to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 10.09.2014

πηγή: Ποντίκι

Πολιτισμός

National Geographic: Δείγμα πλούτου και εξουσίας ο τύμβος της Αμφίπολης

Ο τύμβος της Αμφίπολης είναι πλέον «παγκόσμιο θέμα». Αρχαιολόγοι συγγραφείς και ιστορικοί από φημισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, κάνουν εκτιμήσεις για την τάξη στην οποία ανήκε εκείνος (ή εκείνη) για τον οποίο κατασκευάστηκε ο τάφος. Καταλήγουν δε πως ήταν κάποιος ή κάποια που είχε πλούτο και εξουσία.


 
Καμία από τις αναλύσεις, βέβαια, δεν μπορεί να απαντήσει στο καίριο ερώτημα ποιος βρίσκεται στον τύμβο. Επί του παρόντος γίνονται μόνο εικασίες για τον «κάτοχο», αλλά και επισημάνσεις για τη σπουδαιότητα και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του.
 
Ο Φίλιπ Φρίμαν, καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Luther College της Αϊόβα, μιλώντας στο National Geographic, στέκεται στην σπουδαιότητα των Καρυάτιδων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και σημειώνει πως δεν έχει ξαναδεί μέχρι τώρα κάτι παρόμοιο σαν και αυτές. «Δεν θυμάμαι άλλα αγάλματα που να τους μοιάζουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
Από τη μεριά του Ίαν Γουόρθιγκτον του Πανεπιστημίου Μισούρι και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μέγα Αλέξανδρο προσθέτει: «Ο τύμβος είναι καθαρό σημάδι πλούτου. Το μωσαϊκό και οι λεπτομέρειες εντός του τύμβου κόστιζαν αρκετά, επομένως δεν θα μπορούσε να τον φτιάξει ο οποιοσδήποτε».
 
Για το ποιος βρίσκεται εντός του τύμβου μένει να απαντηθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς θα προχωράει στα ενδότερα του τάφου. Επί του παρόντος μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, οι οποίες όμως στηρίζονται σε συγκεκριμένες ιστορικές πτυχές.
 
Η περίπτωση του Κάσσανδρου που σκότωσε τρεις εκ των πλησιέστερων συγγενών του μεγάλου στρατηλάτη για να σιγουρέψει τη δική του θέση, είναι χαρακτηριστική της εποχής. Κατά τον Γουόρθιγκτον ο Πτολεμαίος έκλεψε το πτώμα του Μεγάλου Αλέξανδρου και το μετέφερε κάπου στην Αίγυπτο για να το θάψει. Επομένως δεν θα στοιχημάτιζα ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Αλέξανδρος. Μπορεί να είναι η μητέρα του Ολυμπιάδα, η γυναίκα του Ρωξάννη ή ο γιος του Αλέξανδρος, αλλά όχι ο ίδιος».
 
Για τον Έκτορ Ουίλιαμς, αρχαιολόγο στο British Columbia του Βανκούβερ: «Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον που ήταν πλούσιος και είχε εξουσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)