή δύο σερί εκτός έδρας παιχνίδια. Καμία ομάδα δεν μπορεί να δώσει πάνω από δύο σερί εντός ή εκτός έδρας παιχνίδια.

Οι ημερομηνίες των 6 αγωνιστικών 

2-4 Ιουνίου
5-8 Ιουνίου
8-11 Ιουνίου
12-14 Ιουνίου
22-24 Σεπτεμβρίου
25-27 Σεπτεμβρίου

Από εκεί και πέρα, το Final Four της διοργάνωσης, με τους τέσσερις νικητές των ομίλων της 1ης κατηγορίας, θα διεξαχθεί μεταξύ 14 και 18 Ιουνίου 2023. Τα playouts μεταξύ των τεσσάρων ουραγών της 3ης κατηγορίας θα διεξαχθούν μεταξύ 21 και 26 Μαρτίου 2024.

Ως προς τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων, η UEFA λαμβάνει υπόψιν επτά κριτήρια που συνδέονται μεταξύ άλλων και με τον εμπορικό κανονισμό της για τον κύκλο 2022-2028. Κατά σειρά βαρύτητας, αυτά είναι:

  • η απόσταση ταξιδιού, όπως αναλύθηκε άνωθεν
  • οι περιορισμοί που θέτει κάθε ομοσπονδία (πχ. μπορεί να ζητήσει αναβολή διότι ένας αγώνας πέφτει πάνω σε εθνική εορτή ή κάποιο άλλο μεγάλο εθνικό γεγονός)
  • η λογική ώρα έναρξης (για τις καθημερινές 19:00 και 21:45 ώρα Ελλάδας, τα Σαββατοκύριακα προστίθεται και η ώρα 16:00)
  • οι κορυφαίες αγορές (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία)
  • η προτίμηση για βραδινή ώρα έναρξης (συνηθίζονται αιτήματα από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία)
  • οι χώρες περιφερειών, όπου γίνεται προσπάθεια να μην παίζουν την ίδια μέρα ή ώρα (για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία είναι οι Αγγλία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία, για τη Σκανδιναβία είναι οι Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, για τα Βαλκάνια είναι οι Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία και για τη Βαλτική είναι οι Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία)
  • η ορθή διανομή ωρών έναρξης (να γίνεται όσο πιο δίκαιος καταμερισμός και να γεμίζουν όλες οι διαθέσιμες ώρες)

Κάθε ομοσπονδία έχει περιθώριο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου να αιτηθεί από την UEFA συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να εξηγήσει και τους λόγους, χωρίς να πάρει εγγυήσεις ότι οι αξιώσεις της θα γίνουν πράξη. Το βέβαιο είναι ότι το τελικό πρόγραμμα δεν θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την κλήρωση, αλλά το επόμενο πρωί (17 Δεκεμβρίου) λόγω της πολυπλοκότητας των υπολογισμών.

Διασύνδεση με το Euro 2024

Η UEFA έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για το Nations League, εκτός ίσως από την πιο σημαντική. Το τουρνουά, όπως συνέβη με τις προηγούμενες δύο εκδόσεις του, συνδέεται με τη μεγάλη διοργάνωση που ακολουθεί ημερολογιακά, εν προκειμένω με το Euro 2024. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα το φορμάτ των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και συνεπώς είναι αδύνατο να καθοριστεί η διασύνδεση με το Nations League.

Οι ομάδες του Euro 2024 θα είναι 24 και με τους 10 πρωτοπόρους των προκριματικών να μοιάζουν βέβαιο ότι θα βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας συν τη διοργανώτρια, οπότε μένουν διαθέσιμα 13 "εισιτήρια". Αν ακολουθηθεί το φορμάτ του προηγούμενου Nations League, τότε τέσσερα από αυτά τα "εισιτήρια" θα παραχωρηθούν στους νικητές κάθε κατηγορίας του Nations League. Για το Euro 2020, σε κάθε κατηγορία διεξήχθη ένα Final Four με τους νικητές των τεσσάρων ομίλων κάθε κατηγορίας (ή τους επιλαχόντες, αν οι νικητές είχαν εξασφαλίσει "εισιτήριο" μέσω των προκριματικών), με τις Ουγγαρία, Σλοβακία, Σκωτία και Βόρεια Μακεδονία να κερδίζουν θέση στην τελική φάση.

Δεν αποκλείεται, πάντως, για το Euro 2024 να προκύψει ένα διαφορετικό φορμάτ, με τις δύο πρώτες ομάδες κάθε προκριματικού ομίλου να κερδίζουν "εισιτήριο" και για τα υπόλοιπα τρία να γίνονται Final Four σε όλες τις κατηγορίες εκτός της 4ης ή οι κάποιοι νικητές ομίλων Nations League να δώσουν μπαράζ μαζί με τους δεύτερους των προκριματικών ομίλων του Euro 2024. Όλα θα ξεκαθαρίσουν σε μερικούς μήνες από τώρα, με νέα ενημέρωση της UEFA.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)